Hirdetés
. Hirdetés

Cloudera - Adatstratégia a felhőkben

|

Bukkanók az adatok életútján.

Hirdetés

Következetesen jobb üzleti teljesítményről és állóképességről számoltak be az adataikat kiforrott stratégia mentén kezelő vállalatok a Cloudera globális felmérésében. Bár jelentőségét elvileg az üzleti és az informatikai vezetők is felismerték, a stratégia a legtöbb szervezetnél valójában még messze jár attól, hogy lefedje az adatok teljes életútját, pedig a hibrid, többfelhős jövőre készülve ez kulcsfontosságú lenne.

Alapvető eszközt látnak adataikban a vállalatok, amellyel nemcsak napjaink állandó és gyakran felforgató erejű változásait értelmezhetik, hanem a jövőre is jobban felkészülhetnek - mondta Ram Venkatesh, a Cloudera technológiai igazgatója a szervezetek adatérettségét vizsgáló jelentés (Cloudera Enterprise Data Maturity Report: Identifying the Business Impact of an Enterprise Data Strategy) közzétételekor.

Hirdetés

A kutatás a szervezeti szintű, minden üzletágat átfogó, integrált és holisztikus adatstratégia kiforrottsága és a vállalat üzleti teljesítménye közötti összefüggést vizsgálta a mostani járványhelyzet tükrében. Elkészítéséhez a Clouderával együttműködő Vanson Bourne a múlt év második felében 3150 felső- és középvezetővel készített interjút a világ valamennyi régiójából összesen 15 országban. A megkérdezettek a köz- és a versenyszféra szereplőinél, legalább ezerfős nagyvállalatoknál üzleti vagy informatikai oldalon, felső- vagy középvezetői pozíciót betöltő döntéshozók közül kerültek ki.

Válaszaikból egyértelműen kiolvasható, hogy a hibrid és többfelhős környezetekre optimalizált, érett adatstratégiát követő vállalatok jobb üzleti eredményeket mutatnak fel. Az üzleti felsővezetők szinte mindegyike (96 százaléka) arról számolt be, hogy vállalatánál az adatkezelés és -felügyelet módja kedvezően hatott a teljesítmény alakulására. Közel kétharmaduk (64 százalékuk) emellett úgy ítéli meg, hogy adatstratégiájuk kiérlelésével együtt szervezeti állóképességüket is növelték. A kutatás készítői például megállapították, hogy a Vanson Bourne modellje (Enterprise Data Cloud Maturity Model) szerint érettnek minősülő adatstratégiát legalább 12 hónapja követő vállalatok átlagosan 5,97 százalékkal nagyobb nyereségnövekedést érnek el, mint az adatok kezelésében és elemzésében kevésbé kiforrott módszereket alkalmazó szervezetek.

Bukkanók az adatok életútján

Bár a megkérdezett üzleti és informatikai vezetők egyaránt stratégiai jelentőségű üzleti erőforrásnak tekintik a vállalati adatvagyont, az adatok kezelését, felügyeletét és hasznosítását szolgáló folyamatokról, kialakításukról és bevezetésükről már eltérően vélekednek.

Ram Venkatesh, technológiai igazgató, Cloudera

A rálátás szinte minden szervezet számára kulcsfontosságú. Tíz közül csaknem kilenc (89 százalék) az adatok megfelelő kezeléséhez és menedzseléséhez fontosnak és szükségesnek tartja a biztonság és a megfelelés teljes életútra kiterjedő, központi irányítását. A gyakorlat azonban egyelőre élesen eltér ettől az eszménytől. A válaszadó IT vezetők mindössze 12 százaléka mondta ugyanis, hogy vállalatánál az informatikai szervezet az adatéletút minden szakaszában aktívan részt vesz a folyamatokban - pedig ez rendkívül hasznos lenne a vállalati szintű adatstratégia sikeres megvalósításához. Az adatéletút minden szakaszára kiterjedő, valóban átfogó rálátás, irányítás és ellenőrzés nélkül a szervezetek ugyanis az üzleti innovációt serkentő, kulcsfontosságú képességeket fognak nélkülözni.

