Hirdetés
. Hirdetés

A 3D-nyomtatott szuperolcsó kínai űrrakétája jövőre már repülhet

|

A felhasznált alkatrészek több mint 90 százaléka készült additív gyártással.

Hirdetés

A SpaceTai kínai startup cég 3D nyomtatási technológiával fejleszt hajtóműveket és rakétákat a kereskedelmi célú űripar számára, azzal a céllal, hogy a költségeket a jelenlegi átlag egyötöde alá csökkentse. Bár csak 2021 márciusában alapították, a SpaceTai azt állítja, hogy a rakétákban használt alkatrészek több mint 90 százalékát saját 3D nyomtatóival tudja előállítani, ami csökkenti a gyártási költségeket - számolt be a Nikkei.

Az olyan amerikai cégek, mint az Elon Musk-féle SpaceX, a Rocket Lab és a Relativity Space, az Egyesült Királyságban a Skyrora és az Orbex is, a rakéták gyártására szolgáló 3D nyomtatási technológiát fejlesztő cégek között vannak.

Hirdetés

A SpaceTai egy "xiaoyi", azaz kis hangya nevű rakétahajtóművet fejleszt, amely folyékony oxigént és kerozin üzemanyagot használ hajtóanyagként. A vállalat azt állítja, hogy a hajtóműve teljesítménye jobb, mint a kereskedelmi űrkutatásban általánosan használt gázgenerátoros technológiáé.

Az első és a második xiaoyi modellnek várhatóan 20 tonna, illetve 30 tonna tolóereje lesz tengerszinten. Mindegyik hajtómű 30 nap alatt gyártható le. A SpaceTai azt állítja, hogy a következő generációs hajtóművét "juyi", azaz hatalmas hangya néven fejleszti, amelynek tolóereje 200 tonna lesz tengerszinten.

A SpaceTai megtervezte és legyártotta saját fém 3D nyomtatóját, kifejlesztette a 3D nyomtatást segítő szoftvereket és a 3D nyomtatási eljárást. A cég azonban még a Xi'anban található gyártósorán javítja a 3D-nyomtatójának hibáit.

A vállalat egy olyan 3D-nyomtatót is fejleszt, amellyel rakétatörzseket gyárthat. Állítása szerint három hónap alatt képes egy törzs elkészítésére. Ez a gyártósor a sanghaji üzemében épül.

A SpaceTai egy online bevásárlóközpontot is épít a fém 3D-nyomtatási szolgáltatások számára, amelyet reményei szerint több iparág is igénybe fog venni. A cég becslései szerint a rakéta- és 3D-nyomtatási üzletágban a kutatás-fejlesztésre és az üzemépítésre mintegy 600 millió jüan (94,6 millió dollár) beruházásra van szüksége.

A SpaceTai azt reméli, hogy 2024-ben már pályára küldhet egy saját gyártású rakétát, és 2023-ban tervezi a szuborbitális tesztrepülést. A 3D-nyomtatási üzletágban is 2023-tól várja az első árbevétel elkönyvelését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.