Hirdetés
. Hirdetés

A tudósok lézerrel látnak be a zárt szobába

|

Az ötletet már számos alkalommal validálták, de a jelenlegi módszerek túl lassúak ahhoz, hogy hasznosak legyenek.

Hirdetés

Az emberi szem sosem lesz képes arra, hogy segédeszköz nélkül a sarkok mögé lásson, de megfelelő képalkotó technológiával bármi lehetséges. Az úgynevezett non-line-of-sight (NLOS) technológia egyre gyakrabban jelenik meg az önvezető autóknak köszönhetően. Nyilvánvalóan ennek óriási haszna lenne, hiszen látható volna, hogy mi van a sarkon túl vagy a kanyarban. Most a Stanford Computational Imaging Lab csapata egy lépéssel tovább vitte az ötletet, és egy zárt szobában lévő tárgyakat kémlelt. Mindössze egy lézerre és egy kulcslyukra van szükségük.

Hirdetés

Az NLOS-rendszereknek egyelőre nincs valós alkalmazásuk, de előbb-utóbb segíthetnek az elsősegélynyújtóknak a katasztrófák utáni helymeghatározásban, és javíthatják az orvosi képalkotást. Az ötletet már számos alkalommal validálták, de a jelenlegi módszerek túl lassúak ahhoz, hogy hasznosak legyenek. A múltban az NLOS-kísérletek sík, fényvisszaverő felületekre támaszkodtak, amelyek képesek a fényt egy akadály körül elcsípni. A fény (általában lézerimpulzusok) visszaverődik a céltárgyról, és visszajut a kísérletezőkhöz. Némi számítással nagyjából képet kaphatunk arról, hogy mi van az akadály túloldalán, anélkül, hogy megnéznénk.

A stanfordi tanulmány nem tesz semmit a sebesség kérdésével kapcsolatban, de tágabb körülmények között működik. A kutatók egyszerűen egy lézerrel világítottak át a kulcslyukon, és a pontot a túlsó falra vetítették. Az ebből a sugárból származó fotonok szétszóródnak, és körbeugrálnak a szobában és a benne lévő összes tárgyon. Idővel ezeknek a fotonoknak egy kis része végül visszakerül a kulcslyukon keresztül, de ez önmagában nem elég ahhoz, hogy megmondjuk, mit "láttak" ezek a fotonok odabent.

A kutatók megállapították, hogy egy mozgó tárgy úgy változtatja meg a lézerimpulzus adatait, hogy van némi menthető adat. Egy mesterséges intelligencia-algoritmus segítségével ki lehet nyerni egy elfogadható ábrázolást arról, hogy mi van a szoba belsejében.

A rejtett tárgyak alakjának ezek a "becslései" nem adnak kristálytiszta képet. Mint mellékelt képen látható, az emberek végül kicsit úgy néznek ki, mint a madarak. A betűk azonban majdnem olvashatóak. Ám ezek a becslések úgy jöttek létre, hogy soha nem néztünk közvetlenül a tárgyra. Megfelelő körülmények között, egy kifinomult algoritmussal talán meg lehet állapítani, hogy valaki mit művel egy zárt ajtó mögött.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.