Hirdetés
. Hirdetés

Így lehet kilábalni az energiaválságból a vezető technológiai szakértők szerint

|

Az átálláshoz szükséges technológia már létezik, és készen áll a bevezetésre.

Hirdetés

Az Ausztrál Technológiai és Mérnöki Akadémia szerint az alacsony kibocsátású technológia és a megújuló energiaforrások jelentik a kiutat a jelenlegi energiaválságból.

Az alacsony kibocsátású technológia helyzetéről szóló új jelentésében az akadémia hangsúlyozza, hogy a meglévő megújuló energiaforrások - mint a nap- és szélenergia, az akkumulátorok és a szivattyús vízerőművek - olyan kiforrott technológiák, amelyek hosszú távon olcsóbb és megbízhatóbb energiát fognak biztosítani.

Hirdetés

Bár ezek már most is nagy részét képezik energiamixüknek, még több munkára lesz szükség ahhoz, hogy dominánsak legyenek. Az akadémia szerint Ausztráliának például több szabályozásra, nagy infrastrukturális beruházásokra és széles körű társadalmi támogatásra van szüksége ahhoz, hogy teljesen átálljon ezekre a technológiákra.

"A tiszta energia hatalmas mértékű bevezetésével, amely a fosszilis tüzelőanyagok kiváltásához szükséges, a globális kibocsátások közel háromnegyedét megszüntethetjük, és növelhetjük a globális energiabiztonságot" - mondta Katherine Woodthorpe, az akadémia munkatársa, az Ausztrál Megújuló Energia Ügynökség (ARENA) és a Vast Solar korábbi igazgatója.

"Ausztráliában ez olcsóbb és megbízhatóbb beszállítói árakat is eredményez a helyi gyártók számára, valamint egy potenciálisan exportálható erőforrást."

Renate Egan professzor, az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatásvezetője a fejlett fotovoltaikával foglalkozó ausztrál központban elmondta: Ausztrália-szerte már most is a villamos energia 32%-át megújuló energiaforrásokból nyerik. Ez az arány öt év alatt megduplázódott.

"Szükségünk van arra, hogy ez ismét megduplázódjon. Lehetséges, hogy öt év alatt, de legalább 10 év alatt meg tudjuk csinálni."

Az átállás középpontjában az energiahálózatuk áll. A korábban egy maroknyi nagy energiatermelő által működtetett hálózat egyre bonyolultabbá válik a kisebb és változatosabb energiaforrások - a tetőkön elhelyezett napenergiától kezdve a nagy akkumulátorokon át a tengeri szélerőművekig - megjelenésével.

Egan a modernizálódó hálózatot "az energia internetének" nevezi.

"Mivel az energia mindenféle helyen keletkezik és mindenféle irányba áramlik, valóban jobb nyomon követésre, mérésre és elemzésre van szükségünk, hogy okos döntéseket hozhassunk."

Szerencsére ma már létezik a technológia ahhoz, hogy ezt a változást is kezelni lehessen.

"Szinte mindenhová intelligens érzékelőket kell telepíteni, amelyek hatalmas mennyiségű adatot termelnek, és intelligens szoftvereket kell telepíteni az adatok elemzéséhez és felhasználásához" - mondta George Maltabarow, az Akadémia munkatársa, az Ausgrid korábbi ügyvezető igazgatója.

Lachlan Blackhall professzor, az Ausztrál Nemzeti Egyetem akkumulátortárolási és hálózati integrációs programjának vezetője szerint: Az elosztott energiaforrásoknak ez a tendenciája valójában globálisan zajlik.

"Valamennyi energiarendszer decentralizációjának valóban jelentős növekedését látjuk. De Ausztrália valójában a világon a legjobban decentralizált energiarendszerrel rendelkezik."

A hálózat megerősítése és diverzifikálása különösen fontos, mivel általában véve a villamos energia fogja biztosítani az energia nagyobb részét.

Maltabarow szerint a fosszilis tüzelőanyagokról való átálláshoz "szinte mindent villamosítani kell".

Ez az átállás magában foglalja a háztartási gázellátást is - bár a gázerőműveknek valószínűleg még mindig lesz egy kis szerepük a következő évtizedekben, mint átmeneti fő tüzelőanyag. Az elektromos járművek akkumulátorai is biztosíthatnak némi további tárolóhelyet a hálózat számára.

"Valóban rendelkezünk minden olyan technológiával, amelyre szükségünk lesz, ezért nagyon fontos, hogy a társadalmi és gazdasági szempontokra is összpontosítsunk" - mondta Blackhall.

"Az egyik legfontosabb dolog, amiért kiállunk, az a társadalomtudományi kutatások mennyiségének növelése, különösen a háztartások és a közösségek elvárásainak megértése és annak biztosítása érdekében, hogy társadalmi engedélyt kapjunk erre a nagyon jelentős energiaátalakításra."

A társadalmi támogatás különösen fontos a jelenlegi válsággal összefüggésben, amikor az energiaárak 115%-kal magasabbak a korábbi rekordoknál, és az ausztrál energiapiaci szolgáltató (AEMO) ideiglenesen felfüggesztette a kereskedelmet.

"A jelenlegi válság egy évtizede készülődik" - mondta Maltabarow.

"Rövid és középtávon az árak emelkedni fognak. A kihívás az, hogy ezt az emelkedést a lehető legkisebbre csökkentsük."

Alex Wonhas, az Akadémia munkatársa, az NSW Energy Corporation tanácsadó testületének tagja és az AEMO korábbi mérnöki és rendszertervezési vezetője szerint Ausztrália "rendelkezik azokkal a technológiákkal, amelyekkel elkerülhető a jövőbeli válság".

"Azonban most kell cselekednünk, hogy lerakjuk egy valóban modern energiarendszer alapjait" - mondta Wonhas. "Ehhez különböző technológiák egész sorába kell befektetni."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.