Hirdetés
. Hirdetés

Ingyenesen használható egy magyar startup autós koronavírus-tesztje

|

A módszert Ázsiában már próbálták korábban, ám az a papírozás miatt lassú, az érintkezés miatt pedig fertőzésveszélyes volt. A magyar verzió mindkét problémát megoldotta.

Hirdetés

Hazánkban március elején jelentettek először hivatalosan koronavírusos esetet, majd pár héttel később az esetek számának növekedése miatt a magyar kormány a kijárási korlátozás mellett döntött. A korlátozás egy teljes hónapra leállította az ország megszokott működését, a kis- és magánvállalkozások egy része bezárt, emberek tízezrei váltak munkanélkülivé. A Rollet, magyar startup vállalkozás a pandémia hatására vágott bele autós, áthajtásos koronavírus tesztelésre szolgáló szoftverük fejlesztésébe, amit most széleskörben elérhetővé és szabadon felhasználhatóvá tesznek az esetleges következő hullám gyors kezelése érdekében.

Hirdetés

Az áthajtásos koronavírus tesztelésre szolgáló technológiát először Budapesten indították el áprilisban, ahol pár nap leforgása alatt több száz vendéget teszteltek le az innováció segítségével. Az autós tesztelést már a magyar megoldás előtt is alkalmazták ázsiai országok, azonban ezek a papír alapú adminisztrációt miatt lassúnak, illetve az érintkezés miatt fertőzésveszélyesnek bizonyultak. A startup cég által fejlesztett érintésmentes megoldás lényege, hogy a tesztállomásra érkező pácienseknek először regisztrálniuk kell személyes és az autójukra vonatkozó adataikat, hogy jogosultak legyenek a helyszínen történő koronavírus-tesztelésre.

Maga az adatrögzítés is papír- és érintésmentes, mivel a tesztállomáson egy alkalmazáson keresztül ellenőrzik a behajtásra jogosult személyek személyazonosságát, mintavételezéskor pedig a mintavételezési zónában dolgozók számára kialakított app felületen történik a sorszámmal ellátott minta, és a páciens összepárosítása QR-kód alapján.

A Rollet alapítója szerint már a tervezések legelején megbeszélték, hogy az elkészült terméket széles körben elérhetővé teszik, így a következő járvány okozta krízisre azonnal, megfelelően reagálni tudjanak az országok. Azzal, hogy az adatrögzítés egy alkalmazás segítségével a felhőben történik, a tesztelésre szolgáló terület befogadóképessége a duplájára nő a papír alapon adminisztrált folyamathoz képest, aminek a tömeges tesztelések időszakában óriási jelentősége lehet. Bár az még nem látszik, hogy a koronavírus ősszel újabb járványhullámot fog-e okozni, de a cég bízik abban, hogy az alkalmazás egy nagyon gyors és hatékony megoldást kínál a betegek beazonosítására.

A "Noé" névre keresztelt projekt ingyenesen felhasználható, az MIT licensznek köszönhetően pedig szabadon továbbfejleszthető magáncégek, vagy kormányzati szervezetek esetében is, ami a Github.com/rollethu/noe címen érhető el. A korlátlan felhasználás mellett, a startup vállalkozás szerint a rendszer segítségével pár napon belül elindítható az autós tesztállomás bármely kiválasztott helyszínen, ugyanis a forráskód továbbfejlesztés nélkül is alkalmas több ezer vendég fogadására, illetve mintavételezésére. A program nem csak koronavírus tesztelésre alkalmazható, hanem minden olyan vírus gyors detektálására, ahol a mintavételezéshez, szűrővizsgálathoz megfelelő környezetet biztosít egy jármű.

A Rollet 2017-ben indította el érintésmentes fizetési szolgáltatását hazánkban, azóta több tucat helyszínen, köztük zárt parkolókban, irodaházakban, gyárterületeken, és üzleti parkban tették elérhetővé vendégek számára a készpénzmentes, autóval történő fizetési módot. 2020-ban Európa egyik legjobb magyar startup innovációjának választotta a The Next Web nemzetközi tech szaklap, tavaly pedig a "Legígéretesebb Startup vállalkozásnak" szavazta a bécsi Property Forum közönsége. A Hiventures, a Széchenyi 2020 program keretén belül eddig 310 millió forint értékben támogatta az autós technológia térhódítását.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.