Jóllehet a szervezetek szinte kivétel nélkül tisztában vannak a vállalati szintű adatstratégia jelentőségével és értékével, hatékony megvalósításával már korántsem boldogul mindegyikük. Sokat elárul nehézségeikről, hogy még az ilyen kiterjedt adatstratégiát több mint 12 hónapja alkalmazó szervezeteknek is csak kevesebb, mint kétharmada (63 százalék) értékelte gyakorlatát nagyon hatékonynak, és tudott beszámolni nagyobb nyereségbővülésről.

Az üzleti vezetők válaszai alapján egyébként a szervezetek évente átlagosan 390 ezer dollár értékű üzleti lehetőséget mulasztanak el az adatstratégia hiányosságai miatt, de ez az érték iparáganként jelentősen eltérő, a távközlésben például a 6,6 millió dollárt is meghaladja. Ugyanakkor a vállalati szintű adatstratégiát megvalósító vállalatok informatikai vezetői szinte kivétel nélkül (91 százalék) úgy ítélik meg, hogy kialakított gyakorlatuk nagyban hozzájárult az üzlet állóképességének fokozásához.

Hibrid, többfelhős architektúrák

Jelentős elmozdulás várható a hibrid felhő irányába a következő másfél évben, állapította meg a Cloudera felmérése. A megkérdezett üzleti és informatikai vezetők szerint vállalatuknál az alkalmazottak közel fele (átlagosan 43 százaléka) idén is távmunkában fog dolgozni, ezért a szervezetek a hibrid munkakörnyezetek támogatásához szükséges infrastruktúra fejlesztésébe ruháznak be. Az informatikai vezetők többsége (79 százaléka) mondta például, hogy vállalatánál hibrid architektúrára akarják vinni az adatokat és a teljesítményigényes analitikai munkaterheléseket. Felhőoldalon a többfelhős (multi-cloud) modell a kedvenc, az IT vezetők 44 százaléka jelezte ugyanis, hogy vállalatánál 18 hónapon belül várhatóan erre az architektúrára váltanak.

Hibrid adatfelhőben a szervezetek könnyen és gyorsan érhetik el és elemezhetik az okos, adatvezérelt döntéshozatalhoz szükséges összes adatot, így napjaink kíméletlen üzleti környezetében előre felkészülhetnek, vagy hamarabb és pontosabban válaszolhatnak a változásokra, növelhetik versenyképességüket. Feltéve, hogy ehhez megfelelő szintre fejlesztik és terjesztik ki vállalati adatstratégiájukat.

Különböző forrásokból és helyszíneken elérhető adataikat átfogó irányítás mellett következetesen kezelve és felügyelve a szervezetek a hibrid munkaerőt rugalmasan, mégis biztonságosan, a rendes üzletmenet részeként támogathatják. A várható előnyöket illetően nagy az egyetértés üzleti és informatikai oldal között. A megkérdezett üzleti vezetők 92 százaléka például biztos benne, hogy a hibrid, többfelhős és házon belüli architektúrákon elérhető és együttesen elemezhető adatok értékes felismerésekhez juttatják a vállalatot. A válaszadó informatikai vezetők 90 százaléka pedig kijelentette, hogy a felhőalapú adatmenedzsment legalább néhány képességének bevezetését prioritásként kezelik szervezeténél. A felmérés résztvevőinek többsége (89 százaléka) arról is meg van győződve, hogy az adatstratégia részeként hibrid architektúrákat bevezető vállalatok versenyelőnyre tesznek szert.

Az adatok ráadásul a puszta profitnövelésen túl is fontos eredmények eléréséhez segíthetik a szervezeteket. Sok vállalat tisztában van vele, hogy a sokszínűség, az egyenlőség és a befogadás jegyében indított kezdeményezések létfontosságú szerephez jutnak az üzlet sikerre vitelében. Felmérésében a Cloudera megállapította, hogy az adatok átgondolt gyűjtésével és elemzésével az ilyen kezdeményezések hatásfoka is növelhető, a megkérdezett üzleti és informatikai vezetők 95 százaléka osztja ezt a véleményt. A vállalati szintű adatstratégiát hatékonyan alkalmazó szervezetek ugyanis jobban kiértékelhetik programjaik teljesítményét, amelyekkel az alkalmazottak elégedettségét és jólétét növelnék - a nagyobb rálátás, sokszínűség, egyenlőség és befogadás pedig jobb együttműködést és döntéshozást, több innovációt eredményez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.