Hirdetés
. Hirdetés

10 technológiai trend, amely átalakítja a világunkat

|

A vállalkozások számára a fokozatos technológiai fejlesztések napjai örökre elmúltak.

Hirdetés

A negyedik ipari forradalom abban különbözik a korábbi ipari forradalmaktól, hogy egyszerre több technológiai trend konvergál és lép kölcsönhatásba egymással. Ebben a cikkben felsoroljuk azt a tíz fő technológiai trendet, amelyek a negyedik ipari forradalmat mozgatják - olyan trendeket, amelyek feltehetően örökre megváltoztatják az üzleti és mindennapi életünket.

Trend 1: Mindenütt jelenlévő IT

Napjainkban a számítógépek mindenütt ott vannak körülöttünk: a zsebünkben, a csuklónkon, az autónkban, sőt még a háztartási készülékeinkben is...

Hirdetés

A feldolgozási teljesítmény növekedésével és a számítógépes mikrochipek méretének csökkenésével gyorsan hozzászoktunk ahhoz, hogy a számítógépek és eszközök egyre kisebbek, könnyebbek, olcsóbbak, erősebbek és mindenütt jelen vannak. (Egy átlagos okostelefon például ma már nagyobb teljesítményű, mint a 10 évvel ezelőtti szuperszámítógépek). A jövőre nézve valószínűleg a következő nagy ugrást a számítási teljesítményben a kvantumszámítógépek jelentik majd - olyan gyors és nagy teljesítményű szerkezetek, amelyekkel olyan új, korábban lehetetlen feladatokat lehet elvégezni, amelyekre a hagyományos számítógépek nem képesek.

Trend 2: Minden összekapcsolt és intelligens

Kétségtelen, ismerjük a dolgok internetét (Internet of Things, IoT) az olyan eszközöknek köszönhetően, mint az okostévék, az okosórák és az intelligens termosztátok. Az IoT az intelligens, összekapcsolt eszközök és tárgyak egyre növekvő számára utal, amelyek képesek adatokat gyűjteni és továbbítani.

A jövőben minden, ami csatlakoztatható, az lesz. Nem csak az eszközök és termékek tekintetében - bár ez nyilvánvalóan kulcsfontosságú szempont a vállalkozások számára -, hanem a terek is, amelyekben élünk és dolgozunk. Az intelligens, összekapcsolt gyáraktól és irodáktól kezdve az egész intelligens városokig a körülöttünk lévő terek egyre inkább képesek lesznek arra, hogy nyomon kövessék, mi történik, és ennek megfelelően cselekedjenek.

Trend 3: A világunk adatosítása

A mindenütt jelenlévő számítástechnika és az IoT egyaránt nagyban hozzájárul a naponta keletkező adatok hatalmas mennyiségéhez. A gépek által generált adatok mellett azonban mi, emberek is rengeteg adatot gyártunk a mindennapi tevékenységeink során, és ez nem mutatja a lassulás jeleit.

A jó hír az, hogy a vállalkozások felhasználhatják ezeket az adatokat jobb termékek és szolgáltatások kialakítására, az üzleti folyamatok javítására, a döntéshozatal fokozására, sőt új bevételi források létrehozására. A vállalkozásoknak azonban tisztában kell lenniük az adatok által jelentett kockázatokkal is, különösen az adatvédelem és az adatbiztonság terén.

Trend 4: Mesterséges intelligencia (AI)

Az összes keletkező adat a mesterséges intelligencia egyik legfontosabb eszköze, amely hihetetlen ugrásokat tett az elmúlt néhány évben, különösen a "társalgási mesterséges intelligencia" terén. Csak 2020-ban az intelligens hangszórók 100 milliárd hangutasításra válaszoltak, ami 75 százalékkal több, mint 2019-ben - mindez az AI-nak köszönhetően.

A vállalkozások számára a tanulság az, hogy ahogy a gépekkel való interakcióink egyre intelligensebbé válnak, az ügyfelek mindenféle terméktől és szolgáltatástól elvárják majd, hogy valamilyen AI-képességgel rendelkezzenek.

Trend 5: Bővített valóság (XR)

Az XR egy gyűjtőfogalom, amely a lenyűgöző technológiák spektrumát jelenti: virtuális valóság, kiterjesztett valóság és kevert valóság.

Az XR elsősorban az immerzív játékokról volt ismert, de manapság már az iparágak széles körében alkalmazzák, ahol még magával ragadóbb, személyre szabottabb élményt nyújtanak az ügyfeleknek és az alkalmazottaknak. Az ügyfelek például már virtuálisan is kipróbálhatnak termékeket - így akár digitálisan elhelyezhetnek egy új kanapét a nappalijukban, hogy megnézzék, hogyan néz ki -, az alkalmazottak pedig egyes szám első személyű virtuális valóságban, rendkívül érdekes új módokon tanulhatnak.

Minden bizonnyal a jövőben a világról szerzett tapasztalataink egyre inkább a valós és a digitális világ közötti elmosódó térben fognak zajlani, és az XR csak felgyorsítja ezt az elmozdulást. A vállalatoknak ezért el kell kezdeniük mérlegelni, hogyan fognak ehhez alkalmazkodni, és hogyan teremthetnek immerzív élményeket ügyfeleik és alkalmazottaik számára.

