Hirdetés
. Hirdetés

A Microsoft és az ArcelorMittal így akarja kizöldíteni az 1,6 billió dolláros acélipart

|

Az 1,6 billió dolláros acélipar a modern világ gerince. A World Steel Association szerint a globális szén-dioxid-kibocsátás 7-9 százalékáért felelnek, amivel jelentősen hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.

Hirdetés

Ez az oka annak, hogy a hatalmas globális vállalatok, köztük a nemzetközi acélóriás ArcelorMittal és a technológiai vállalat Microsoft befektetnek az MIT-ről indult Boston Metal nevű cégbe, amely a tiszta acél előállításának új módját fejlesztette ki.

"Nincs gazdaság, nincs infrastruktúra acél nélkül, ez a kirakós játék nagy darabja. Nem hiszem, hogy ez mindenki számára nyilvánvaló" - mondta Tadeu Carneiro, a Boston Metal vezérigazgatója a CNBC-nek arra utalva, hogy ezt figyelembe kell venni, amikor az ipar szén-dioxid-mentesítéséről van szó az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

Donald Sadoway és Antoine Allanore, az MIT professzorai 2013-ban a Nature folyóiratban publikáltak egy tanulmányt, amelyben laboratóriumi eredményekkel bizonyították, hogy lehetséges acélt termelni szén-dioxid-kibocsátás nélkül. Ugyanebben az évben indítottak egy céget, a Boston Electrometallurgical Corp. nevű vállalatot, hogy ezt a technológiát ipari méretűre növeljék és kereskedelmi forgalomba hozzák a termékeit.

Hirdetés

Carneiro 2017-ben vezérigazgatóként csatlakozott a vállalathoz. Ő az acéliparban 40 éve dolgozó veterán, aki többnyire a brazil fémipari óriáscégnél, a CBMM-nél dolgozott. A Boston Metal 2018-ban szerezte meg első finanszírozási körét, 20 millió dollárt, egy olyan körben, amelyet a Breakthrough Energy Ventures, a Microsoft társalapítója, Bill Gates által alapított klímabefektető cég vezetett.

Gates évek óta hangsúlyozza, hogy el kell gondolkodni a feldolgozóipar dekarbonizálásán. A "Hogyan kerüljük el az éghajlati katasztrófát" című könyve szerint a közlekedés nagy figyelmet kap, de a globális kibocsátásoknak csak 16 százalékáért felelős, míg a gyártás 31 százalékért.

A Boston Metal bejelentette, hogy 120 millió dolláros C-sorozatú finanszírozási kört hajtott végre, amelyet az ArcelorMittal multinacionális acélóriás vezetett, és amelyhez a Microsoft klímainnovációs alapjának finanszírozása is társult. A finanszírozás segítségével a Boston Metal felpörgeti a zöld acél gyártását a Massachusetts állambeli Woburnben található kísérleti üzemében, és támogatja brazil leányvállalatának, a Boston Metal do Brasilnak a felépítését, ahol a vállalat különböző fémeket fog gyártani. A tervek szerint 2024-ben kezdi meg egy demonstrációs acélüzem építését, 2026-ban pedig egy kereskedelmi méretű üzem építését - mondta Carneiro a CNBC-nek.

Az ArcelorMittal számára az üvegházhatású gázok kibocsátása nélküli acélgyártás nemcsak felelősség, hanem üzleti szükségszerűség is Irina Gorbounova alelnök, az ArcelorMittal XCarb Innovációs Alapjának vezetője szerint. "Ügyfeleink ezt kérik, befektetőink elvárják tőlünk az átállást, és alkalmazottaink, és a jövőbeli munkaerőnk olyan vállalatnál akarnak dolgozni, amely a megoldás része, és nem a világ éghajlati problémájának része" - mondta Gorbounova a CNBC-nek.

Az alelnök szerint a nulla vagy közel nulla szén-dioxid-kibocsátású acél valósággá válik. A kérdés csak az, hogy milyen gyorsan tudjuk ezt az utat megtenni. Ha az acélipari vállalatok nem dekarbonizálnak, nem fogják kiállni az idő próbáját. A Microsoft ugyan nem épít autókat és nem gyárt acélt, de megpróbálja teljesíteni saját agresszív éghajlati céljait, amelyek között szerepel, hogy 2030-ra szén-dioxid-negatív legyen, és hogy a vállalat 1975-ös alapítása óta eltüntesse a vállalat összes történelmi szén-dioxid-kibocsátását.

Hogyan csinálja ezt a Boston Metal?

Hagyományosan az acélgyártás első lépése a vasérc vagy vasoxid és a szén kombinálása egy nagyon forró nagyolvasztóban. Ez a folyamat jelentős CO2-kibocsátással jár. A törmelék újrahasznosítása szintén kulcsfontosságú része a globális iparágnak, az acéltermelés 30 százalékát teszi ki és sokkal kisebb szén-dioxid-kibocsátással jár. A Boston Metal technológiája, a Molten Oxide Electrolysis (olvadt oxid elektrolízis), az elektromosságot a vas-oxidon keresztül vezeti át, amelyet Carneiro "más oxidok levesének" nevez, hogy vasat és oxigént hozzon létre. Az oxidok olyan kémiai vegyületek, amelyek legalább egy oxigénatomot tartalmaznak, és a Boston eljárása olyan gyakori oxidokat tartalmaz, mint a timföld, a szilícium-dioxid, a kalcium és a magnézium. Carneiro elmondta, hogy a vas előállításában nem vesz részt szén.

Ennek ellenére a levesnek a szükséges 1600 Celsius-fokos hőmérsékletre történő felmelegítése jelentős mennyiségű elektromos energiát igényel - évi egymillió tonna acél előállításához 500 megawatt alapterhelési teljesítményű tiszta villamos energiára van szükség, ami körülbelül fele egy közepes méretű város áramellátásához szükséges villamos energiának. "A villamos energia rendelkezésre állása fogja diktálni, hogy milyen gyorsan valósul meg a folyamat" - mondta Carneiro.

A villamos energiának is tisztának kell lennie, különben az egész célt meghiúsítja. "Úgy gondoljuk, hogy a jövőben bőséges, megbízható, zöld és olcsó villamos energiával rendelkezünk majd, hogy ezt az eljárást alkalmazhassuk és zöld acélt gyárthassunk" - tette hozzá.

A Boston Metal végül acélipari vállalatoknak fogja licencelni a technológiáját, nem lesz maga acélgyártó. Az acélipari cégek mind ígéretet tettek arra, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegesek lesznek. De erre jelenleg nem igazán van megoldásuk. "Tehát valóban szükségük van egy nagyléptékű megoldásra, és a mi technológiánk az egyetlen, amely képes ilyen több milliárd tonnás kapacitásra" - szögezte le Carneiro.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.