Hirdetés
. Hirdetés

A NASA teológusoktól vár válaszokat

|

Az űrkutatási csapat a vallástudósoktól kért segítséget.

Hirdetés

A NASA teológusok segítségét vette igénybe, hogy megvizsgálja, hogyan reagálna a világ, ha érző lényeket találnának más bolygókon, és milyen hatással lenne egy ilyen felfedezés az istenségről és a teremtésről vallott mélyen őrzött hiedelmekre.

Az amerikai űrkutatási hivatal eddig mintegy 24 tudóst toborzott, akik részt vesznek a New Jersey-i Princeton Egyetem Teológiai Kutatási Központjában (CTI) zajló programban. A központ - amely 2014-ben 1,1 millió dolláros NASA-támogatást kapott - "megértési hidakat" kíván építeni a különböző tudományágak akadémikusai, a tudósok és a politikai döntéshozók között a "globális problémák" kapcsán. 

Hirdetés

A Daily Mail szerint a program célja nyilvánvalóan az olyan átfogó kérdések megválaszolása, mint a "mi az élet? Mit jelent élni? Hol húzzuk meg a határt az emberi és az idegen lét között? Milyen lehetőségei vannak az érző életnek más helyeken?".

A múlt héten Will Storrar, a KTI igazgatója a The Timesnak elmondta, hogy a NASA célja a programmal az, hogy "komoly tudományos munkákat publikáljanak könyvekben és folyóiratokban", hogy foglalkozzanak a "mélységes csodával és rejtéllyel, valamint azzal, hogy mikrobiális életet találjanak egy másik bolygón".

"Lehet, hogy 100 évig nem fedezzük fel az életet. De lehet, hogy már a jövő héten" - mondta a lapnak egy NASA szakértő, aki hozzátette, hogy az ügynökség egyre növekvő "asztrobiológiai" részlege mintegy 25 éve keresi az új válaszokat az évszázados kérdésekre.

A KTI-programban részt vett többek között Andrew Davison, a Cambridge-i Egyetem papja és teológusa, aki biokez a vizsgálat a longitudinális kutatások vagy panelkutatások egyik formája, amely a vizsgált mintát egy speciális populációból nyeri) tagja volt, egy blogbejegyzésben megjegyezte, hogy a "vallási hagyományok" "fontos szerepet játszanak abban, hogy az emberiség hogyan dolgozná fel a máshol lévő élet bármilyen ilyen megerősítését".

Emiatt [a vallás] szerepel a NASA azon folyamatos céljának részeként, hogy különböző partnerszervezetekkel együttműködve támogassa az "asztrobiológia társadalmi vonatkozásaival" kapcsolatos munkát.

Más vallási személyiségek, köztük Alan Wilson, Buckingham püspöke, Jonathan Romain rabbi a Maidenhead zsinagógából és Qari Asim imám a leedsi Makkah mecsetből a The Timesnak azt mondták, hogy a keresztény, zsidó és iszlám tanítást nem befolyásolná az idegen élet felfedezése.

Eközben Carl Pilcher, a NASA Asztrobiológiai Intézetének korábbi vezetője azt mondta, hogy az ügynökség "nagyobb hangsúlyt fektet olyan kérdésekre, amelyek a 20. század előtt nagyrészt a filozófia, a teológia és a vallás hatáskörébe tartoztak".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.