Hirdetés
. Hirdetés

Első alkalommal jegyeztek be AI-t egy szabadalom megalkotójaként

|

A dél-afrikai szabadalmi hivatal történelmet írt júliusban, amikor kiadott egy olyan szabadalmat, amelyben feltalálóként egy mesterséges intelligencia rendszert nevezett meg.

Hirdetés

A szabadalom egy olyan élelmiszer-konténerre vonatkozik, amelynek kialakításakor fraktál-designt használnak, hogy gödröket és dudorokat hozzanak létre az oldalán. A csomagolóipar számára tervezett új konfiguráció lehetővé teszi, hogy a konténerek szorosabban illeszkedjenek egymáshoz, és így jobban szállíthatók. Az alakzat a robotkarok számára is megkönnyíti a tartályok felvételét.

A szabadalom tulajdonosa, Stephen L. Thaler, a mesterséges intelligencia úttörője alkotta meg a feltalálót, a Dabus (device for the autonomous bootstrapping of unified sentience) néven ismert mesterséges intelligencia rendszert. A dél-afrikai szabadalmi siker Thaler ügyvédjének, Ryan Abbottnak köszönhető.

Hirdetés

Abbott és csapata 2018-ban és 2019-ben a világ 17 szabadalmi hivatalában nyújtott be bejelentést, többek között az Egyesült Államokban, több európai országban, Kínában, Japánban és Indiában.

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO), az Egyesült Királyság Szellemi Tulajdoni Hivatala (UKIPO), az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala (USPTO) és az ausztrál Szellemi Tulajdoni Hivatal (IP) egytől-egyig elutasította a kérelmet, de Abbott fellebbezett. És augusztusban nyert is, amikor az ausztrál szövetségi bíróság úgy döntött, hogy az AI rendszer feltaláló lehet az ország 1990-es szabadalmi törvénye alapján.

Az EPO fellebbezési tanácsai és az Egyesült Királyság Fellebbviteli Bírósága nemrégiben úgy döntött, hogy csak az ember lehet feltaláló. Abbott arra kéri az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságát, hogy engedélyezze számára ennek megtámadását. Elmondása szerint arra számít, hogy még idén döntés születik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.