Hirdetés
. Hirdetés

Elindult a Neumann 120 év!

|

Neumann János 2022. december 28-án lett volna 119 éves, tehát 2023-ban beléptünk a Neumann 120 évbe.

Hirdetés

Neumann János kora egyik legjelentősebb tudósa, akinek oroszlánrésze van abban is, hogy most ez az üzenet online eljut mindenkihez, hiszen a modern számítógépek működési elveit ő alapozta meg. A Financial Times 1999-ben a 20. század emberének is megválasztotta, hiszen egy új világ alapjait fektette le a kvantummechanika matematikai tisztázásával, nagyot alkotott az atomfizika, a játékelmélet (közgazdaságtan), a sejtautomaták, a numerikus meteorológia területén - és még egy sor elméletet megalapozva.

A Neumann Társaság a 2023-as évet névadója örökségének ápolására szenteli, s mivel a legjelentősebb gondolkodók közé tartozik, számos más kezdeményezés is várható az évforduló köszöntésére. A szervezet évnyitó eseményét 2023. január 18-án tartja sajtótájékoztatóval, koszorúzással és egy szakmai konferenciával egybeötve. Ezen a napon már sor kerül a Neumann-évhez köthető első pályázatok, alkotások bemutatására és díjazására is, s köszönti az alkalmat Neumann János lánya is videóüzenetben.

Hirdetés

A Neumann Társaság 1968-ban alakult, lassan 55 éve képviseli Neumann szellemiségét. "Örvendetesnek tartjuk, hogy megalapításunk óta számos oktatási intézmény és más szervezet is felvette Neumann János nevét. Elkötelezettségünket jelzi, hogy Neumann János életműve a Neumann Társaság kezdeményezésére került be a Hungarikumok sorába 2015-ben" - emlékeztetett Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetője.

A Neumann Társaság az idei év folyamán - többek között - tudománytörténeti vándorkiállítással, képzőművészeti kiállításokkal, emlékfaültetéssel, a Magyar Tudományos Akadémiával közös konferenciával, továbbá Neumann János gondolatiságát bemutató díszalbum megjelentetésével jelentkezik.

Az NJSZT elindította a Neumann 120 jubileumi év oldalát, várja az intézmények, szervezők jelentkezését, szívesen hírt ad programjaikról. A jubileumi eseményekből már itt is olvasható válogatás, sok más érdekesség mellett:
Neumann 120 - Emlékév Neumann János születésének 120. évfordulója tiszteletére (njszt.hu)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.