Hirdetés
. Hirdetés

Egy felmérés szerint az emberek többsége AI-analfabéta. Töltse ki az AI-IQ-tesztet!

|

A kutatók elismerik, hogy az AI-analfabétizmus mértéke nem meglepő.

Hirdetés

Írhat-e a mesterséges intelligencia saját programokat? Van-e mesterséges intelligencia a tévé távirányítójában? A seattle-i Allen Institute for Artificial Intelligence kutatói szerint az ilyen kérdésekre adandó helyes válaszok ismerete alapvető része annak, hogy a technológia által vezérelt társadalmunkban írástudók legyünk. Sajnálatosan a legtöbbünk jelenleg megbukna.

Egy az Egyesült Államokra kiterjedő felmérés szerint, egy mesterséges intelligenciáról szóló 20 kérdésből álló tesztet kitöltők mindössze 16 százaléka kapott 60 százaléknál jobb, azaz iskolai mércével mérve legalább elégséges jegyet.

Hirdetés

"Az amerikaiak többsége mesterséges intelligencia analfabéta" - jelentette ki írásában Nicole DeCario és Oren Etzioni az AI2 Intézet PNW.ai portálján. Etzioni az AI2 vezérigazgatója, míg DeCario az AI2 speciális projektcsapatát vezeti.

Hogy mi magyarok jobbak vagyunk-e az amerikaiaknál, arról bárki meggyőződhet saját személyét illetően, ha kitölti az AI2 mesterséges intelligencia műveltségi tesztjét.

Elindítom a tesztet!

A kutatók elismerik, hogy az AI-analfabétizmus mértéke nem meglepő. Azt írják, hogy a mesterséges intelligencia nem része az iskolai tanterveknek, és felmérésünk szerint a róla szóló információk fő forrása ma a YouTube és a közösségi média. Ugyanakkor az AI működésének alapvető megértése kritikusan fontos a mindennapi döntések megalapozásához, a megfelelő gazdaságpolitikák elfogadásához és a nemzetbiztonság fenntartásához.

Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek kódolónak kell lennie. Inkább az alapvető műveltség részévé kellene tenni, hogy a mesterséges intelligencia eszközei mire képesek, és mire nem. DeCario és Etzioni a 21. században a mesterséges intelligenciával kapcsolatos alapműveltség szükségességét ahhoz hasonlítja, mint amilyen a 19. században az írás, olvasás és számolás alapjainak ismerete volt.

"Ahhoz, hogy ebben a digitális világban versenyképesek legyünk, fel kell világosítanunk az embereket a számítógépek erejéről, lehetőségeiről és korlátairól, miközben az etikára való szándékos összpontosítást kell ösztönöznünk, hogy a folyamatos technológiai fejlődés az általunk fontosnak tartott értékek alapján történjen" - írják. DeCario és Etzioni azt javasolják, hogy a mesterséges intelligencia és a digitális etika alapelvei kerüljenek be az iskolai tantervekbe, a középiskolától kezdve.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.