Hirdetés
. Hirdetés

Elkészült a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa az Óbudai Egyetemen

|

A projekt megvalósítása sok súlyos állapotú koronavírusos fertőzött életének megmentését teheti lehetővé világszerte. 

Hirdetés

Teljesült az ARDS betegek hatékony gyógyításához szükséges tömeg-lélegeztetőrendszer fejlesztése az Óbudai Egyetemen. A berendezés lehetővé teszi egyszerre 5-10-20 vagy akár még több ember lélegeztetését is, valamint kórházi környezeten kívül, ad-hoc táborokban, csarnokokban üzemeltethető, kórházi infrastruktúra hiányában is védi az egészségügyi dolgozókat. A projekt megvalósítása sok súlyos állapotú koronavírusos fertőzött életének megmentését teheti lehetővé világszerte.

A tömeg-lélegeztetés koncepciójának kidolgozásával egy teljesen új, jól skálázható, költséghatékony páciens lélegeztetési megoldás alakult ki, amely hatékonyan használható járványhelyzetek (pl.: SARS, COVID-19, MERS, madárinfluenza stb.), terrortámadások, illetve egyéb katasztrófák esetén. 

Hirdetés

A tömeg-lélegeztetőrendszer komponenseinek definiálásával, valamint, ezen, rendszerkomponensek alapos dokumentálásával, illetve megfelelő szintű validációjával egy olyan prototípust alakítottak ki a szakemberek, mely gyártói kapacitással rendelkező ipari szereplők által gyorsan értékesíthető. A projekt során létrejött a tömeg-lélegeztetőrendszer mobilizálható, könnyen szállítható prototípus változata is (konténeres megoldás), ezen kívül a tömeg-lélegeztetőrendszer tesztkörnyezetének kialakítása és működésének tesztelése is megvalósult egy külső helyszínen.

A tömeg-lélegeztetés koncepció az ARDS-es betegek gyógyítását és az egészségügyi ellátás jobb szervezését segíti elő, amely a 2020-2.1.1-ED-2020-00021 azonosítószámú "MassVentil projekt: tömeg-lélegeztetőrendszer ARDS betegek hatékony ellátásához" című projekt keretein belül valósult meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával.

Sok súlyos állapotú koronavírus fertőzött életét mentheti meg világszerte annak a magyar fejlesztésű csoportos lélegeztetőrendszernek a prototípusa, amelyet egy magyar kutató-fejlesztő mérnökökből, orvosokból, fizikusokból, matematikusokból álló csapat dolgozott ki. A projekt célja olyan moduláris tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusának a kialakítása volt, amelyet krízishelyzetben nagyszámú, kritikus állapotú légzési elégtelenséggel küzdő beteg egyszerre történő személyre szabott lélegeztetésére lehet használni. A tömeg-lélegeztetés a páciens lélegeztetés hagyományos koncepcióját egészíti ki új funkciókkal, ellentétben a járvány első hullámánál kialakított, úgynevezett társlélegeztetés koncepciójával. A tömeg-lélegeztetőrendszer egységesített szoftver megoldásaival az orvosi szakszemélyzet munkahatékonyságát növeli, egyszerre sok páciens kevés orvosi személyzettel történő hatékony monitorozására ad lehetőséget. Védi a szakszemélyzet egészségét azzal, hogy a kilélegzett levegőt a pácienstől automatikusan elszállítja és megszűri. 

A projekt megvalósítás időtartama: 2020.04.15-2021.02.28

Megítélt támogatás: 100 000 000 Ft

Támogatás intenzitása: 100%

A projektről további információk >>>

Címlapképünk illusztráció: Lélegeztetőgép működését ellenőrzi egy védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított egyik osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben - MTI/BALOGH ZOLTÁN

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.