Hirdetés
. Hirdetés

Ez az eszköz 20 másodperc alatt kimutatja a covidot a nyálból

|

Egy olyan diagnosztikai eszköz jelenhet meg a piacon, amely pillanatok alatt megállapítja, hogy valaki covidos-e. Ez többek között a munkahelyeken jelenthet óriási előrelépést a járvány elleni védekezésben.

Hirdetés

A Virusight Diagnostic (a Sheba Medical Center ARC Innovációs Központja és a CMOS képérzékelő chipeket fejlesztő Newsight Imaging vállalat együttműködésében működő) izraeli technológiai cég bejelentette, hogy a Pathogens Diagnostic nevű eszköze 96,3 százalékos pontossággal detektálja a COVID-19-et az elterjedt RT-PCR-hez hasonlítva - számolt be a The Jerusalem Post.

A mesterséges intelligencia szoftvert és spektrális technológiát (színképelemzést) ötvöző Virusight a tanulmányt az olaszországi Beneventóban található Sannio Egyetem és a TechnoGenetics kutatóival közösen végezték el.

Hirdetés

A megoldás tesztelése 550 különböző korú férfi és női nyálmintájára terjedt ki, és az RT-PCR-rel összehasonlítva 92,7 százalékos általános érzékenységet illetve 96,8 százalékos specificitást mutatott. A Virusight megoldás biztonságosnak és hatékonynak bizonyult a SARS-CoV-2 antigének és vírusrészecskék kimutatására a mintákban, és 20 másodpercen belül diagnosztizálta a COVID-19-et. (A specificitás egy olyan diagnosztikai tesztből származó mutató, amely azt jelzi, hogy a tesztmilyden megbízhatóan tudja azonosítani azokat a vizsgálati alanyokat, akikben a vizsgált paraméter nem kóros. Azaz mennyi a valószínűsége, hogy a teszt negatív értéket mutat az olyan páciensnél, akinél nem áll fenn a vizsgált betegség.)

"A klinikai jelentés eredményei a kórokozók diagnosztikájának és az ellátás helyén végzett vizsgálatok következő generációjának bevezetését hirdetik. A tesztelés e módjának valódi értéke az ellátás helyén fog megmutatkozni. Ha ez a technológia elérhető lesz a gyógyszertárakban, az idősellátó intézményekben és a klinikákon, az azonnali végleges diagnózist tesz lehetővé, ami a világjárvány jobb ellenőrzését, valamint gyorsabb kezelést és jobb egészségügyi eredményeket hoz a betegek számára világszerte" - jelentette ki a Sheba Medical Center innovációs igazgatója, Eyal Zimlichman professzor.

A Virusight SpectraLIT eszköze a szájtamponokkal levett minták "spektrális szignatúráját" nyeri ki, és olyan gépi tanulási algoritmusokkal dolgozik, amelyek az elemzés alapján azonosítják a SARS-CoV-2 vírust. Az eszköz ezután 20 másodperc alatt elküldi az eredményeket egy telefonra vagy számítógépre. A Virusightot alkalmazását már jóváhagyták Európában, így a kontinensen az elkövetkező hetekben elérhetővé válik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.