Hirdetés
. Hirdetés

Alternatív gázelemző berendezést fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetemen

|

Laborlátogatás a Kompetencia Központban.

Hirdetés

A "Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen" projekt kapcsán a közelmúltban a Szakmai Felügyelő Tanács hivatalos laborlátogatást tartott a Kompetencia Központban, amelyen bemutatták az eddig beszerzett eszközöket.

A 4 milliárd forint támogatásból megvalósuló Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a GINOP-2.3.4-15 - Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ - Kutatási infrastruktúra fejlesztése elnevezésű projekt keretében jön létre, melynek konzorciumvezetője az SZTE, konzorciumi partnere pedig a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Az SZTE és a MOL Nyrt. alkotta konzorcium kiemelt ipari együttműködő partnere az AUDI HUNGARIA Zrt.

Hirdetés

A 2020. június 1. és 2022. október 31. között megvalósuló projekt célja egy olyan, piaci megalapozottságú kompetencia központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a fő kutatási irányokat az ipari partner jelöli ki, az alap-, az alkalmazott kutatásokat és a kísérleti fejlesztéseket egységbe foglalva. A kutatás során a projekt három fókuszterületre koncentrál: mindhárom középpontjában a kőolaj, illetve a kőolajszármazékok állnak.

Fókuszterületek

A világon jelenleg rendelkezésre álló első és másodlagos kőolaj termelési technológiákkal 30-40 százalék kitermelési hatásfok érhető el. A fejlesztés célja az, hogy a tárolóban maradó készletek lehető legnagyobb részét kitermelhetővé tegyék. A cél eléréséhez különböző új típusú tenzidek és keverékeik, valamint vízoldható polimerekkel alkotott elegyeik előállítása, minősítése, és olajipari felhasználhatóságának vizsgálata szükséges.

A második fókuszterület keretében megvalósuló megújuló üzemanyag hatásvizsgálat célja a részben megújuló forrásból származó, "low carbon" üzemanyagok hatásának vizsgálata a belsőégésű motorok működésére és károsanyag-kibocsátására. A "low carbon" üzemanyagok ugyanis lehetővé teszik a károsanyag-kibocsátás csökkentését.

A projekt harmadik fókuszterület lényege egy alternatív gázelemző berendezés fejlesztése és bevezetése az autóipari felhasználásba a korábbiaknál pontosabb, megbízhatóbb károsanyag-kibocsátás méréshez. A projekt során egy olyan, fotoakusztikus kipufogógáz-mérő berendezés és mérési technológia jön létre, amely segítségével az összes fontos szennyező komponens százalékos relatív pontossággal, másodperc körüli válaszidővel mérhető.

Az SZTE célja, hogy végzett hallgatóit naprakész, azonnal alkalmazható tudás birtokában bocsássa a munkaerőpiacra, ezért az innovációhoz kapcsolódik egy duális képzési oktatási vonal is. Az SZTE és a szakmai partnerei az oktatás egy komplex, egymásra épülő kompetenciarendszerét hozzák létre a tréningjellegű rövid távú képzésektől a PhD képzésekig. Mindehhez a projektben foglalt infrastrukturális tervek biztosítják a labor és egyéb oktatási tereket, melyek a gyakorlatorientált képzés megvalósulásának elengedhetetlen feltételei.

Laborlátogatás

A közelmúltban sor került a projektben kialakított és felszerelt laboratóriumok megtekintésére a Szegedi Tudományegyetem Rerrich Béla téri épületében.

A laborlátogatás után az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese, Prof. Dr. Kónya Zoltán elmondta, hogy a Szegedi Tudományegyetem hosszútávú célkitűzései közül a legfontosabbak a környezetvédelemmel kapcsolatos célok, amelyek illeszkednek Magyarország és az Európai Unió törekvéseihez is. Ebben országosan is vezető szerepe van, számos területen az SZTE-nek. Ezért nagyon fontos ez a projekt, amely már elnevezésében is "zöld". A Szegedi Tudományegyetem, Magyarország két meghatározó cégével, az Audival és a MOL-lal közösen valóban nagyon hatékonyan és mindenki számára érzékelhetően tud lépéseket tenni a fenntartható fejlődés irányába. Ebben a projektben az egyik jól körülhatárolható cél, hogy a régi olajkutakat jobban ki tudják termelni és ne kelljen újabbakat létesíteni. Az olajtárolók esetében a teljes kapacitásnak maximum 30-40%-a jön ki első és másodlagos kitermelési módszerekkel. Ebben a fejlesztésben a harmadlagos, negyedleges kitermelésre keresnek megoldásokat, így kímélve a környezetet - mondta Prof. Dr. Kónya Zoltán.

Az SZTE minden egyes kutatása, így ez is, kapcsolódik az oktatáshoz. Azok az új információk, amelyeket a kutatók felfedeznek, kidolgoznak, azt az oktatásba is azonnal be lehet építeni. A publikációk hatására - ami a Kompetencia Központ esetében igen jelentős mennyiségű szakcikket jelent - a kutatási eredmények így rögtön beépülnek a köztudatba is.

- Már most is több, mint 30 alkalmazottal működik a Kompetencia Központ, ez a későbbiekben tovább nőhet. Annál is inkább, mivel a minisztériummal és a két említett céggel már most olyan következő projektek előkészítési fázisán dolgozunk, amelyek szintén jelentősek lehetnek nemzetgazdasági és a környezetvédelem szempontjából egyaránt. Ilyen terület az e-üzemanyag fejlesztés - zárta gondolatait Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi tanára.

Fotók: Sahin-Tóth István (SZTE NKI)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.