Hirdetés
. Hirdetés

Általános marad-e a relativitáselmélet?

|

A Wigner FK, az ATOMKI és a CSFK is részt vesz a most alakult nemzetközi Einstein Teleszkóp Kollaborációban.

Hirdetés

Az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) szervezésében 2022. június 7-8. között tartották meg a 12. Einstein Teleszkóp Szimpóziumot, amelyen megalakult a nemzetközi Einstein Teleszkóp Kollaboráció. Ez új mérföldkő a gravitációs kutatások egyik kiemelt infrastruktúrája, az Einstein Teleszkóp megépítésére irányuló projekt előkészítésében, amelyhez kapcsolódva magyar részről a Wigner FK mellett a debreceni ELKH Atommagkutató Intézetben (ATOMKI), az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontban (CSFK), továbbá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen alakultak kutatócsoportok.

A Magyar Tudományos Akadémián tartott hibrid konferencián több mint 400 kutató részvételével egyeztettek a projekt jelenlegi állásáról, a tudományos és technológiai kihívásokról, valamint a finanszírozási lehetőségekről.

Hirdetés

A gravitációs hullámok kutatásában fontos állomás volt a LIGO/VIRGO Kollaboráció 2016. február 11-ei bejelentése a régóta keresett gravitációs hullámok első sikeres kísérleti megfigyeléséről. Azóta az Egyesült Államokban működő LIGO, illetve az olaszországi VIRGO detektorokban számos gravitációshullám-észlelés történt, melyek jelentősen bővítették a világegyetem működéséről rendelkezésre álló ismereteket, ez azonban a gravitációs jelek megértésének csak a kezdetét jelentette. A kutatói közösségben már korábban felmerült az igény a meglévőknél érzékenyebb berendezés megépítésére.

Az Einstein Teleszkóp a tervek szerint egy egyenlő oldalú háromszög alakú, pár száz méterrel a föld alatt telepített, tíz kilométeres oldalhosszúságú objektum lesz, amely önmagában is képes a jelforrások irányának meghatározására, illetve a jelenlegi berendezéseknél nagyságrendekkel több jelforrás észlelésére. A megépítés előkészítése hosszú évek óta széles körű nemzetközi együttműködésben zajlik a magyar kutatók aktív részvételével. Az Einstein Teleszkóp helyszíneként korábban több lehetőség, köztük a Mátra is szóba került, végül azonban az objektum Olaszországban vagy Hollandiában épül majd meg a következő években.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.