Hirdetés
. Hirdetés

Zsebibaba telefonálásra is

|

A mobiliparban sokan a svájci bicska jellegű készülékekre esküsznek, vagyis azokra, amelyekbe minden technológiát beépítettek.

Hirdetés

Ilyen készülék az E-TEN glofiish M700 nevű okostelefonja is, amit egyenesen készülékkombónak neveznek, hiszen egyszerre GSM telefon, PDA és GPS navigációs eszköz. A készülék a Qtek 9100 telefonjára emlékeztet amiatt, hogy képernyője alatt bújik meg a teljes értékű QWERTY billentyűzet. A telefon méretes darab, akkumulátorral együtt 165 gramm a súlya, hosszúsága 117,5 milliméter, 59 milliméter széles és 19,8 milliméter vastag. Az eszköz nagy részét az érintőképernyő foglalja el - a telefon hosszából 60 millimétert, szélességéből pedig 45 millimétert. Kis, teleszkópos ceruza is jár hozzá, mely a telefonban a jobboldalon, hátul bújik meg.

eten01.jpg

A telefonon rengeteg apró gomb található, - a baloldali hangerősség-állító, illetve a hangparancsokat elindító billentyű folyton útban van, amikor a billentyűzetet visszatoljuk a helyére. A másik oldalon van a bekapcsoló gomb, ezzel aktiváljuk a képernyőt hosszabb szünetek után, illetve ott a fényképezőgép gombja is. Kamerából egy 2 megapixeles változatot építettek be. Érdekes, hogy mikor képek készítéséhez különböző dolgokat szeretnénk beállítani, akkor a beállítási lehetőségeket mutató ikonok körbeveszik a képernyőt. A készülék bal felső sarkában is van egy besüllyesztett gomb, ha ezt nyomjuk meg, akkor a GPS Viewer nevű alkalmazás indul el.

Ez az alkalmazás mutatja tartózkodási helyünk koordinátáit, a tengerszint feletti magasságot, a sebességet, a műholdakat. A sebességet kissé rosszul számolja, autóban utazva 30-40 km/h sebesség eltérés volt az autó sebességmérője és a készülék által mutatott adatok között, igaz, városban, kis távolságokat autózva mértünk. A jobb felső sarokban lévő gomb a menürendszerbe visz, ahol rengeteg beállítási lehetőségünk van. Rendelkezésre áll ugyanakkor középső navigációs gomb, bal- és jobboldali gomb, telefonálást indító és lezáró gomb - ezeket nagyon ritkán használtuk, inkább az érintőképernyő lehetőségeit próbáltuk ki és szerettük meg. A telefon hátoldalán csúszásgátló gumi helyezkedik el. Ha az akkumulátor fedelét úgy próbáljuk kivenni, hogy a ceruza a helyén van, az is kiugrik vele együtt. Az akkumulátort egy kis pöcökkel tudjuk a helyére rögzíteni, így ha le is ejtjük a telefont, az akku nem repül ki belőle. A SIM-kártyát elég nehezen lehet kivenni, a ceruzával segítettük ki a helyéről.

A telefon a Windows Mobile 5.0 for Pocket PC operációs rendszerrel telepítve érkezett. Ez rendkívül stabilra sikerült, egyszer sem fagyott le, és jól működik együtt a telefon saját alkalmazásaival is. A szoftver másodperces késéssel ugyan, de elfordítja a képernyőt, ha kitoljuk a billentyűzetet alóla. Alkalmunk adódott sajtótájékoztatón jegyzeteket készíteni a telefon segítségével, és a két nagyujjas gépelés meglepően jól ment. A telefonhoz nem érkezett leírás, így ki kellett találnunk, hogyan is lehet begépelni az írásjeleket vagy a magyar karaktereket. Egy ó betűt úgy lehet faragni, hogy lenyomjuk az o-hoz rendelt gombot, majd ezután következik a "piros pötty" szimbólummal ellátott kis gomb és a space gomb, - a rövid o máris hosszú ó betűvé változik. Elég gyorsan meg lehet szokni, a gépelés meglepően gyors tud lenni.

A telefonnal EGDE hálózaton interneteztünk, de a készülék Wi-Fi hálózatokra is csatlakozik. Utóbbira kapcsolódva nem lehet tudni, hogy internetezés közben a gép a mobilhálózatot vagy a Wi-Fi hálózatot használja, ez pedig zavaró tud lenni. Akkumulátora három napig bírta a gyötrést, azután figyelmeztetés nélkül kikapcsolt a telefon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.