Hirdetés
. Hirdetés

Az intelligens habdugó meg tudja jósolni, mikor törik el egy vízvezetékcső

|

Az Acquaint célja, hogy öt éven belül vezető szereplő legyen a vízvezeték-szolgáltatók prediktív karbantartásában.

Hirdetés

Magyarországon a közművesítettség aránya magas, a vízhálózatunk igen fejlett: hossza több mint 66 ezer kilométer (a települések elérése azonban nem azonos a háztartások elérésével!), és az ivóvízhálózat korántsincs arányban a szennyvízhálózat kiépítettségével. Számos politikai és gazdasági folyamat miatt jelenleg ott tartunk, hogy az infrastruktúra állapota nem a legjobb. A lánc egyes helyein időről időre meghibásodnak a dolgok, a vízszivárgás pedig komoly következményekkel járhat. A holland Acquaint új technológiáival segít csökkenteni a szivárgások számát azáltal, hogy megelőzi az esetlegesen felmerülő problémákat.

"Az Acquaint révén képesek vagyunk előre jelezni, mikor szorul javításra egy vízvezeték" - mondta Rudy Dijkstra, az Acquaint alapítója. Dijkstra szerint itt a hangsúly a cső minőségén van. A cső minőségére vonatkozó információk összegyűjtése megelőzheti a problémák kialakulását. "Előrejelzési modellekkel alakítjuk át az összegyűjtött adatokat egyértelmű információvá a javítótechnikus számára, aki így még a probléma bekövetkezése előtt kezelni tudja azt" - mondta Dijkstra.

Hirdetés

Garázsban született

Az ötletet évekkel ezelőtt a szükség szülte. "Rájöttem, hogy valójában szinte lehetetlen megelőző jelleggel dolgozni, de a problémákat folyamatosan kezelni kell. Ekkor kezdtem el vizsgálni, hogyan lehetne a munkafolyamatokat egy kicsit jobban stabilizálni" - mondta Dijkstra. Elkezdte keresni a technológia különböző formáit, hogy javítsa a vízművek által alkalmazott csere stratégiát. "Kezdetben főként egy garázsban kezdtünk sokat bütykölni" - mondta Dijkstra.

Mint egy denevér

"Hogyan működik ez a technológia? A szakemberek elmennek egy projekt helyszínére, majd ott előkészítik az eszközt. Ez egyfajta habdugó, ami tele van pakolva technológiával" - magyarázta Dijkstra. Ezt a habdugót víznyomás segítségével pumpálják át a csövön. Útja során mindenféle információt összegyűjt a csövek minőségéről. Ez milliméterről milliméterre történik, hogy az összes gyenge pontot azonosítani lehessen. "Kicsit a denevérhez lehet hasonlítani, amely szonár segítségével vizsgálja és térképezi fel a környezetét" - mondta Dijkstra.

Nagy kihívások közös megoldása

Az Acquaint emellett azon is dolgozik, hogy megkönnyítse a vízvezetékek hatékonyabb ellenőrzését maguk a vízszolgáltatók számára. "Kifejlesztettünk egyfajta szkennert, amelyet a csövek külső oldalán lehet elhelyezni, és amellyel információkat lehet gyűjteni a cső minőségéről" - mondta Dijkstra. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha a csővezeték egy szakasza a munkálatok során szabaddá válik. A vízszolgáltatók ezután saját méréseket végezhetnek az állapotról, anélkül, hogy az Acquaint szakértőire lenne szükség. Ez a Pipescanner több festékrétegen keresztül is képes letapogatni.

Nemzetközi megoldás

Míg Hollandiában a szivárgási veszteségek 3 százalék körüliek, addig más országokban akár 60 százalékos is lehet. Ezért az Acquaint gyorsan nemzetközi szinten is sikeres let. "Különösen a dél-európai országok teljesítenek nagyon rosszul, a távoli területek és a természet adta magasságkülönbségek miatt" - mutatott rá Dijkstra.

Ennek ellenére a vállalatnak néha nehézséget okoz meggyőzni a vízszolgáltatókat innovatív technikájuk előnyeiről. "Innovatívak és újak vagyunk, és ez egyes vízszolgáltatók számára meglehetősen nehéz lehet. Azt vesszük észre, hogy nem feltétlenül vannak felkészülve egy másfajta munkamódszerre" - mondta Dijkstra. Végső soron az Acquaint számára minden arról szól, hogy milyen hatást tudnak gyakorolni a biztonságos globális vízi infrastruktúra kialakítására. Ezt házon belül úgy érik el, hogy a lehető legtovább megőrzik a start-up kultúrát, és fiatal, motivált emberekkel dolgoznak együtt. "Ezzel a gondolkodásmóddal reméljük, hogy öt éven belül a nyugati vízágazat elismert neve leszünk" - bízakodott Dijkstra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.