Hirdetés
. Hirdetés

A lézerrel főtt étel 3D nyomtatóban készül

|

Hod Lipson gépészmérnök professzor irányításával a Creative Machines Lab "Digital Food" csapata egy teljesen autonóm digitális személyi szakácsot épített.

Hirdetés

Nem kizárt, hogy hamarosan lesz egy saját digitális személyi séfünk, amely készen áll, hogy megfőzzön bármit, amit csak szeretnénk. A megjelenést, a formát, a textúrát és az ízt személyre lehet szabni mindössze egy gombnyomással. A Columbia Egyetem mérnökei éppen ezen dolgoznak, lézereket használnak a főzéshez és 3D nyomtatási technológiát az ételek összeállításához.

Hod Lipson gépészmérnök professzor irányításával a Creative Machines Lab "Digital Food" csapata egy teljesen autonóm digitális személyi szakácsot épített. Lipson csoportja 2007 óta foglalkozik 3D-nyomtatott élelmiszerek fejlesztésével. Azóta az élelmiszernyomtatás több összetevőből álló nyomtatássá fejlődött, amelynek a kutatók és néhány üzleti vállalkozás már vizsgálja a megoldás lehetőségeit.

Hirdetés

"Megfigyeltük, hogy míg a nyomtatók milliméteres pontossággal tudják előállítani az összetevőket, addig nincs olyan melegítési módszer, amely ugyanilyen precíz lenne. A főzés számos élelmiszerben elengedhetetlen a tápanyag-, íz- és textúrafejlődéshez, és arra gondoltunk, hogy megnézzük, lézerrel ki tudnánk-e fejleszteni egy olyan módszert, amellyel pontosan szabályozhatjuk ezeket a tulajdonságokat."

Az npj Science of Food folyóiratban megjelent új tanulmányában a csapat a főzés különböző módozatait vizsgálta kék fény (445 nm) és infravörös fény (980 nm és 10,6 μm) expozíciójával a csirkehúsra, amelyet modell élelmiszer-rendszerként használtak. A kísérletben (3 mm vastag 2,5x5,0 cm területű) csirkemintákat nyomtattak, és egy sor paramétert vizsgáltak, beleértve a főzési mélységet, a színfejlődést, a nedvesség megtartását és az ízbeli különbségeket a lézerrel főzött és a tűzhelyen főzött húsok között. Megállapították, hogy a lézerrel főzött hús 50 százalékkal kevésbé zsugorodik, kétszer annyi nedvességet tart meg, és hasonló ízfejlődést mutat, mint a hagyományos módon főzött hús.

"Valójában két vak kóstolótesztelőnk a lézerrel főzött húst jobban szerette a hagyományos módon főzött mintáknál, ami ígéretesnek mutatja ezt a feltörekvő technológiát" - mondta Jonathan David Blutinger kutató.

Bár Lipson és Blutinger izgatottak az új technológiában rejlő lehetőségek miatt, amelynek hardver- és szoftverkomponensei meglehetősen alacsony technológiai színvonalúak, megjegyzik, hogy még nincs fenntartható ökoszisztéma a támogatására. Lipson szerint "ami még hiányzik, az az, amit mi 'Food CAD'-nek, azaz az élelmiszer Photoshopjának nevezünk. Olyan magas szintű szoftverre van szükségünk, amely lehetővé teszi, hogy olyan emberek is megtervezhessék a kívánt élelmiszereket, akik nem programozók vagy szoftverfejlesztők. Aztán szükségünk van egy olyan helyre, ahol az emberek megoszthatják a digitális recepteket, ahogyan a zenét is megosztjuk".

Mégis, mondja Blutinger, "az étel olyasvalami, amivel mindannyian napi szinten kapcsolatba lépünk és személyre szabjuk. Ezért természetesnek tűnik, hogy a főzésünkbe is beépítsünk egy szoftvert, hogy az ételek elkészítése személyre szabhatóbbá váljon".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.