Hirdetés
. Hirdetés

Fantasztikus új rákterápia a láthatáron

|

Nanogépekkel pusztítanák el a tumort. Az aprócska gyógyeszközök fény hatására pörögni kezdenek, és szétbombázzák a rosszindulatú sejteket.

Hirdetés

Hirdetés

A tavalyi kémiai Nobel-díjat három olyan kutató kapta, aki kitalálta, hogyan lehet atomláncokból nanogépeket készíteni. A Nature-ban megjelent új tanulmány most arról számol be, hogy a tudósok már meg is építettek néhány ilyen nanogépet. Fény hatására ezek speciális sejteket támadnak meg, és a membránjukon áthatolva elpusztítják őket.

A nanogépek átmérője a hajszál ötvenezred része. Mindegyik egy olyan proteinre érzékeny, ami egy bizonyos sejtben található, így könnyen megtalálják a célt.

Fény hiányában megülnek a sejten, de ha fényt kapnak, 3 millió fordulat/másodperc sebességgel pörögni kezdenek, és ez biztosítja az energiát a sejtfal átszakításához. Lyukat vágnak a sejtekbe, és percek alatt végeznek velük.

A kutatások végcélja az emberi szervezetben megjelenő rákos sejtek elpusztítása. Ettől azonban még távol vagyunk, a kísérletek egyelőre a mikroorganizmusok szintjén folynak.

A jövőben azonban a nanogépek új távlatokat nyithatnak a gyógyításban, például gyógyszereket juttathatnak el a sejtekbe, illetve daganatokat semmisíthetnek meg tökéletes pontossággal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.