Hirdetés
. Hirdetés

Az elektromos térdimplantátumok segíthetnek az ízületi porckopás fájdalmának kezelésében

|

Egy olyan eszköz, amely elektromos áramot juttat a térdbe, segíthet az osteoarthritis, a kopott porc okozta fájdalmas állapot leküzdésében, miután sikeres teszteket végeztek nyulakon.

Hirdetés

Az apró elektromos áramot generáló térdimplantátumok az ízületi gyulladás kezelésére alkalmasak lehetnek a porc újranövekedésének serkentésére - írta a NewScientist.

Az implantátumokkal ellátott nyulaknál, amelyek az állatok mozgása során mechanikus erőkből áramot termeltek, a porckopás után nagyobb mértékű gyógyulást tapasztaltak, mint azoknál, akik placebo-eszközt kaptak.

Hirdetés

Az osteoarthritis az idősödő embereknél a térdfájdalom gyakori oka. Ez a porc, a csontok végeit borító gumiszerű réteg kopásával jár, amely általában megakadályozza, hogy a csontok egymáshoz dörzsölődjenek.

Számos kísérleti kezelés van fejlesztés alatt, például új gyógyszerek és őssejtek - éretlen sejtek, amelyek képesek bármilyen sejttípussá fejlődni - beültetése. Egyes kutatások szerint enyhe elektromos áram a térdben lévő porcsejteket szaporodásra és a károsodások helyreállítására ösztönözheti.

Annak érdekében, hogy ne kelljen elemeket helyezni a testbe, a Storrs-i Connecticuti Egyetemen Thanh Nguyen és kollégái kifejlesztettek egy biológiailag lebomló, körülbelül fél milliméter vastagságú membránt, amely áramot termel, amikor összenyomják és megnyújtják. Az anyag állványzatszerű szerkezettel rendelkezik, hogy a sejteket arra ösztönözze, vándoroljanak bele.

Nguyen csoportja úgy tesztelte a mostani ötletet, hogy lyukakat hoztak létre nyulak térdporcán, és azokat befoltozták az anyaggal. Egy hónapos pihenés után a kutatók napi 20 perces ugrálásra ösztönözték a nyulakat, lassan mozgó futópadokra helyezve őket, hogy megmozgassák a lábukat és elektromos áramot generáljanak.

Két hónappal később a csapat szövetmintákat vett az ízületekből, és mikroszkóp alatt pontozták, hogy mennyire tűnnek épnek és egészségesnek. A csapat megállapította, hogy a porcsejtek beköltöztek a foltokba, és az ízületek épebbnek tűntek. "A csontvelőből származó őssejtek toborzódtak az állványzatba" - mondja Nguyen.

Az ezekből a nyulakból származó porcok átlagosan 15 pontot kaptak a 18-ból, míg egy olyan nyúlcsoport, amely hasonló anyagból készült foltokat kapott, amelyek nem termeltek áramot, körülbelül 5 pontot kapott.

Ha embereknél alkalmazott, az implantátum készítéséhez használt anyag körülbelül két hónap után feloldódna - bár Nguyen szerint lehet úgy módosítani, hogy tovább tartson.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.