Hirdetés
. Hirdetés

A Ferrari egyelőre csak félkerékkel hajt rá az elektromos vonalra

|

A vállalat 2026-ra 38-40 százalékos alapprofitot (EBITDA) céloz meg, szemben a 2021-es 35,9 százalékkal.

Hirdetés

A Ferrari csak lassan halad az elektromos jövő felé, inkább megpróbálja leküzdeni a mai erős fosszilis üzemanyaggal működő motorok technológia hátrányait. Egy befektetői napon a vezetők minap új korszakot ígértek. Az első teljesen elektromos Ferrari 2025-ben érkezik.

Néhány riválisával ellentétben a Ferrari nem adott ki útitervet a teljesen elektromos üzemmódra való áttérésre. Például a Volkswagen Bentley márkája és a Volvo egyaránt 2030-at célozza meg az áttérésre.

Hirdetés

A Ferrari üzleti terveit ismerő forrás szerint az elektromos járművekre (EV) összpontosító új gyártósornak köszönhetően a maranellói üzem éves termelése több mint 35 százalékkal magasabbra, több mint 15 000 autóra emelkedhet 2025-re a 2021-es 11 155 autóval szemben. Ez napi 65 autót jelent a jelenlegi 46 autóval szemben, ami magasabb haszonkulcsot jelentene a folyamat végén.

A Ferrari közölte a befektetőkkel, hogy 2026-ra 38-40 százalékos alapprofitot (EBITDA) céloz meg, szemben a 2021-es 35,9 százalékkal.

A modellkínálat 2026-ra legalább 17 modellre nőhet a jelenlegi 12-ről. A legtöbb új modell azonban -legalábbis kezdetben - belső égésű motorral fog működni, beleértve az első SUV-t, a Purosangue-t, amelyet a márka védjegyének számító hatalmas 12 hengeres motor hajt. A modellek közül néhány hibrid lehet. A Ferrari kínálatában jelenleg négy plug-in hibrid van.

A nulla károsanyag-kibocsátású jövő ugyanolyan kihívások elé állítja a Ferrarit, mint a riválisokat. Az EV akkumulátorok több száz kilogrammot nyomnak, ami kihat az aerodinamikára és a vezethetőségre, és nem érik el a hatalmas belső égésű motorok tartós teljesítményét és távol vannak azok bizsergető hanghatásaitól.

E drága kihívások megoldása érdekében a Ferrari szilárdtestakkumulátor-technológiákat kutat az áramforrások teljesítményének javítása érdekében. Illeve hidrogén üzemanyagcellákkal és szintetikus üzemanyagokkal is kísérleteket folytat, de ezet jövője egyelőre bizonytalan.

Az Európai Unió országai a héten megállapodtak az új, fosszilis üzemanyaggal működő autók értékesítésének tényleges betiltásáról, de 2026-ban felmérik, hogy a hibrid járművek és a szintetikus, azaz CO2-semleges üzemanyagok megfelelnek-e ennek a célnak. "Minden olyan esetben, amikor technológiai átmenetről van szó, a definíció szerint egy kicsit homályos a helyzet, van némi köd" - mondta a Reuters-nek Benedetto Vigna, a Ferrari vezérigazgatója, a technológiai ipar veteránja, aki szeptemberben vette át a cég irányítását.

"Látom, ahogy az ügyfelek jönnek az autójukért, és néhányan közülük sírva fakadnak" - mondta Vigna a hírügynökségnek. A Ferrari számára tehát kulcsfontosságú, hogy hasonlóan szenvedélyes reakciót keltsenek az EV-i is. A hibrid sportautók sikert arattak, amikor az erős motorokat az elektromos motor azonnali gyorsulásával párosították. A teljesen elektromos sportkocsiknak azonban jelenleg súlyproblémát jelentenek az elegendő teljesítményhez szükséges hatalmas akkumulátorok.

A horvát hiperautó-gyártó Rimac Nevera például 2200 kg-ot nyom, többet, mint a fosszilis üzemanyaggal működő sportautók, és nehezebb még a Ford Transit és a Mercedes Sprinter furgonoknál is. Ez a hatalmas súly viszont "kihat a teljesítményre, a menetdinamikára és a vezetési élményre" - mondta Dario Duse, az AlixPartners tanácsadó cég ügyvezető igazgatója. A Ferrari nincs egyedül ezekkel a kihívásokkal, és kevés ultraluxus kategóriájú riválisa siet az elektromos hajtás bevezetésére. A Lamborghini például az évtized végéig nem tervez teljesen elektromos autót.

Az AlixPartners Duse szerint azonban a Ferrarinak alaposabban kell mérlegelnie a lehetőségeit, mint a Lamborghininek, amelynek tulajdonosa a világ második számú autógyártója, a Volkswagen, amelynek elég mély a zsebe. "A Ferrari számára, amelynek a Lamborghinivel ellentétben nincs olyan fejlesztési háttere, mint a VW, a befektetések kérdése is mindenképpen releváns" - mondta Duse.

Lehetőségei között a Ferrari a hidrogén üzemanyagcellákat kutatja, a japán autógyártókhoz és a BMW-hez hasonlóan, hogy teljesíthesse a jövőbeli nulla károsanyag-kibocsátás célját, miközben képes felvenni a belső égésű motorok tartós teljesítményével felvenni a versenyt.

A brit startup, a Viritech az olasz Pininfarina autótervező cég közreműködésével már építi a hidrogénes hiperautót, egy 1000 kg súlyú, limitált szériás járművet. Ennek a technológiáját autógyártóknak kívánja eladni. Timothy Lyons vezérigazgató szerint az elmúlt 18 hónapban a Viritech "hatalmas érdeklődést" tapasztalt a koncepció iránt a hagyományos autógyártók részéről.

A hidrogén üzemanyagcellás autókhoz azonban szükség van a megújuló energiát használó "zöld" hidrogén előállításához szükséges infrastruktúrára és töltőállomásokra, amelyek a 2030-as évekig valószínűleg nem állnak majd rendelkezésre. Vigna elmondta, hogy a Ferrari négy európai és ázsiai partnerrel is együttműködik az akkumulátor-alkatrészeken, hogy a nagy energiasűrűségű szilárdtest-akkumulátorok következő generációját kutassák, amelyek könnyebbek a mai celláknál.

Az olyan autógyártók, mint a Ford és a BMW már befektetett a szilárdtest akkumulátorokba, de a technológia még néhány évnyire van attól, hogy autókban használják. "A szilárdtest-akkumulátorok egy kicsit a hidrogénhez hasonló utat járnak, mivel ez a jövő üzemanyaga" - mondta a Jefferies Houchois. De figyelmeztetett, hogy a Ferrari lassú tempója a változással kapcsolatban késlekedésnek vagy akár "szociálisan rossznak" is tekinthető. "Ám üzleti szempontból nagyszerű, amijük van, és annak nem kell olyan gyorsan eltűnnie" - tette hozzá. Szerinte a Ferrari most a "lassan járj, tovább érsz" biztonságos stratégiáját követi.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.