Hirdetés
. Hirdetés

A Google vezetősége riasztást adott ki a ChatGPT növekvő népszerűsége miatt

|

Több millió weboldalról származó információk összegyűjtésével képes beszélgetésszerű, emberi módon egyedi válaszokat generálni a lekérdezésekre.

Hirdetés

A Google vezetősége "vörös kódot" adott ki a ChatGPT - az OpenAI által létrehozott társalgási mesterséges intelligencia chatbot - körüli pezsgés láttán. Ez ugyanis aggodalmakat váltott ki a Google keresőmotorjának jövőjével kapcsolatban - jelentette a The New York Times.

Sundar Pichai, a Google és anyavállalata, az Alphabet vezérigazgatója több megbeszélésen is részt vett a Google mesterséges intelligencia stratégiájával kapcsolatban, és a NYT által átnézett belső feljegyzés és hangfelvétel szerint a vállalat számos csoportját arra utasította, hogy összpontosítsák erőfeszítéseiket a ChatGPT által a keresőmotor-üzletágra jelentett fenyegetés kezelésére.

Különösen a Google kutatási, bizalmi és biztonsági részlegének csapatait utasították - más részlegek mellett -, hogy váltsanak sebességet, és segítsék az MI prototípusok és termékek fejlesztését és bevezetését. Néhány alkalmazottat azzal bíztak meg, hogy olyan mesterséges intelligencia termékeket hozzanak létre, amelyek művészeti alkotásokat és grafikát generálnak, hasonlóan az OpenAI DALL-E nevű programjához, amelyet emberek milliói használnak - írja a lap.

Hirdetés

A Google lépése, hogy kiépítse MI-termékportfólióját, a Google alkalmazottai és a szakértők egyaránt vitatják, hogy a ChatGPT - amelyet Sam Altman, a Y Combinator korábbi elnöke vezet - képes-e helyettesíteni a keresőmotort, és ezzel ártani a Google hirdetési bevételekből származó üzleti modelljének.

Sridhar Ramaswamy, aki 2013 és 2018 között a Google hirdetési csapatát felügyelte, azt mondta, hogy a ChatGPT megakadályozhatja, hogy a felhasználók a hirdetésekkel ellátott Google-linkekre kattintsanak, amelyek 2021-ben 208 milliárd dollárt - az Alphabet teljes bevételének 81 százalékát - hozták - számolt be az Insider.

A ChatGPT, amely a novemberi nyilvános bevezetése után öt nappal több mint 1 millió felhasználót gyűjtött össze, több millió weboldalról származó információk összegyűjtésével képes beszélgetésszerű, emberi módon egyedi válaszokat generálni a lekérdezésekre. A felhasználók megkérték a chatbotot, hogy írjon egyetemi esszét, adjon kódolási tanácsokat, és még terapeutaként is szolgáljon.

Egyesek azonban gyorsan megjegyezték, hogy a bot gyakran hibákkal teli válaszokat ad. A ChatGPT nem képes ellenőrizni a tényeket, amit mond, és nem tud különbséget tenni egy ellenőrzött tény és egy félinformáció között - mondták az Insidernek MI-szakértők. Emellett képes válaszokat is kitalálni, amit az MI-kutatók "hallucinációnak" neveznek. A bot rasszista és szexista válaszokat is képes generálni - számolt be a Bloomberg.

A nagy hibahatár és a toxicitással szembeni sebezhetőség az egyik oka annak, hogy a Google vonakodik kiadni a nyilvánosságnak a LaMDA - a Language Model for Dialogue Applications rövidítése - nevű mesterséges intelligencia chatbotját - számolt be a NYT. A CNBC egy nemrégiben megjelent riportja szerint a Google vezetői vonakodtak attól, hogy jelenlegi állapotában széles körben kiadják a "hírnévkockázattal" kapcsolatos aggodalmak miatt.

A chatbot "nem olyasvalami, amit az emberek megbízhatóan használhatnak a mindennapokban" - mondta Zoubin Ghahramani, a Google MI-laborját, a Google Braint vezető szakember a New York-i lapnak, a ChatGPT kiadása előtt. Ehelyett a Google inkább a keresőmotor idővel történő fejlesztésére összpontosíthat, mintsem hogy leszerelje azt - állítják a szakértők.

Mivel a Google a hírek szerint teljes gőzzel dolgozik az új MI-termékeken, talán már a cég éves fejlesztői konferenciáján, az I/O-n (várhatóan májusban), korai pillantást vethetünk rájuk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.