Hirdetés
. Hirdetés

Az új UV-fény majdnem az összes levegőben terjedő kórokozót elpusztítja, a koronavírust is

|

Potenciálisan hatékony fegyver lehet a komoly betegségek elleni küzdelemben.

Hirdetés

Egy új tanulmány szerint az ultraibolya fény egy olyan típusa, amely az emberre nem ártalmas, képes a levegőben terjedő kórokozók 98 százalékát elpusztítani beltérben. Ezért ez a megvilágítás potenciálisan hatékony fegyver lehet a COVID-19, az influenza és a kórházakban terjedő betegségek elleni küzdelemben.

"A levegőben terjedő betegségek átvitelének megakadályozásában az UVC fények olyan biztonságossá tehetik a beltereket, mintha a St. Andrews-i golfpályán lennénk egy szeles napon" - idézte a Free Think portál Kenneth Wood, a St. Andrews-i Egyetem munkatársa szavait, aki a felfedezést ismertető tanulmány vezető szerzője.

Hirdetés

A COVID-19 elkapásának esélye a beltéren körülbelül 19-szer nagyobb, mint a szabadban. Ma már köztudott, hogy sok más vírushoz hasonlóan, a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 is elsősorban a levegőben terjedő részecskék útján terjed emberről emberre. A fertőzött személy kilélegzi a koronavírust hordozó részecskéket, egy másik személy pedig belélegzi azokat.

Ha a szabadban tartózkodunk, a friss légáramlat gyorsan eloszlatja ezeket a levegőben terjedő részecskéket, de a beltérben a levegőben megmaradhatnak, így ott a fertőzés esélye sokszoros.

A COVID-19 átvitelének korlátozására a legjobb módszer a beltéri szellőztető rendszerek telepítése, amelyek a helyiség levegőjét a szokásosnál gyakrabban cserélik ki. (Szokásos esetben az otthonokban és az irodákban óránként háromszor kerül sor légcserére.)

Ezek a szellőztető rendszerek azonban költségesek lehetnek, és még a legjobbak sem tudják a beltéri levegőt a kültérihez hasonlóan biztonságossá tenni. A legtöbb levegőcsere, amit gyakorlatilag elérhetnek, óránként körülbelül húsz. Az úgynevezett távoli UVC-lámpák hatása azonban a levegő óránkénti 184-szeres cseréjével egyenértékű.

Már a COVID-19 előtt is néhány kórház UVC-t használt az intenzív osztályokon a sterilizálására, miközben a betegek is jelen voltak. A probléma az, hogy az UV-fény ugyan elpusztítja a mikrobákat, de károsítja az emberi szem- és bőrsejteket is, így nem használható, amíg emberek tartózkodnak egy szobában. De körülbelül 10 évvel ezelőtt a Columbia Egyetem tudósai felvetették, hogy a rövidebb hullámhosszú UVC-fény egy típusa - a távoli UVC-fény - képes lehet elpusztítani a levegőben lévő mikrobákat anélkül, hogy az embereket károsítaná.

Azóta a tudósok laboratóriumi kísérletekben bizonyították az elméletet, de a Scientific Reports című folyóiratban megjelent új tanulmány az első, amely kimutatta, hogy a távoli UVC-fény valós körülmények között is képes elpusztítani a mikrobákat.

"A kísérleteink látványos eredményeket hoztak, amelyek messze meghaladják azt, ami pusztán a szellőztetéssel lehetséges" - mondta Wood. Öt percen belül ugyanis a mikrobák 98 százaléka inaktiválódott.

A vizsgálathoz az Staphylococcus aureus baktériumokat tartalmazó aeroszolt permeteztek egy helyiségbe. Ezután bekapcsolták a fej fölött lévő távoli UVC-lámpákat, és öt percen belül a szobában lévő S. aureus mikrobák 98 százaléka elpusztult. A mikrobáknak ez az alacsony szintje akkor is megmaradt a helyiségben, amikor újabb aeroszolokat fújtak be. A kutatók kiszámították, hogy a fény hatása egyenértékű volt a levegő óránkénti 184-szeres cseréjével. A távoli UVC fény nagyszerűségét az adja, hogy egszerű és olcsó telepíteni, olcsó, és az embereknek nem kell megváltoztatniuk a viselkedésüket.

Mivel a vírusok még érzékenyebbek a távoli UVC-fényre, mint az olyan baktériumok, mint a staphylococcus, a kutatók úgy vélik, hogy ez a fajta világítás még hatékonyabbak lenne a COVID-19 ellen, mint amit a baktériumok esetében tapasztaltak.

"Több tanulmányból származó bizonyítékok arra utalnak, hogy az UVC-világítás biztonságos módszer lehet bármely vírusátvitel megelőzésére, beleértve a COVID-vírust és változatait, valamint az influenzát és a lehetséges jövőbeli világjárványvírusokat is" - tette hozzá David Brenner, a Columbia Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője az egyetem híroldalán.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.