Hirdetés
. Hirdetés

A szerzői jog nem vonatkozik az algoritmusok által kreált művészetre

|

Aki hagyja, hogy egy mesterséges intelligencia automatikusan műalkotásokat hozzon létre, annak nincsenek szerzői jogai. Erről az amerikai szerzői jogi hivatal egyik bizottsága döntött, miután a kérelmező fellebbezett az első, 2019-es határozat ellen.

Hirdetés

A Copyright Review Board (CRB) február 14-i döntését arra alapozta, hogy a gépek nem lehetnek szerződő felek - adta hírül a The Verge. Így nincs olyan szerződéses megállapodás, mint például a mű létrehozására vonatkozó megbízás, amely az amerikai szerzői jog szerint szükséges lenne.

Levelében a CRB a következőképpen magyarázza a tényállást: A műalkotás alkotója Creativity Machine néven van feltüntetve, a gép alkotója pedig a kérelmező Steven Thaler. A műalkotást "egy számítógépes algoritmus autonóm módon hozta létre". Thaler a Creativity Machine tulajdonosaként kérte a mű bejegyzését. Thaler továbbá azzal érvelt, hogy a művet "bérmunkaként" hozták létre.

Hirdetés

A "bérmunka" az amerikai szerzői jogban azt jelenti, hogy a mű tényleges szerzője átruházza a szerzői jogokat az ügyfélre. Ez bevett gyakorlat például a zenei és játékfilmek gyártása során. Ahogy azonban a CRB megjegyzi, ehhez a megállapodáshoz jogilag kötelező erejű szerződés szükséges: munkaszerződés vagy pontosan erre vonatkozó megállapodás. Ezt a szerződést azonban a gép nem tudta megkötni.

Az A Recent Entrance to Paradise című alkotás állítólag egy halálközeli élményt ábrázol, és egy drogtrip vizuális elemeit dolgozza fel. Mivel azonban a műalkotáshoz gyakorlatilag nem járult hozzá ember, a CRB érvelése szerint ez nem volt elegendő ahhoz, hogy a hivatal előtt szerzői jogot kérjenek.

Thaler azzal válaszolt, hogy meg akarta védeni magát a mű szerzői jogainak hamis bejegyzése ellen. Elmondása szerint ezzel a kérelemmel azt akarta elérni, hogy a szerzői jogi törvényt úgy módosítsák, hogy a számítógéppel támogatott művészet is védelemben részesüljön.

A Kreativitásgép alkotása - vagy Steven Thaleré?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.