Hirdetés
. Hirdetés

Az OpenAI riválisa, a Stable Diffusion brit fejlesztője további 4 milliárd dollár tőkét gyűjt

|

Más technológiai óriások is versenyeznek azért, hogy a mesterséges intelligencia területén az élre kerüljenek.

Hirdetés

A Stable Diffusion fejlesztője a brit Stability AI társaság a mesterséges intelligencia fellendülésével a gyorsan növekvő terület egyik kulcsszereplője lett. Most további pénzbevonásról tárgyal a befektetőkkel, miután tavaly év végén egy finanszírozási körben elérte az unikornis státuszt.

A Stable Diffusion digitális képek készítésére szolgáló AI-eszköz anyavállalata 4 milliárd dollár körüli értéken szeretne pénzt szerezni - közölték az ügyet ismerő személyek, de inkognitójukat megtartó mivel az ügy nem nyilvános. Nem világos, hogy a Stability AI mennyi tőkét szeretne bevonni a lehetséges fordulóban. Még nem született végleges döntés a finanszírozásról, és az értékelés még változhat - tették hozzá a hírforrások.

A londoni székhelyű Stability, amelynek befektetői közé tartozik a Coatue Management és a Lightspeed Venture Partners, legutóbb 101 millió dollárt gyűjtött, körülbelül 1 milliárd dolláros értékelés mellett - jelentette a Bloomberg News októberben.

Hirdetés

Az, hogy ilyen hamar, a technológiai visszaesés közepette, sokkal gazdagabb értékelés mellett újra piacra lép, aláhúzza, hogy a mesterséges intelligencia az elmúlt hónapokban a Szilícium-völgy legforróbb témájává vált, amely felforgathatja a szórakoztatást, a pénzügyeket és még az oktatást is.

A Bloomberg News januári jelentése szerint a Microsoft 10 milliárd dollárt fektet be az OpenAI-ba, a ChatGPT anyavállalatába, amely vezető szerepet tölt be a technológiában, és olyan eszközökkel rendelkezik, amelyek rövid utasításokra hihetetlenül részletes képeket, szövegeket és más médiumokat képesek generálni. A LinkedIn társalapítója, Reid Hoffman pénteken közölte, hogy kilép az OpenAI igazgatótanácsából, mivel kockázati tőkecége egyre inkább más AI-vállalkozásokba fektet be.

Más technológiai óriások, köztük az Alphabet, az Amazon.com és a Meta Platforms is versenyeznek azért, hogy a mesterséges intelligencia területén az élre kerüljenek. A Stable Diffusion az OpenAI Dall-E 2-vel, egy másik digitális képalkotó eszközzel versenyez.

A Stable Diffusion úgy működik, hogy az emberek beírják egy kép leírását - mondjuk egy lovon lovagló asztronautát -, és a program kiad egy realisztikus vagy szürreális képet. A vállalat szerint a versenytársaktól azért különbözik, mert nyílt forráskódú szoftvere a nyilvánosság számára is elérhető. Gyakorlati felhasználása a videojátékok tervezésétől a reklámokig terjed - számolt be a Bloomberg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.