Hirdetés
. Hirdetés

Az EU új szabályokkal igyekszik rendet tenni a kriptoeszközök vadnyugatán

|

A MiCA-törvény intézkedéseket tartalmaz a piaci visszaélések és manipuláció elleni védelem érdekében.

Hirdetés

Az EU a kriptoeszközök "vadnyugatának" megfékezése érdekében úttörő szabályrendszerről állapodott meg az ágazatra vonatkozóan, ezzel fokozva az Egyesült Királyságra és az Egyesült Államokra nehezedő nyomást, amely további intézkedéseket válthat ki.

Az Európai Parlament és az uniós tagállamok képviselői még a múlt héten írták alá a megállapodást, amely intézkedéseket tartalmaz a piaci visszaélések és a manipuláció elleni védekezésre, valamint előírja, hogy a kripto cégek részletesen tájékoztassanak az eszközeik környezeti hatásáról.

Hirdetés

"Rendet tettünk a kriptoeszközök elvadult részén, és egyértelmű szabályokat állapítottunk meg egy harmonizált piac számára" - mondta Stefan Berger, a német EP-képviselő, aki a parlament nevében vezette a tárgyalásokat.

A kriptopénzek árfolyamának közelmúltbeli zuhanására utalva - a piac összértéke a tavalyi 3 milliárd dollárról kevesebb mint 900 milliárd dollárra esett - Berger hozzátette: "A digitális valuták értékének közelmúltbeli esése megmutatja, hogy mennyire kockázatos és spekulatív, ami miatt alapvető fontosságú a cselekvés".

Az Európai Parlament kriptoeszközök piacairól (MiCA) szóló törvénye várhatóan 2023 végén lép hatályba. Globálisan a kriptoeszközök nagyrészt szabályozatlanok, az EU-ban a nemzeti szereplőknek csak a pénzmosás elleni küzdelem ellenőrzését kell bemutatniuk.

Az EU lépése a digitális eszközök piacán a múlt hét végén további zavarok közepette történt, mivel a Voyager Digital kriptobróker közölte, hogy felfüggesztette a platformján történő kifizetéseket, kereskedést és befizetéseket.

A Voyager vezérigazgatója, Stephen Ehrlich elmondta, hogy a lépés "további időt ad a vállalatnak arra, hogy folytassa a stratégiai alternatívák vizsgálatát különböző érdekelt felekkel". Az amerikai székhelyű Voyager elmondta, hogy az általa tartott kriptoeszközök értéke 685 millió dollár, szemben az 1,1 milliárd dollárnyi kriptoeszközzel, amelyet kölcsönadott.

A kriptopénz a digitális eszközök egy olyan csoportját jelöli, amelyeknek ugyanaz a mögöttes struktúrájuk, mint a bitcoinnak: egy nyilvánosan elérhető "blokklánc", amely a tulajdonjogot rögzíti anélkül, hogy központi hatóság irányítaná. Bár ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

A szektor támogatói szerint jó befektetést jelent, mert például alacsony díjakkal jár, és a hagyományos valutákkal ellentétben nincs kormányokhoz kötve. Ellenzői szerint a szabályozási felügyelet vagy a hallgatólagos kormányzati támogatás hiánya miatt viszont hajlamos a csalásokra és az árfolyam vad ingadozására.

A MiCA lesz a világ első átfogó rendszere a kriptoeszközökre vonatkozóan, és szigorú intézkedéseket tartalmaz majd a piaci visszaélések és manipuláció elleni védelem érdekében - mondta Ernest Urtasun, a zöldpárti EP-képviselő.

A törvény "útlevelet" ad a kriptoeszközök kibocsátóinak és a kapcsolódó szolgáltatások nyújtóinak, hogy egyetlen bázisról szolgálhassák ki az ügyfeleket az egész EU-ban, miközben megfelelnek a tőke- és fogyasztóvédelmi szabályoknak. A tavaly 40 milliárd dolláros piacot jelentő nem-pénzalapú tokenek (NFT-k) nem tartoznak a MiCA hatálya alá.

Az uniós tárgyalások csütörtökön olyan kérdésekre is összpontosítottak, mint a kriptoeszközök felügyelete és energiafogyasztása. "Megállapodtunk abban, hogy a kriptoeszközök szolgáltatóinak a jövőben közzé kell tenniük az eszközök energiafogyasztását és környezeti hatását" - mondta Berger.

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, két jelentős kriptoközpont, még nem hagyott jóvá hasonló szabályokat, bár mindkét ország szabályozói figyelmeztettek arra, hogy erősebb biztosítékokra van szükség.

A MiCA-törvény várhatóan etalonként szolgál majd más szabályozási rendszerek számára világszerte, bár egy szakértő szerint az uniós rendszer mindenre kiterjedő jellege nem biztos, hogy megismétlődik.

Harry Eddis, a londoni székhelyű Linklaters ügyvédi iroda fintech területének globális társvezetője szerint az EU "felhúzta a kriptográfia színeit az árbocra".

"Más joghatóságok eddig kevés hajlandóságot mutattak arra, hogy kövessék példájukat egy ilyen mindenre kiterjedő szabályozás bevezetésében, bár minden bizonnyal számíthatunk arra, hogy más pénzügyi szolgáltatóközpontok is fokozzák a kriptoközösség szabályozását, bár inkább csak részleteiben."

Az Egyesült Királyságban a pénzügyi felügyelet a kriptotermékek fogyasztóknak történő forgalmazására vonatkozó javaslatokat mérlegel, amelyek az országban működő kriptotőzsdék jelentős korlátozásához vezethetnek.

Májusban a pénzügyminisztérium kijelentette, hogy olyan rendszert szeretne létrehozni, amely kezeli a stabilcoinok - olyan kriptopénzek, amelyek mögött hagyományos eszközök, például rövid lejáratú adósságok állnak, és amelyek ezért kockázatot jelenthetnek a szélesebb pénzügyi rendszerre - összeomlásának esetére.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.