Hirdetés
. Hirdetés

A kvantumszámítástechnika kilép az árnyékból a nyilvános piacokra

|

A 35 éve létező terület éppen most alakul át tudományos törekvésből fejlődő iparággá.

Hirdetés

A kvantumszámítástechnika észbontó bonyolultsága eddig nagyrészt csak néhány briliáns fizikus belühye volt. Most azonban a befektetőknek meg kell küzdeniük a számítástechnika jövőjeként beharangozott koncepcióval és az olyan kifejezésekkel, mint a qubit, mivel az ágazat az árnyékból a nyilvános piacokra lép. Csak ebben a hónapban két működő kvantumszámítógépet tervező start-up cég debütált a tőzsdén, illetve jelentette be tőzsdei bemutatkozását. Az IonQ lett az első kvantumszámítástechnikai vállalat, amely a New York-i tőzsdén megjelent, s a piaci kapitalizációja jelenleg mintegy 2 milliárd dollár - írja a Financial Times cikke.

Az üzleti lap emlékezet, hogy egy héttel később a Rigetti Computing bejelentette, hogy szintén tőzsdére lép, mégpedig úgy, hogy egy speciális célú felvásárló társaság, egyfajta tőzsdén jegyzett készpénzzel működő "burok" vásárolja fel. Az üzlet értéke körülbelül 1,5 milliárd dollár. És nincsenek egyedül - a kvantumszámítógép-architektúrákkal kapcsolatos, egymással versengő ötletekkel dolgozó vállalatok egy csoportja szorgalmasan gyűjti a magántőkét. Júliusban a PsiQuantum, amelyet brit fizikusok alapítottak a Szilícium-völgyben, és amely a közelmúltig titokban működött, 450 millió dollárt gyűjtött olyan befektetőktől, mint a BlackRock és a Baillie Gifford. A piaci értékelése több mint 3 milliárd dollár, és az az ambiciózus terve. hogy 2025-ig kereskedelmi szempontból életképes kvantumszámítógépet épít. Egy hónappal korábban a Honeywell beleegyezett, hogy 300 millió dollárt injektál egy kvantumrészlegbe, miután egyesült a brit Cambridge Quantum Computinggal, és a vállalat vezérigazgatója nyitva hagyta a tőzsdére lépés lehetőségét.

Hirdetés

Az ilyen korai fázisú projektekbetörténő befektetés, valamint az egész világon működő egyetemi laboratóriumokból induló start-up cégek sora hoz fordulópontot abban, ahogy a befektetői közösség a kvantumszámítástechnikát látja. A 35 éve létező terület éppen most alakul át tudományos törekvésből fejlődő iparággá.

A "szuperpozíció" elvet kihasználva a kvantumszámítógépek elméletileg a legerősebb hagyományos szuperszámítógépek képességeit messze meghaladóan képesek problémákat megoldani a kriptográfiától és a kémiától kezdve a logisztikán és a pénzügyeken át az energetikáig. A vállalatok és a kutatók jelentős lépéseket tettek a kis méretű, 100 qubit körüli kvantumszámítógépek kifejlesztése felé. Ezek a köztes eszközök csak ugyanazokat a feladatokat képesek elvégezni, mint a klasszikus számítógépek, de sokkal gyorsabban.

A lap idézi Sir Peter Knight professzort a londoni Imperial College kutatóját, aki szerint egészen figyelemre méltó előrelépés történt. "A laboratóriumban végzett kísérletek és a számítási igény között 1996-ban nagy szakadék tátongott, és fogadásokat kötöttünk arra, hogy mennyi időbe kell, amíg ezt a szakadékot áthidaljuk. Egyesek szerint 20 év, mások szerint soha. De valójában körülbelül 20 év alatt sikerült bezárni a szakadékot" - mondta a proifesszor.

Egy valódi kvantumszámítógép azonban, amely olyan léptékű számításokat képes elvégezni, amelyekre egy klasszikus komputer nem képes, a feltételezések szerint még legalább egy évtizedre van. Addig hatalmas technikai kihívások állnak előttünk. Például amikor sok qubit lép kölcsönhatásba egymással, a rendszerben sok "zaj" keletkezik, ami megnehezíti az értelmes információ kinyerését. Ráadásul a jelenlegi prototípus eszközök nem képesek korrigálni működés közben, ha hibáznak a számításaikban. A jelenleg 100 qubitet használó rendszerek skálázása a jelenleg 1 millió vagy több qubitet tartalmazó működő gépek létrehozásáig szintén jelentős technikai, tervezési kihívások elé állítja a mérnököket.

Mivel azonban a kvantumszámítástechnika a fizikából a mérnöki tudományág felé mozdul el, a nagybefektetők felismerik a benne rejlő lehetőségeket, és fogadásokat kötnek egy még nem bizonyított technológiára. "Nagyon hosszú távú játékra készülnek itt, de van elég kísérleti bizonyíték és van fejlődési út. Nem gondoltam volna, hogy ezek a cégek tőzsdére lépnek, de pénzügyi szempontból rendkívüli környezet van itt. Rengeteg pénz kering a részvénypiacokon, az adósság pedig nagyon olcsó" - monta az FT-nek Richard Shannon, a Craig-Hallum Capital Group hardvertechnológiai elemzője. És bár a befektetőknek még legalább egy évtizedig türelmesnek kell lenniük, az ágazat potenciális nyeresége káprázatos. Ha lenne egy nagy teljesítményű 300 qubites kvantumszámítógépünk, akkor egyszerre több számítást tudnánk elvégezni, mint ahány atom van a látható világegyetemben.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.