Hirdetés
. Hirdetés

A kvantum szerepe fel fog értékelődni a ChatGPT világában

|

Az OpenAI által kifejlesztett és tavaly év végén elindított ChatGPT chatbot mindenhez ért: verseket ír, vicceket mesél, párkapcsolati tanácsokat ad, bonyolult témákat magyaráz és iskolai feladatokkal csal.

Hirdetés

Az OpenAI nagy nyelvi modelljeit (LLM) használja, azaz olyan nyelvfeldolgozási technikákat, amelyek lehetővé teszik a számítógépek számára a szöveg megértését és generálását. Ezeket úgy képzik ki, hogy több milliárd oldalnyi anyagot néznek át, hogy a kontextust és a jelentést is megismerjék.

A ChatGPT a generatív mesterséges intelligencia (AI) egyik példája, amely olyan algoritmusokat ír le, amelyek segítségével új tartalmakat lehet létrehozni, beleértve hangot, kódot, képeket, szöveget, szimulációkat és videókat. A folyamat része a természetes nyelvfeldolgozás (NLP), amely a nyelvészetet, az informatikát és a mesterséges intelligenciát ötvözi, hogy megértse és utánozza az emberek nyelvhasználatát.

A kvantumszámítástechnika már most bizonyítja, hogy a nagy, összetett adathalmazokban található minták felfedezésével javítja a mesterséges intelligenciát. Sam Lucero, az Omdia technológiai elemző és tanácsadó cég vezető kvantumszámítástechnikai elemzője úgy látja, hogy a kvantumszámítástechnikának szerepe lesz az NLP-ben, és végső soron a ChatGPT-ben és általában a generatív AI-ban. A kvantum-NLP-nek (quantum NLP, vagy QNLP) már létezik egy tanulmányi ága.

Hirdetés

Lucero két lehetséges előnyre hivatkozik. "Az első az, hogy sokkal nagyobb keresési teret tudunk használni a megoldás megtalálásához. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a QNLP sokkal jobban tudna például idiomatikus nyelvvel dolgozni, vagy jobban tudna fordítani olyan esetekben, amikor a beszédrészek az egyik nyelvben nagyon eltérő szerkezetűek, mint a másik nyelvben" - mondta.

A másik lehetséges előnye, hogy a képzésben drámaian hatékonyabb lehet, mivel sokkal kevesebb képzési adatra van szükség ugyanolyan szintű képességek eléréséhez. "Ez kulcsfontosságú lehet, mivel a nagy alapmodellek mérete nyilvánvalóan gyorsabban növekszik, mint Moore törvénye, így a költségek, az energiafogyasztás, az adatok elérhetősége és a környezeti hatások kérdései aggodalomra adnak okot" - mutatott rá egy súlyos problémakörre Lucero.

"Érdekes lehet a vállalati szemszög is abból aspektusból, hogy a vállalat - mondjuk az internethez képest - viszonylag kisebb adatbázison tud képezni, miközben a másik oldalon hasonló következtetési képességeket érhet el" - fejtegette az ITProToday szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.