Hirdetés
. Hirdetés

eDNS: rovarfajok tucatjainak genetikai anyaga lelhetők fel minden teászacskókban

|

A rovarok DNS-nyomokat is hagynak maguk után. Egy új módszer most lehetővé teszi maguknak az ízeltlábúak genetikai anyagának kiszűrését a szárított növényi anyagokból.

Hirdetés

A Trieri Egyetem kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, amellyel rovarok DNS-nyomait lehet nyerni szárított növényekből és kiértékelni. "Megvizsgáltuk a kereskedelemben kapható teákat és gyógynövényeket, és egyetlen teástasakban 400 különböző rovarfaj DNS-ét találtuk" - mondta Henrik Krehenwinkel, a Trieri Egyetem munkatársa az intézmény közleménye szerint. Az újonnan kifejlesztett módszert a Biological Letters szaklapban mutatták be.

Amikor egy méh nektárt gyűjt egy virágból, némi nyálat hagy maga után. A poloska megcsípi a levelet, a pók selymes szálakat hagy maga után. Mindez elegendő a rovarok DNS-ének kimutatásához - magyarázza Krehenwinkel. A pete vagy az ürülék is megfelelő nyom a biogeográfusok számára. Azt, hogy a kimutathatónak van-e határa, még kutatni kell. "Elvileg azonban az egyes sejtek, például a bogarak sejtjei valószínűleg elegendőek" - mondta Krehenwinkel.

Hirdetés

A Trieri Egyetem szerint az újonnan kifejlesztett eljárás újítása, hogy a környezeti DNS-t (eDNS) nem a növények felületéről veszik a megszokott módon, hanem zúzott, szárított növényi anyagból. Krehenwinkel szerint úgy tűnik, hogy a szárítás különösen jól megőrzi a DNS-t.

A kutatók eddig mintákat vettek vagy csapdákkal fogták be az állatokat, amikor azt vizsgálták, hogy mely rovarok melyik növényen vannak. A folyamat során a rovarok elpusztulnak, ráadásul a tudósok sok információról maradnak le. Ennek az az oka, hogy az eDNS általában nem áll rendelkezésre sokáig a növénytakarón, mert az UV fény lebontja, vagy az eső elmossa. További korlátozás, hogy szinte csak a növény felületén ülő rovarokat rögzítik. "Most azt is be tudjuk bizonyítani, hogy mely rovarok élnek a növényben" - magyarázta Krehenwinkel.

A kutató szerint az új módszerrel lehetőség nyílik a múzeumok régi növényállományának elemzésére, rovarállományuk összehasonlítására a maival. "Ez lehetővé tenné, hogy megtudjuk, hogyan nézett ki a rovarközösség évekkel ezelőtt, amikor a növényt begyűjtötték, és hogyan néz ki ma a helyszínen." Ez különösen fontos a rovarpusztulás szempontjából.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.