Hirdetés
. Hirdetés

Az online platformok belendítették az emberkereskedelmet

|

Az internetes és technológiai vállalatokkal egyeztet az EB annak érdekében, hogy csökkenjen az áldozatok toborzására és kizsákmányolására szolgáló online platformok használata.

Hirdetés

Az Európai Bizottság új stratégiákat mutatott be a szervezett bűnözés és az emberkereskedelem felszámolására. A brüsszeli testület szervezett bűnözés elleni stratégiája központjában az EU-n belüli együttműködés fellendítése és a digitális eszközök hatékonyabb nyomozati felhasználása áll. A bizottság úgy véli, hogy az uniós tagállamok közötti összefogás a bűnüldözés és igazságügy területén alapvető fontosságú, mivel az EU-ban tevékenykedő illegális hálózatok 65 százaléka többnemzetiségű bűnbandákból áll.

Ennek érdekében a testület korszerűsíteni kívánja a DNS-, ujjlenyomat- és jármű-nyilvántartási adatok cseréjével kapcsolatos műveleteket. Emellett az Európai Bizottság javaslatot tett egy egységes uniós bűnüldözési szabálykönyv kidolgozására és az Interpollal kötendő együttműködési megállapodásra irányuló tárgyalások megkezdésére.

Hirdetés

A bejelentett stratégia keretében a bűnözésből szerzett jövedelem elkobzásával kapcsolatos uniós szabályok is felülvizsgálatra kerülnek, továbbá a testület intézkedéseket terjeszt elő a hamisítás és a kulturális javak tiltott kereskedelmének kezelésére. A bizottság kiemelt fontosságot tulajdonít a modern technológia bűnüldöző szerepének és annak, hogy a tagállamokkal együtt minél hamarabb kialakítsa a titkosított üzenetekhez való hozzáférés jogalapjait.

A bizottság külön stratégiát szentel az emberkereskedelem felszámolásra, és ennek keretében megvizsgálná a minimumszabályok meghatározásának lehetőségét, amelyek bűncselekménnyé nyilvánítanák az emberkereskedelem áldozataitól kikényszerített szolgáltatások igénybevételét. Párbeszéd kíván továbbá folytatni az internetes és technológiai vállalatokkal annak érdekében, hogy csökkenjen az áldozatok toborzására és kizsákmányolására szolgáló online platformok használata.

Uniós statisztikák szerint 2017 és 2018 között több mint 14 ezer áldozata volt az emberkereskedelemnek az EU-ban. Globális szinten az emberkereskedők a becslések szerint egyetlen év alatt 29,4 milliárd eurónyi nyereségre tettek szert.

(MTI)

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.