Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan alkalmazta II. Erzsébet királynő az innovatív technológiákat?

|

Bár a monarchia a hagyományok tiszteletben tartásáról és őrzéséről híres, II. Erzsébet királynő 70 éves uralkodása alatt végig nyitott volt a fejlett megoldásokra, megváltoztatva a palota kapcsolatát a nagyvilággal, az internet és a távközlési technológiák folyamatos fejlődésének köszönhetően.

Hirdetés

Ha a brit monarchiára gondolunk, könnyű elképzelni egy hagyományokkal, fényűzéssel és pompával átitatott királyságot, és bár ez bizonyos szinten igaz, II. Erzsébet királynő sokkal jobban haladt a korral, mint gondolnánk, ugyanis számtalan alkalommal használt innovatív technológiákat az uralkodása során.

Az első rádióadás, amely több millió hallgatót vonzott 1940-ben

1940-ben a királynő - akkor még Erzsébet hercegnő - a BBC Children's Hour című adásában, nővérével, Margittal az oldalán, a Nemzetközösség gyermekeihez szólt, és megnyugtatta a gyerekeket - akik közül sokakat evakuáltak a háború kitörése miatt -, hogy "minden rendben lesz".

Az adás az egész Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Kanadában eljutott a hallgatókhoz, ahová sok gyermeket küldtek a biztonságuk érdekében. Úgy vélték, hogy a műsor még más nemzeteket is arra ösztönzött, hogy csatlakozzanak a háborús erőfeszítésekhez.

Az első televíziós koronázás

Erzsébet királynő 1953-as koronázása a Westminster-apátságban volt az első olyan koronázás, amelyet valaha is televízión közvetítettek, és a királyi család honlapja szerint 27 millióan nézték az Egyesült Királyságban.

Erzsébet királynő 1976-ban küldte el első e-mailjét

Bár a közösségi médiához kicsit későn csatlakozott, az e-mailt korán elfogadta. Amikor a Royal Signals and Radar Establishment nevű távközlési kutatóközpontban üzembe helyezték az ARPANET-et - amelyből később az internet lett -, a királynő az elsők között küldött e-mailt 1976-ban. Peter Kirstein, aki segített neki az üzenet elküldésében, elmondta az oldalnak, hogy az általa beállított felhasználónév a HME2 volt, ami az "Őfelsége, II. Erzsébet" rövidítése.

Ellátogatott a Google központjába

Még 2008-ban a királynő meglátogatta a Google-t, és a királyi család még egy videót is megosztott a látogatásról a hivatalos YouTube-oldalán. Sőt, ha már ott voltak, Erzsébet királynőnek és Fülöp hercegnek is megmutattak egy vírusvideót egy vihogó babáról, és nem tudták megállni, hogy ne nevessenek rajta maguk is.

3D-ben rögzítette karácsonyi üzenetét

Erzsébet királynő minden évben felvette karácsonyi üzenetét, hogy visszatekintsen az eltelt évre, ám az egyik évben úgy döntött, hogy kicsit megcsavarja a dolgokat: 2012-ben 3D-ben rögzítette az üzenetet. A Buckingham-palota szóvivője, aki a BBC-nek nyilatkozott, azt mondta, hogy nagyon megható volt.

A királynő első tweetjét 2014-ben posztolta

A királynő nemcsak az e-mailezésben volt "járatos" - a Twitteren is jelen volt. 2014-ben küldte el legelső tweetjét, a londoni Tudományos Múzeumban tett látogatása során. "Örömömre szolgál, hogy ma megnyithattam az információs korszak kiállítást a @ScienceMuseumban, és remélem, hogy az emberek szívesen látogatják majd. Elizabeth R" - írta 2014. október 24-én. Ez 36 ezer lájkot kapott.

2019-ben tette ki első Instagram-posztját

2019 márciusában a királynő először posztolt a királyi család hivatalos Instagram-fiókjára, ismét a londoni Science Museumban tett látogatása során. Úgy döntött, hogy megoszt egy fotót egy, a múzeumban függő levélről, amelyet dédapjának, Albert hercegnek írt Charles Babbage, a világ első számítógépes úttörője.

"Ma volt szerencsém megismerkedni a gyerekek számítógépes kódolási kezdeményezéseivel, és úgy tűnik, illik, hogy ezt az Instagram-posztot a Science Museumban tegyem közzé, amely régóta a technológia és az innováció bajnoka, és a feltalálók következő generációját inspirálja" - írta.

A Covid-19 világjárvány idején videokonferenciát vett igénybe

2020 júniusában, 94 éves korában Erzsébet királynő a Zoomhoz nyúlt, és megtette első nyilvános videohívását. A királynő csatlakozott lányához, Anne hercegnőhöz a Gondozók Hete alkalmából tartott videohívás során, hogy kifejezze háláját a kulcsfontosságú munkát végző gondozóknak, és meghallgassa a világjárvány során szerzett tapasztalataikat.

Kétségtelen, hogy II. Erzsébet királynő a trónon töltött 70 éve alatt felkarolta a technológiát.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.