Hirdetés
. Hirdetés

A kormányok leállíthatják a Bitcoint a kvantumszámítógépekkel?

|

A legtöbb ki nem állhatja a Bitcoint.

Hirdetés

Az évszázad csatája közeleg a blokklánc kibertérben - állítja Zhiyuan Sun kriptobefektető a Motley Foolban megjelent cikkében.

A legtöbb kormány ki nem állhatja a Bitcoint. A közelmúltbeli a sebezhető infrastruktúrákat megcélzó zsarólóvírusos támadások során a váltságdíjat Bitcoin formájában követeltek, ami még inkább vizsgálat tárgyává tette a kriptovalutákat. A Bitcoin tiltott tevékenységekre és pénzmosásra való felhasználásával kapcsolatban is rengeteg szabályozási vizsgálatot végeznek. Ráadásul a Bitcoin-bányászat energiafelhasználása az elmúlt években kicsúszott az ellenőrzés alól, és közvetlen veszélyt jelent az éghajlatváltozással kapcsolatos kezdeményezésekre.

A kvantumszámítástechnika térhódítása hamarosan eszközt adhat a kormányoknak a Bitcoin és más típusú kriptovaluták elleni fellépéshez. A kvantum szuper számítógépekkel a kormányok potenciálisan dekódolhatnák a digitális valutákat, vagy ezekkel a gépekkel hash-támadásokat indíthatnának, hogy átvegyék a hálózatukat egy szabályozási leállás érdekében.

Hirdetés

Mielőtt megértenénk a Bitcoin kvantumos sebezhetőségét a kormányzati felügyelettel szemben, először is meg kell értenünk, hogyan működik a hálózat - hívja fel a figyelmet Zhiyuan Sun. Nézzük meg az első alapvető analógiát a digitális valuták titkosítására: Rajzoljunk két pontot egy körre, és jelöljük meg őket A-val és B-vel. Ezután rajzoljunk egy sor köztes pontot a körre (C, D, E stb.), és húzzunk egy vonalat az összes ilyen ponton keresztül A-tól B-ig. Az A és B pontok az egyén tárcacímének nyilvános kulcsát, míg az A-tól B-ig való eljutáshoz szükséges lépések száma az egyén privát kulcsát reprezentálja. Egy külső szemlélő számára közel végtelen számú útvonal vezethet A-tól B-ig, és a helyes útvonal kitalálása hagyományos számítógépekkel az idők végezetéig tartana. A Bitcoin kriptográfiája hasonló, azzal a különbséggel, hogy a tárcák védelmére elliptikus görbéket használ, amelyeket nehezebb feltörni, az úgynevezett elliptikus görbék digitális aláírási algoritmusa (ECDSA) segítségével.

Ezután nézzük meg ezt az analógiát a hash-támadás sebezhetőségének megértéséhez! Először is próbáljunk meg kinyitni egy háromjegyű kombinációs zárat a jelszó ismerete nélkül. Maga a rejtvény (SHA-256 néven ismert) egyáltalán nem bonyolult, de a helyes kombináció kitalálásához sok próbálkozásra van szükség. Ez hasonló ahhoz, ahogyan a bányászok ellenőrzik a Bitcoin elhomályosított tranzakcióit, kivéve, hogy a hálózat egy biztonságos eljárást használ, hogy szavatolja a tranzakciók sértetlenségét. A különbség az, hogy a nehézség változó, és nevetségesen nagy számokat is elérhet.

Térjünk vissza a két példához. Mind az ECDSA, mind az SHA-256 feltörése egyszerű, de ismétlődő feladat: valaki kitalál egy lehetséges utat vagy kombinációt, megpróbálja, és vagy helyes vagy helytelen. De képzeljük el, hogy képesek vagyunk feltérképezni a kombinációs zár összes lehetséges megoldását, majd egyszerre megkíséreljük az összeset. Ezt tudja egy kvantumszámítógép.

Ne feledjük, hogy egy 5000 qubites kvantumszámítógépre van szükség a Bitcoin titkosításának feltöréséhez és a privát kulcsok megfejtéséhez. Jelenleg a legfejlettebb kvantumszámítógépek csak 66 qubitig jutottak el, mivel a kvantumállapotukat nagyon nehéz irányítani. Tehát az a gondolat, hogy a kormányok kvantumszámítógépei visszafejtik a kriptotárcáidat, úgy néz ki, hogy a legkevésbé sem kell aggódni legalább a következő 100 évben - véli Sun.

Szerencsére a kriptográfia olyan terület, amely túlnyomórészt a védekezőnek kedvez, nem pedig a támadónak. A kvantumszámítástechnikától való félelem és bizonytalanság elég messze van, tekintve annak lassú fejlődését és a Bitcoin-hálózatnak azt a képességét, hogy a támadásoknak ellenállva fejlődjön, például a titkosítás frissítésével. Vannak más prioritások is, amelyekre a kormányok a kvantumszámítógépeket használni szeretnék, mivel sok hackelési és zsarolóprogram eset még mindig a Bitcoin világán kívül történik.

Ugyanez azonban nem mondható el más, kevésbé biztonságosan kifejlesztett altcoinokról, amelyeknek sokkal alacsonyabb a hálózati hash-rátája, mint a Bitcoiné. Ez azt jelentené, hogy még egy kevésbé kifinomult kvantumszámítógép is képes lenne 51 százalékos hash-támadásokat indítani ellenük (vagyis csak a hálózati bányászati teljesítmény 51 százalékát kell irányítaniuk). Végül ne lepődjünk meg, ha az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet kezébe kerül egy ilyen számítógép, és inkább előbb, mint utóbb elkezd leállítani néhány szabályozási szempontból szabálytalan kriptovalutát.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.