Hirdetés
. Hirdetés

Az informatikai szektorban is előtérbe kerülhet a fenntarthatóság

|

Elemzés.

Hirdetés

Az internet okozta környezeti terhelés csökkentése kihívást jelent az informatikai szektorban is, a fenntarthatóság kérdésköre az egyik legfontosabb prioritás lehet a következő években a szektor számára - hívta fel a figyelmet az Integral Vision egyedi webes termékek fejlesztésével, működtetésével foglalkozó társaság.

Elemzésükben kiemelték, az aktív internet felhasználók száma 4 milliárd fölött van világszerte, becslések szerint az okos eszközök, az internet és az ezeket támogató rendszerek felelnek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 3,7 százalékáért, és az előrejelzések szerint ez a szám 2025-ig megduplázódhat.

Hirdetés

Az International Data Corporation adataira hivatkozva azt írták, 2020-ban az emberek és gépek által előállított adatmennyiség több mint 60 zettabytes, azaz több mint 60 trillió gigabyte volt. Az adatáramlást biztosító szerverparkok jelenlegi működését és növekedésüket figyelembe véve 2025-re ezek az adatközpontok önmagukban a világ elektromos áram fogyasztásának egyötödéért, a szén-dioxid-kibocsátás több mint 3 százalékáért lesznek felelősek, és 2040-re a digitális adattárolás okozta károsanyag kibocsátás a 14 százalékot is elérheti.

A közleményben rámutatnak arra, hogy a környezeti terhelés csökkentését már egy új weboldal tervezésekor fontos szem előtt tartani, például azzal, hogy a felhasználók a lehető legkönnyebben találják meg az általuk keresett tartalmat, elkerülve ezzel a fölösleges oldalbetöltéseket és az ezzel járó adatforgalmat. A képi és videós anyagok, animációk átgondolt használata, azok méreteinek optimalizálása révén is érdemi erőforrásigény csökkentés érhető el.

Kulcsár Zsolt, az Integral Vision ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte, nem mindegy milyen céllal, milyen elvek mentén, milyen eszközökkel állítják elő és továbbítják az adatokat. A fenntarthatósági elvek követése üzleti haszonban, nagyobb láthatóságban, elégedett és visszatérő felhasználókban, alacsonyabb fejlesztési költségekben is mérhető, és ezeknek a lépéseknek a környezetre gyakorolt hatása is kimutatható.

A Integral Vision több mint 10 éve foglalkozik Drupal alapú egyedi webes termékek fejlesztésével, működtetésével. Több díjnyertes webes alkalmazás is köthető nevükhöz, 2020-ban az Év honlapja versenyen 5 projekttel nyertek díjat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.