Hirdetés
. Hirdetés

A Siemens az adatokra és saját régi gyártelepére építi a jövőjét

|

A környezeti fenntarthatóság pedig a projekt minden aspektusát áthatja.

Hirdetés

Berlinben egy 180 hektáros területen építette fel a Siemens a 20. század elején a telephelyét. Most egy multifunkcionális városnegyedként fogják újragondolni a 21. századra és azon is túlra. A Siemensstadt Square elnevezésű, vegyes használatú terület lakó-, kereskedelmi, kiskereskedelmi és ipari felhasználókat fog összefogni az összekapcsolt és egymástól függő technológiák világában.

A környezeti fenntarthatóság a projekt minden aspektusát áthatja. A közlekedési rendszerek tulajdonképpen a Siemens eredeti napjait idézik majd meg ezen a területen. A Siemensstadt tér és a város más részeinek összekötésére egy villamosított villamossínes rendszert elevenítenek fel. Az esővizet felfogja és újrahasznosítja majd, és a hulladékgyűjtéstől a mobilitási megoldásokig minden szolgáltatás akadálymentes lesz.

A 10 éves projekt jelenleg a koncepciótervezés szakaszában van, és teljes egészében a digitális iker segítségével tervezik meg, amely a Siemens hardvergyártóból szoftverszolgáltatóvá válásának sarokköve. A PLC - amely egykor a Siemens üzletágának sarokköve volt, és amelyet a Siemens állítása szerint még mindig a világ összes gépének egyharmadában alkalmaznak - alig lesz több, mint egy adatközpont. A rendszerirányítás egy multidiszciplináris és teljesen digitális vállalkozás lesz, amely a gépeket a tervezéstől az életciklus végéig tartó újrahasznosításig viszi.

Hirdetés

A Siemens október 13-án Berlinben tartott digitális médianapján a vállalat illetékesei ezt az új digitális korszakot és azt emelték ki, hogy nemcsak a gépek gyártásának módját kell megváltoztatni, hanem azt is, hogyan optimalizálják azokat, és hogyan használják ki a másik szűkös árucikket - a gyártás rendelkezésére álló emberi tehetséget.

"Adatáramlásra van szükség a tervezéstől a gyártáson át a karbantartásig. Össze kell kapcsolni a horizontális tervezéstől a gyártásig tartó funkciót a vertikális üzemi szinttől a felső szintig tartó funkcióval. Össze kell kapcsolni az OT világ tudását az IT világ tudásával. És ez folyamatos optimalizálást kíván" - mondta Reiner Brehm, a Siemens Digital Industries gyárautomatizálási vezérigazgatója.

A szimulációs szoftverek használata folyamatosan növekszik, de a működő üzem digitális ikertestvérének a tényleges termeléssel párhuzamos futtatása még mindig gyerekcipőben jár. A Siemens illetékesei mégis egyértelműen kijelentették, hogy ebben látják vállalatuk és ezen keresztül mindenféle üzem jövőjét. "Meg akarjuk könnyíteni ügyfeleink számára, hogy a jövőbe léphessenek" - mondta Peter Korte, a Siemens AG műszaki igazgatója. Elmondta, hogy a vállalat zászlóshajójának, az Xcelerator digitális platformnak a közelmúltban történt bevezetése a vállalat átalakítási terveinek alapja.

Korte kifejtette, hogy az ügyfelek körében végzett felméréséből kiderült, hogy 86 százalékuknak aggályai vannak a digitalizációval kapcsolatban az üzemen belüli elavult rendszerek miatt. További 45 százalékuk azt állította, hogy még mindig nehezen tudják bevezetni az IoT-technológiát, 40 százalékuk pedig nehezen talál olyan digitális partnereket, akik segíthetnek a digitális jövő megvalósításában.

A Siemens reméli, hogy a Siemensstradt Square projekt, amely a vállalat tulajdonában lévő, Berlin északi részén található telken épül, egyszerre lesz tesztalany arra, hogyan lehet az adatokat a tervezés, az építés és az üzemeltetés minden szakaszában felhasználni, és élő példa arra, hogy a hasonló projektek hogyan használhatják az adatokat bármilyen méretű működés optimalizálására és irányítására.

"A projekt minden érdekeltje hozzáférhet ezekhez az adatokhoz, és zökkenőmentesen együttműködhet a platformon. A digitális iker lehetővé teszi a tervezők számára, hogy szimulálják és tovább optimalizálják az épületeket és az infrastruktúrát, mielőtt azok ténylegesen megépülnének. A digitális tervezés emellett alapot ad a városnegyed működtetéséhez, karbantartásához és további optimalizálásához, hogy hosszú távon is magas szintű fenntarthatóságot nyújtson" - közölték a Siemens illetékesei.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.