Hirdetés
. Hirdetés

A kormányok leállíthatják a Bitcoint a kvantumszámítógépekkel?

|

A legtöbb ki nem állhatja a Bitcoint.

Hirdetés

Az évszázad csatája közeleg a blokklánc kibertérben - állítja Zhiyuan Sun kriptobefektető a Motley Foolban megjelent cikkében.

A legtöbb kormány ki nem állhatja a Bitcoint. A közelmúltbeli a sebezhető infrastruktúrákat megcélzó zsarólóvírusos támadások során a váltságdíjat Bitcoin formájában követeltek, ami még inkább vizsgálat tárgyává tette a kriptovalutákat. A Bitcoin tiltott tevékenységekre és pénzmosásra való felhasználásával kapcsolatban is rengeteg szabályozási vizsgálatot végeznek. Ráadásul a Bitcoin-bányászat energiafelhasználása az elmúlt években kicsúszott az ellenőrzés alól, és közvetlen veszélyt jelent az éghajlatváltozással kapcsolatos kezdeményezésekre.

A kvantumszámítástechnika térhódítása hamarosan eszközt adhat a kormányoknak a Bitcoin és más típusú kriptovaluták elleni fellépéshez. A kvantum szuper számítógépekkel a kormányok potenciálisan dekódolhatnák a digitális valutákat, vagy ezekkel a gépekkel hash-támadásokat indíthatnának, hogy átvegyék a hálózatukat egy szabályozási leállás érdekében.

Hirdetés

Mielőtt megértenénk a Bitcoin kvantumos sebezhetőségét a kormányzati felügyelettel szemben, először is meg kell értenünk, hogyan működik a hálózat - hívja fel a figyelmet Zhiyuan Sun. Nézzük meg az első alapvető analógiát a digitális valuták titkosítására: Rajzoljunk két pontot egy körre, és jelöljük meg őket A-val és B-vel. Ezután rajzoljunk egy sor köztes pontot a körre (C, D, E stb.), és húzzunk egy vonalat az összes ilyen ponton keresztül A-tól B-ig. Az A és B pontok az egyén tárcacímének nyilvános kulcsát, míg az A-tól B-ig való eljutáshoz szükséges lépések száma az egyén privát kulcsát reprezentálja. Egy külső szemlélő számára közel végtelen számú útvonal vezethet A-tól B-ig, és a helyes útvonal kitalálása hagyományos számítógépekkel az idők végezetéig tartana. A Bitcoin kriptográfiája hasonló, azzal a különbséggel, hogy a tárcák védelmére elliptikus görbéket használ, amelyeket nehezebb feltörni, az úgynevezett elliptikus görbék digitális aláírási algoritmusa (ECDSA) segítségével.

Ezután nézzük meg ezt az analógiát a hash-támadás sebezhetőségének megértéséhez! Először is próbáljunk meg kinyitni egy háromjegyű kombinációs zárat a jelszó ismerete nélkül. Maga a rejtvény (SHA-256 néven ismert) egyáltalán nem bonyolult, de a helyes kombináció kitalálásához sok próbálkozásra van szükség. Ez hasonló ahhoz, ahogyan a bányászok ellenőrzik a Bitcoin elhomályosított tranzakcióit, kivéve, hogy a hálózat egy biztonságos eljárást használ, hogy szavatolja a tranzakciók sértetlenségét. A különbség az, hogy a nehézség változó, és nevetségesen nagy számokat is elérhet.

Térjünk vissza a két példához. Mind az ECDSA, mind az SHA-256 feltörése egyszerű, de ismétlődő feladat: valaki kitalál egy lehetséges utat vagy kombinációt, megpróbálja, és vagy helyes vagy helytelen. De képzeljük el, hogy képesek vagyunk feltérképezni a kombinációs zár összes lehetséges megoldását, majd egyszerre megkíséreljük az összeset. Ezt tudja egy kvantumszámítógép.

Ne feledjük, hogy egy 5000 qubites kvantumszámítógépre van szükség a Bitcoin titkosításának feltöréséhez és a privát kulcsok megfejtéséhez. Jelenleg a legfejlettebb kvantumszámítógépek csak 66 qubitig jutottak el, mivel a kvantumállapotukat nagyon nehéz irányítani. Tehát az a gondolat, hogy a kormányok kvantumszámítógépei visszafejtik a kriptotárcáidat, úgy néz ki, hogy a legkevésbé sem kell aggódni legalább a következő 100 évben - véli Sun.

Szerencsére a kriptográfia olyan terület, amely túlnyomórészt a védekezőnek kedvez, nem pedig a támadónak. A kvantumszámítástechnikától való félelem és bizonytalanság elég messze van, tekintve annak lassú fejlődését és a Bitcoin-hálózatnak azt a képességét, hogy a támadásoknak ellenállva fejlődjön, például a titkosítás frissítésével. Vannak más prioritások is, amelyekre a kormányok a kvantumszámítógépeket használni szeretnék, mivel sok hackelési és zsarolóprogram eset még mindig a Bitcoin világán kívül történik.

Ugyanez azonban nem mondható el más, kevésbé biztonságosan kifejlesztett altcoinokról, amelyeknek sokkal alacsonyabb a hálózati hash-rátája, mint a Bitcoiné. Ez azt jelentené, hogy még egy kevésbé kifinomult kvantumszámítógép is képes lenne 51 százalékos hash-támadásokat indítani ellenük (vagyis csak a hálózati bányászati teljesítmény 51 százalékát kell irányítaniuk). Végül ne lepődjünk meg, ha az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet kezébe kerül egy ilyen számítógép, és inkább előbb, mint utóbb elkezd leállítani néhány szabályozási szempontból szabálytalan kriptovalutát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.