Hirdetés
. Hirdetés

Az IBM évtizedes vezető szerep után szándékosan elvesztette a szabadalmi listavezető pozíciót

|

Az IBM 2022-ben lemaradt az Egyesült Államokban bejegyzett szabadalmak számát tekintve az első helyről. Évtizedek óta először fordult elő, hogy nem a Big Blue áll a lista élén, ami a cég stratégiai váltását jelzi.

Hirdetés

Az IBM szabadalmainak száma 44 százalékkal, 4743-ra csökkent 2022-ben, és ezzel a második helyre esett vissza a Samsung mögé, amely 8513 szabadalmat jegyzett - derül ki a Harrity LLP Patent 300-as listájából. Az olyan technológiák, mint a félvezetők és a hardveres memóriák esetében csökkent a legnagyobb mértékben az IBM szabadalmainak száma, bár a csökkenés minden főbb típusra kiterjedt.

A csökkenés azt a 2020-ban megkezdett stratégiai váltást tükrözi, amelynek célja, hogy a szellemi tulajdonjogok portfólióját az IBM az alaptevékenységeire összpontosítsa, és a mérnököket mentesítse az időigényes szabadalmi eljárásoktól. Úgy döntöttünk, hogy a továbbiakban nem törekszünk a számszerű szabadalmi vezetésre, hanem továbbra is a szellemi tulajdon erőműve maradunk, és továbbra is a világ egyik legerősebb portfólióját tartjuk fenn a kiemelt technológiáinkban" - mondta Dario Gil, az IBM Research vezetője a Bloombergnek.

Az IBM régóta büszke a szabadalmi vezető szerepére, és az elmúlt 29 évben a legtöbb szabadalma volt. A szellemi tulajdonjogok licencelése és fejlesztése jól jövedelmezett. Az IBM 1996 óta több mint 27 milliárd dollár szellemi tulajdonból származó bevételt termelt a bejelentések szerint. Az utóbbi években azonban ez a pénzfolyam lassult, mivel egyes vállalatok ellenálltak a licencdíjaknak.

Hirdetés

Gil szerint azonban az IBM még nem fejezte be szellemi tulajdonának pénzzé tételét. "A kiemelt területeken - hibrid felhő, AI, félvezetők, kiberbiztonság, kvantum - továbbra is szabadalmaztatunk és agresszívan védjük a szabadalmakat" - mondta az IBM Research vezetője.

A váltás tükrözi az IBM szélesebb körű átalakulását a hardverektől és a hagyományos infrastruktúrától a felhőszolgáltatások és a szoftverek felé. Arvind Krishna vezérigazgató irányítása alatt a vállalat 2020 áprilisa óta több mint 25 felvásárlást hajtott végre, köztük a Red Hat mesterséges intelligenciára épülő szoftvervagyont. Az IBM 2021 novemberében az infrastrukturális szolgáltatási üzletágának nagy részét kiváltotta a Kyndryl Holdings Inc. nevű vállalatból. Gil szerint azonban nem a kiválás volt az oka a 2022-es szabadalmi visszaesésnek.

Az IBM viszonylagos menedéknek számított a technológiai piac összeomlásában, 2022-ben 5,4 százaalékal emelkedett, szemben a Nasdaq 100 index 33 százalékos esésével. A legutóbbi eredményjelentésben a vállalat felülmúlta az értékesítési becsléseket, és megerősítette a cash flow előrejelzését.

A Samsung a tavalyi év előtt sokáig a második helyen állt, 2017 óta évente több mint 8000 új szabadalmat adtak ki a Harrity listája szerint. Gyakran kapott szabadalmakat a vizuális kijelzőrendszerekre és a hangkommunikációra.

Az olyan kínai technológiai cégek, mint a TikTok anyavállalata, a ByteDance és a Baidu internetes cég a listán szereplő szabadalmak kiadásának egyik legmeredekebb növekedését produkálták. A ByteDance például szabadalmat jelentett be egy olyan módszerre, amely a TikTok-szűrőkben gyakran használt emberi testek videón történő speciális effektusok hozzáadására szolgál. A Tencent Holdings és az Alibaba Group szintén nagymértékű növekedést ért el.

"A szabadalmi bejelentések Kínában évek óta robbanásszerűen nőnek. Azzal ahogy egyre több ilyen vállalat folytat üzleti tevékenységet az Egyesült Államokban, arra számítunk, hogy a számok itt is növekedni fognak" - mondta Rocky Berndsen, a Harrity elemzési vezetője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.