Trend 6: Digitális bizalom

A digitális bizalom lényegében az a bizalom, amelyet a felhasználók a szervezetekbe vetnek, hogy biztonságos digitális világot építsenek ki, ahol a tranzakciók és az interakciók veszélyek nélkül, biztonságosan és egyszerűen történhetnek.

Sokan úgy vélik, hogy a blokklánc és az elosztott főkönyvi technológia központi szerepet fog játszani a digitális bizalom növelésében és az interakciók biztonságosabbá tételében. Ennek ellenére a technológiának még van egy kis tennivalója, mire valóban minden típusú szervezet számára elérhetővé válik. Sok vállalkozás számára a válasz a blokklánc területén valódi előrelépést eszközlő számos új innovátorral és vállalkozóval való partnerségben rejlik.

Trend 7: 3D nyomtatás

Manapság a 3D nyomtatáshoz használt anyag nagyjából bármi lehet: műanyag, fém, por, beton, folyadék, sőt még csokoládé is. Ma már egész házakat lehet 3D nyomtatni.

Ez képes átalakítani a gyártást. Röviden, a 3D nyomtatás lehetővé teszi a gyártók számára, hogy olyan dolgokat készítsenek, amelyeket hagyományos módszerekkel nem lehet könnyen előállítani, hogy racionalizálják a gyártási folyamatot, és hogy rendkívül személyre szabott termékeket (akár teljesen egyedi, egyszeri példányokat) hozzanak létre, mindezt úgy, hogy közben kiküszöbölhető a hulladék és csökkenthetők a költségek.

Trend 8: Génszerkesztés és szintetikus biológia

A génszerkesztés különösen előnyös lehet, ha "rossz" géneket fedeznek fel - olyan géneket, amelyek veszélyeztethetik egy szervezet vagy annak leszármazottai egészségét. Az új génszerkesztési technológiának köszönhetően ezek a káros tulajdonságok elméletileg megváltoztathatók. Ily módon a génszerkesztés drasztikus előrelépést hozhat a betegségek elleni küzdelemben - emberekben, állatokban és növényekben egyaránt.

Míg a génszerkesztő eszközökkel a DNS-en apró változtatásokat lehet végrehajtani, addig a szintetikus biológia hosszú DNS-szálak összefűzését és beillesztését jelentheti egy szervezetbe. Ennek eredményeként a szervezet másképp viselkedhet, vagy teljesen új képességekkel rendelkezhet.

Mi köze van ennek a vállalkozásokhoz? A szintetikus biológia és a génszerkesztés drasztikusan megváltoztathatja a termékek előállításának módját. Gondoljunk csak az olyan izgalmas új termékekre, mint a tenyésztett hús, és könnyen beláthatjuk, hogy ezek a technológiák milyen átalakító hatással lehetnek a világra.

Trend 9: Nanotechnológia és anyagtudomány

Az anyagtudomány (az anyagok tanulmányozásának és kezelésének tudományága), valamint a nanotechnológia (az anyag apró léptékű, atomi és molekuláris szintű tudománya) már eddig is hihetetlen eredményeket hozott számunkra, az apró számítógépes chipektől kezdve az okostelefonok kijelzőin és a lítiumion-akkumulátorokon át a foltálló szövetekig.

Ha előre tekintünk, ez a tendencia jelentős áttörést hozhat az elektromos autók akkumulátorai terén, megfizethetőbbé teheti a napenergiát, és egyéb, a világot jobb hellyé tevő fejlesztésekkel szolgálhat.

Trend 10: Új energetikai megoldások

A nukleáris fúziót gyakran a jövő tiszta és potenciálisan kimeríthetetlen energiamegoldásaként reklámozzák, de van egy probléma - a fúziós reakció fenntartásához több energiára van szükség, mint amennyit termel! Most azonban a mágneses technológia fejlődésének köszönhetően 2035-re egy nukleáris fúziós reaktor már nettó energiatermelést biztosíthat.

Egy másik izgalmas, szén-dioxid-mentes energetikai megoldás a zöld hidrogén (amely különbözik a hagyományos "szürke hidrogén" előállításától). A zöld hidrogén esetében a vizet elektrolízis útján hidrogénre és vízre bontják, melléktermékek keletkezése nélkül. Korábban ez a folyamat olyan sok villamos energiát igényelt, hogy a zöld hidrogén alapvetően megvalósíthatatlan volt. A megújuló áramforrások azonban megváltoztathatják ezt. Például, mivel a hálózaton egyre több megújuló villamos energia áll rendelkezésre, ezt a többletenergiát elméletileg fel lehetne használni a víz elektrolízisének működtetésére.

Mindezen trendek legfontosabb tanulsága, hogy a folyamatos és gyors fejlődés korszakába lépünk, ahol több technológiai trend kombinálódik és egymásból táplálkozik, hogy hatalmas változásokat eredményezzen. A vállalkozások számára ez azt jelenti, hogy a fokozatos technológiai fejlesztések napjai örökre elmúltak. A folyamatos változás a jövő útja.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.