Hirdetés
. Hirdetés

Arra tanítják az MI-t, hogy felismerje a gyermekek bántalmazását

|

A projekt célja olyan technológiák létrehozása, amelyek etikai szempontból elszámoltathatóak és átláthatóak.

Hirdetés

Az Ausztrál Szövetségi Rendőrség (AFP) és a Monash Egyetem egy "etikus forrásból származó" képadatbázist akar létrehozni, amely a mesterséges intelligencia algoritmusait a gyermekek kizsákmányolásának felderítésére képezheti ki.

A projekt keretében az AILECS (AI for Law Enforcement and Community Safety - MI a jogérvényesítésért és közösségi biztonságért) laboratórium a következő hat hónapban legalább 100 ezer képet próbál összegyűjteni a közösségtől. Az AiLECS Lab - amely a mesterséges intelligencia etikai kutatását végzi a rendfenntartás területén - felhívást intéz felnőttekhez, hogy töltsék fel a "képbankot" a gyermekkorukban készült fotóikkal - számolt be az ausztrál iTnews portál.

Hirdetés

A fotókat arra fogják használni, hogy felismerjék a gyermekek jelenlétét "biztonságos" helyzetekben, segítsenek azonosítani a "nem biztonságos" helyzeteket, és potenciálisan jelezzék a gyermekek kizsákmányolására utaló anyagokat - közölte az AFP és a Monash Egyetem. A hozzájárulók magánéletének megőrzése érdekében a képek beküldéséhez használt e-mail címeket (az egyetlen egyéb azonosító adatot, amelyet gyűjteni fognak) külön tárolják.

Az AILECS Lab társigazgatója, Campbell Wilson egyetemi docens elmondta, hogy a projekt célja olyan technológiák létrehozása, amelyek etikai szempontból elszámoltathatóak és átláthatóak.

"Ahhoz, hogy olyan mesterséges intelligenciát fejlesszünk ki, amely képes azonosítani a kizsákmányoló képeket, nagyon nagyszámú, mindennapi, 'biztonságos' környezetben készült gyermekfotóra van szükségünk, amelyek segítségével betaníthatjuk és értékelhetjük a mesterséges intelligencia modelljeit. De ezeknek a képeknek a beszerzése az internetről problematikus, amikor nem lehet tudni, hogy a képeken szereplő gyerekek valóban beleegyeztek-e a fotójuk feltöltésébe vagy felhasználásába" - mondta.

Wilson közölte, hogy a gépi tanulási modelleket gyakran olyan képekkel táplálják, amelyeket az internetről "kaparnak" össze, vagy amelyek felhasználásához nem adtak dokumentált hozzájárulást, amit az AFP tavaly első kézből tapasztalt. A rendőrei szervezet 2020-ban elismerte, hogy rövid időre kipróbálta a Clearview AI-t, egy vitatott arcfelismerő eszközt, amely lehetővé teszi, hogy az internetről "lekapart" képek adatbázisában keressenek.

A korlátozott kísérleti projektet az AFP által vezetett ACCCE (Australian Centre to Counter Child Exploitation - a gyermekek kizsákmányolása elleni ausztrál központ) végezte annak megállapítására, hogy használható-e a gyermekkizsákmányolással kapcsolatos nyomozások során.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.