Hirdetés
. Hirdetés

Dánia legnagyobb akkumulátora - egy lépéssel közelebb a zöld energia kőben történő tárolásához

|

A rendszer egy olcsó tárolóanyagon és a töltés és kisütés kiforrott, jól ismert technológiáján alapul.

Hirdetés

A GridScale demonstrációs üzem megépítésével egy lépéssel közelebb került a megvalósításhoz a megújuló energia kövekben történő tárolásának koncepciója. Az üzem Dánia legnagyobb villamosenergia-tároló létesítménye lesz, 10 MWh kapacitással. A projektet a Dán Energiaügynökség alá tartozó Energiatechnológiai Fejlesztési és Demonstrációs Program (EUDP) finanszírozza.

Nagyméretű, szigetelt acéltartályokban 600 °C-ra hevített, borsónyi méretű kövek állnak egy új innovációs projekt középpontjában, amelynek célja, hogy áttörést érjen el az időszakos szél- és napenergia tárolása terén.

A technológia, amely az elektromos energiát hő formájában tárolja a kövekben, a GridScale nevet viseli, és olcsó és hatékony alternatívája lehet a nap- és szélenergia lítiumalapú akkumulátorokban történő tárolásának. Míg a lítium akkumulátorok csak rövid, legfeljebb négyórás időszakok energiaellátására költséghatékonyak, addig a GridScale villamosenergia-tároló rendszer költséghatékonyan támogatja az áramellátást hosszabb időszakokra, akár egy hétig is.

"A 100 százalékig megújuló villamosenergia-ellátás megteremtésének egyetlen igazi kihívása az, hogy a szeles és napos időben termelt villamos energiát nem tudjuk eltenni későbbi felhasználásra. A kereslet és a termelés nem ugyanazt a mintát követi. Erre a problémára még nincsenek kereskedelmi megoldások, de reméljük, hogy a GridScale energiatároló rendszerünkkel ezt meg tudjuk oldani" - mondta Henrik Stiesdal, a technológia mögött álló Stiesdal Storage Technologies klímatechnológiai vállalat alapítója.

Hirdetés

Röviden összefoglalva, a GridScale technológia lényege, hogy az apró, borsónyi méretű kövekké zúzott bazaltot egy vagy több, szigetelt acéltartályból álló készletben fűtik és hűtik. A tárolót egy kompresszorokból és turbinákból álló rendszer tölti fel, amely a hőenergiát egy vagy több, hideg kövekkel töltött tárolótartályból egy hasonló számú, meleg kövekkel töltött tárolótartályba pumpálja, amikor a szélből vagy a napból származó többletenergia áll rendelkezésre.

Ez azt jelenti, hogy a hideg tartályokban lévő kövek nagyon hidegek, míg a meleg tartályokban lévő kövek nagyon melegek lesznek, akár 600 °C fokosak. A hő több napig tárolható a kövekben, és a kövekkel töltött tartályok száma a szükséges tárolási idő hosszától függően változtatható.

Amikor ismét igény van a villamos energiára, a folyamat megfordul, így a meleg tartályokban lévő kövek hidegebbé válnak, míg a hideg tartályokban melegebbé válnak. A rendszer egy olcsó tárolóanyagon és a töltés és kisütés kiforrott, jól ismert technológiáján alapul.

"A bazalt olcsó és fenntartható anyag, amely kis helyen nagy mennyiségű energiát képes tárolni, és amely a tároló számtalan töltését és kisütését is kibírja. Most a tárolási technológia prototípusát fejlesztjük ki, hogy bemutassuk, hogyan lehet megoldani a megújuló energia tárolásának problémáját, amely világszerte a fenntartható energia fejlesztésének egyik legnagyobb kihívása"- mondta Ole Alm, a projektben szintén részt vevő Andel energiaipari csoport fejlesztési vezetője.

A GridScale prototípus lesz a legnagyobb tároló a dán villamosenergia-rendszerben, és az egyik legnagyobb kihívás az lesz, hogy a tárolási rugalmasságot a lehető legjobb értéket biztosító módon tegyék elérhetővé a villamosenergia-piacokon. Következésképpen ez is a projekt része lesz. A létesítmény pontos helyét még nem határozták meg. Minden bizonnyal Dánia keleti részén, Dél- vagy Nyugat-Zélandon vagy Lolland-Falsteren lesz, ahol különösen az új nagy fotovoltaikus egységekből származó termelés gyorsabban növekszik, mint ahogy a fogyasztás lépést tud tartani vele. A három évig tartó projekt, 35 millió DKK (4,7 millió EUR) összköltségvetéssel zajlik.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.