Hirdetés
. Hirdetés

High-tech növénykelesztőket fejlesztenek - űrbe és sivatagba

|

Az amerikai Nanoracks cég olyan csúcstechnológiájú üvegházak fejlesztésén dolgozik, amelyekben az űrben, de a földi sivatagokban is élelmiszernövényeket lehetne termeszteni.

Hirdetés

A Nanoracks neve nem ismeretlen: az általuk készített szerkezet segítségével kis CubeSat műholdakat lehet önálló pályára állítani a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). Tavaly juttatták fel a Bishop zsilipmodult, amellyel megtöbbszörözték kapacitásukat. A cég most az Egyesült Arab Emírségekben alapított egy vállalkozást StarLab Oasis néven, amely 2022-ben tervezi megnyitni az első kísérleti üvegházát. A helyi kormányzati támogatását is élvező kezdeményezés egy olyan sivatagi országban jött létre, amely élelmiszer-fogyasztásának 90%-át importálni kénytelen.

A StarLab Oasis igazgatója meg van győződve róla, hogy a Föld gazdaságilag hatékony, fenntartható élelmiszer-termelése egyszer a jövőben majd nagyban fog támaszkodni az űrben és a sivatagos területeken, speciális technológiával, üvegházakban termesztett növényekre, mivel energiaforrásként ezeken a helyeken bőségesen rendelkezésre áll a napfény - írta az esettel kapcsolatban az Űrvilágon Frey Sándor csillagász. A klímaváltozással ráadásul egyre nagyobb termőterületeken válik kedvezőtlenné, kiszámíthatatlanná az éghajlat. Ezzel egyidőben az űrügynökségek is érdekeltek a növénytermesztésben olyan helyeken, égitesteken, ahol nincs levegő, folyékony víz, és extrém alacsony a hőmérséklet. A cég a kifejlesztendő technológia hasznosítását tűzte ki célul - mind a Földön, mind a világűrben.

Hirdetés

A Nanoracks mezőgazdasági haszonnövények magjait is az űrbe küldi, hogy az ottani sugárzási környezetben olyan véletlen mutációkat hozzanak létre, amelyek előnyösebb tulajdonságokkal (termőképesség, a környezeti hatásokkal és a kártevőkkel szembeni ellenálló képesség) rendelkeznek. Az űrbeli mutagenezisnek nevezett módszert Kínában már több mint három évtizede alkalmazzák. Jelenleg Kína az egyetlen ország a világon, ahol efféle kísérleteket végeznek. Már az 1980-as évek vége úta küldenek tipikusan néhány hetes időtartamokra vetőmagokat a Föld körüli térségbe. 2006-ban a Sicsien-8 (Shijian-8) visszatérő műhold fedélzetén például összesen 215 kg zöldség, gyümölcs és gabona vetőmag fordult meg a világűrben. Az 1990-es évek óta eddig az "űrnövényeknek- már több mint 200 kiválasztott fajtáját vonták termelésbe, köztük nem mellesleg Kína jelenleg második legelterjedtebb búzafajtáját (Lujüan-502, Luyuan-502).

A Nanoracks korábban már vitt kísérletképpen növényi magvakat az ISS-re, például az Emírségek űrügynökségével együttműködve pálmamagokat, 2019-ben. A visszahozott magvakat jelenleg is vizsgálják az Egyesült Arab Emírségek kutatói. Az ISS programjában való jelenlegi részvétel mellett a cég egy olyan ötleten is dolgozik, amelynek nyomán a kiürült hordozórakéta-fokozatokból miniatűr űrállomások volnának kialakíthatók. Az első ilyen kísérlet akár 2024-ben megtörténhet. Könnyen meglehet, hogy ezek némelyike szolgál majd az "orbitális üvegházak" céljára.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.