Hirdetés
. Hirdetés

Amerika durván bekeményít kriptoipar szabályozásában a zsarolóvírusok miatt

|

Amerikai tisztviselők figyelmeztetnek, hogy további szankciókat fognak bevezetni.

Hirdetés

A pénzügyi cégek közel 600 millió dollárnyi feltételezett zsarolóvírus-kifizetést jeleztek. Az USA pénzügyminisztériumának nyomozói pedig további milliárdokat azonosítottak.

Az amerikai bankok által jelzett, feltételezett zsarolóvírus-kifizetések mennyisége idén megugrott, és a tavalyinak majdnem a duplájára emelkedett - közölte az amerikai Pénzügyminisztérium, rámutatva a probléma nagyságrendjére, amelyet a kormányok világszerte kritikus nemzetbiztonsági fenyegetésként jellemeztek.

Hirdetés

A hivatal jelentése szerint az idei év első hat hónapjában a pénzügyi szolgáltató cégek által az amerikai kormánynak benyújtott úgynevezett gyanús tevékenységi jelentésekben közel 600 millió dollár értékű tranzakciót hoztak összefüggésbe lehetséges zsarolóvírus kifizetésekkel. Ez több mint 40 százalékkal több, mint a 2020-as év egészére vonatkozó összeg.

A tényleges summa azonban jóval magasabb lehet, mert a jelentés szerint a pénzügyminisztérium nyomozói ugyanebben az időszakban mintegy 5,2 milliárd dollárnyi bitcoin-tranzakciót azonosítottak potenciális zsarolóvírus kifizetésként. A jelentés egy nappal azután jelent meg, hogy több mint 30 ország kormányai vállalták, összehangoltan lépnek fel a zsarolóvírus-támadások ellen, beleértve a kriptopiaci szabályozást és az adatmegosztás megerősítését.

Az elmúlt évben a külföldi hackerek által elkövetett támadások növekvő mértéke, terjedelme és súlyossága előtérbe helyezte az USA-ban (de számos más országban is) a zsarolóvírusok nemzetbiztonsági következményeit, amelyek veszélyeztetik az államközi infrastruktúrát, az élelmiszerellátást és az egészségügyi rendszereket.

A pénteki jelentéshez új iránymutatás is társult, amely arra ösztönzi a vállalatokat, hogy védekezzenek a támadások ellen és kerüljék a váltságdíjak kifizetését. A pénzügyminisztérium szankciókat szabályozó részlege, a Külföldi Eszközök Ellenőrzési Hivatala által kiadott iránymutatás be nem tartása esetén büntetések és egyéb büntetőintézkedések fenyegetnek. Az amerikai tisztviselők figyelmeztetnek, hogy további szankciókat fognak bevezetni, mivel a zsarolóprogramok kifizetéseit irányító elsődleges finanszírozási hálózatokat igyekeznek megcélozni.

A kormányzat tisztviselői szerint a magánszektor eddig kollektíven nem tett elegendő lépést a támadások elleni védelem érdekében. "A zsarolóvírusokkal operálók bűnözők, akiknek a megjelenését a globális virtuális valuta-ökoszisztéma megfelelőségi rendszereinek hiányosságai teszik lehetővé. A pénzügyminisztérium azáltal segít megállítani a zsarolóvírus-támadásokat, hogy megnehezíti a bűnözők számára, hogy hasznot húzzanak a bűncselekményeikből, de szükségünk van partnerekre a magánszektorban, hogy segítsünk megelőzni ezt a tiltott tevékenységet" - jelentette ki Wally Adeyemo, a pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a jelentést kísérő nyilatkozatában.

A Pénzügyminisztérium az új ágazatspecifikus iránymutatásában az egyik legegyértelműbb figyelmeztetést intézte a magánszektorhoz, hogy felelősségre fogja vonni azokat a cégeket, amelyek nem teljesítik a váltságdíjprogramokkal kapcsolatos tevékenységek miatt szankcionált személyekhez, kriptotárcákhoz és tőzsdékhez kapcsolódó tranzakciók blokkolására vonatkozó kötelezettségeket.

Eric Lorber, a Pénzügyminisztérium szankciókkal foglalkozó korábbi tisztviselője szerint a tanácsadás fontos szabályozási egyértelműsítést ad, amelyre a kriptoszektor már régóta vágyott a kormánytól, ez egyben figyelmeztetés az iparág számára. "Sok olyan vállalat van, amely a virtuális valuták területén tevékenykedik, és nem igazán tudja, milyen kötelezettségei vannak, mit vár el tőlük a Pénzügyminisztérium" - mondta Lorber.

Az iránymutatás szerint a vállalatoknak olyan megfelelőségi rendszereket kell működtetniük, amelyek a tranzakciókat és az ügyfeleket a feketelistán szereplő országok, például Irán és Észak-Korea, valamint a szankciókkal sújtott személyek, vállalatok és kriptotárcák esetében vizsgálják. A hivatal arra is figyelmeztette a kriptopénz-ipart, hogy ne késlekedjenek az új megfelelési eljárások bevezetésével, nehogy "sokféle potenciális szankció kockázatának" tegyék ki magukat. Lorber szerint az új üzenet a következő: "Ha azt látjuk, hogy az iparágban nem sikerül ezt megtenni, annak jelentős következményei lesznek."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.