Hirdetés
. Hirdetés

Forradalmi megoldással javítható a 2. típusú cukorbetegség kezelése

|

Az új MI módszer elemzi az EHR-adatokat, amely alapján képes megjósolni az egyének lehetséges kezelését, a konkrét lehetőségektől függően.

Hirdetés

A University of Utah Health, a Regenstrief Institute és a Hitachi a múlt héten jelentette be egy új mesterséges intelligencia mdószer kifejlesztését, amely segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek kezelésének javításában.

Mindhárom szervezet kutatói együttműködtek az új mesterséges intelligencia-megoldás kifejlesztésében és tesztelésében az elektronikus egészségügyi nyilvántartási adatok elemzésére Utah és Indiana államban. Ennek során felfedeztek néhány mintát a hasonló jellemzőkkel rendelkező 2-es típusú cukorbetegek esetében. Ezek reménye az, hogy ezek a kezelési mintázatok mostantól felhasználhatók az adott beteg számára optimális gyógyszeres kezelés meghatározásához.

Hirdetés

A Utahi Egyetem kutatói a Hitachival több éven át dolgoztak együtt a cukorbetegség kezelésére szolgáló farmakoterápiás kiválasztórendszer kifejlesztésén, de elegendő adat hiányában a rendszer nem mindig volt képes pontosan megjósolni az összetettebb és kevésbé elterjedt kezelési mintákat.

A kutatók szerint a több létesítményből származó adatok felhasználása sem volt egyszerű, mivel figyelembe kellett venni a betegségállapotok és az egyes régiókban felírt terápiák közötti különbségeket.

Így az együttműködés révén megszületett egy olyan mesterséges intelligencia alapú eljárás, amely először a hasonló betegségállapotú betegeket csoportosítja, majd elemzi a kezelési mintákat és a klinikai eredményeket. A modell ezután az egyes betegeket a betegségállapot-csoportokhoz illeszti - a különböző kezelési lehetőségektől függően különböző lehetséges kimeneteleket jósolva.

A kutatók felmérték, hogy ez a módszer mennyire jól működött az előrejelzésében, adott gyógyszeres kezelési sémák mentén, amelyeket a cukorbetegeknek adtak Utah-ban és Indianában.

Eredményeik azt mutatták, hogy az algoritmus a betegek több mint 83%-ánál képes volt támogatni a gyógyszeres kezelés kiválasztását, még akkor is, ha két vagy több gyógyszert együttesen alkalmaztak.

A tanulmány részletesebb eredményei a Journal of Biomedical Informatics című, szakértői értékeléssel ellátott folyóiratban jelentek meg.

Míg világszerte a felnőttek 10%-ánál diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget, a kutatók megjegyzik, hogy kisebb százalékuknak többféle gyógyszerre van szüksége a vércukorszint szabályozásához és a súlyos szövődmények, például a látás elvesztése és a vesebetegség elkerülése érdekében.

E betegcsoport esetében az orvosok korlátozott klinikai döntéshozatali tapasztalattal vagy bizonyítékokon alapuló útmutatással rendelkezhetnek a gyógyszerkombinációk kiválasztásához. Az új, mesterséges intelligenciával támogatott klinikai megoldás segíthet az összetett kezelést igénylő betegeknek a különböző gyógyszerkombinációk hatékonyságának ellenőrzésében.

A mesterséges intelligencia egyre inkább bizonyítja alkalmasságát a diagnosztikában és a kezelésben, ahogy a cukorbetegség és más krónikus betegségek kezelésének terápiái fejlődnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.