Hirdetés
. Hirdetés

Energiaipar - ezeket a rövidítéseket meg fogjuk tanulni: sCO2 és CSP

|

High-tech turbomasinát készítettek a szakértők.

Hirdetés

A Southwest Kutatóintézet kifejlesztette és bemutatta a világ egyik első szuperkritikus szén-dioxid (sCO2) erőművének teljes méretű turbógépét egy koncentrált napenergia-erőmű (CSP) számára. A technológia az sCO2 energiaciklusokat integrált hőenergia-tárolással kombinálja. A 10 MW-os sCO2-turbógép sikeresen teljesítette a teljesítmény- és tartóssági teszteket zárt környezetben.

Az sCO2 egy kritikus hőmérséklet és nyomás fölött tartott szén-dioxid, amelynek hatására gázként viselkedik, miközben sűrűsége a folyadéké. Emellett nem mérgező és nem gyúlékony. Száraz tisztítási folyamatokban, alacsony szén-dioxid-kibocsátású hűtőrendszerekben, valamint a kávé koffeinmentesítésére is használják.

Hirdetés

A folyadék tulajdonságai szuperkritikus állapotában az sCO2-t a nagy sűrűség, az alacsony viszkozitás és a kedvező hőátadási tulajdonságok miatt rendkívül hatékony folyadékká teszi az energiatermelésben.

"A hálózati méretű energiatárolás fejlesztése fontos lépés a megújuló energiaforrásoknak az energiatermelésben való teljes körű elterjedése felé. Az sCO2 munkafolyadékként való felhasználása akár 10 százalékponttal is növelheti a CSP-erőművek hatékonyságát" - mondta Dr. Jason Wilkes, a SwRI forgógép-dinamikai részlegének vezetője. A szekember kifejtette: "Az sCO2-ciklus magas hatásfoka azt is lehetővé teszi, hogy a turbógépek kisebb szénlábnyomot hagyjanak maguk után, hússzor kisebbet, mint egy hagyományos gőzturbina, így a legtöbb környezetben jobban meg is felel."

A CSP technológia tükrökkel vagy lencsékkel nagy mennyiségű napfényt koncentrál egy vevőre, amely a koncentrált fényt jellemzően hővé alakítja, és gőzturbinák segítségével hőenergiát von ki a villamosenergia-termeléshez. A rendszer az energiát hő formájában tárolja, amely aztán sCO2 energiaciklusok segítségével igény szerinti energiává alakítható, javítva a hatékonyságot és csökkentve az üzemeltetési költségeket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.