Hirdetés
. Hirdetés

A BioNTech mRNS-alapú rákkezelése ígéretes eredményeket adott

|

Kombinálni kell egy már meglévő terápiával.

Hirdetés

A német biotechnológiai vállalat hétfőn jelentette be az új mRNS-alapú rákterápiájára vonatkozó klinikai vizsgálatoknak előzetes adatait, amelyek jó eredményekkel kecsegtetnek. Ez azt jelenti, hogy a leghatékonyabb Covid-19 vakcina mögött álló technológia potenciálisan új kezeléseket hozhat létre a rák, valamint egyéb más fertőző betegségek célzott kezelésére.

A BioNTech szerint a korai stádiumban lévő klinikai vizsgálat adatai arra utalnak, hogy az új mRNS-vakcina (amely arra képezi az immunrendszert, hogy felismerjen és reagáljon a rákos sejtek felszínén található fehérjére) kombinálása egy meglévő rákkezelési megoldással segíthet a kezelhető daganatos megbetegedések körének bővítésében.

Hirdetés

A CAR-T sejtterápia - amelynek során a beteg immunsejtjeit úgy alakítják ki, hogy megcélozzák és elpusztítsák a rákos sejteket - már engedélyezett a leukémia kezelésére, de más jellegű daganatok esetében még nem tudtak előrelépést felmutatni a tudósok.

A friss előzetes eredmények azonban arra utalnak, hogy a CARVac nevű mRNS-vakcina felerősíti a CAR-T kezelés hatását, és lehetővé teszi, hogy a módosított sejtek bejussanak a daganatokba és elpusztítsák a tulburjánzott sejteket.

A kezelést jól tolerálta a vizsgálatban részt vevő 16 beteg, akik különböző rákos megbetegedésekben szenvedtek, mondta Dr. John Haanen, a Holland Rákintézet munkatársa, a vizsgálat vezetője, aki vasárnap az Amerikai Rákkutató Társaság (AACR) éves ülésén ismertette az adatokat.

Közülük 14 betegnél lehetett értékelni a hatékonyságot, közülük hatan "részleges választ" mutattak a kezelésre, mondta Haanen.

Bár Haanen szerint az eredmények ígéretesek, sőt egyes esetekben "figyelemre méltóak", a munka korai szakaszára való tekintettel óvatosságra intett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.