Hirdetés
. Hirdetés

ITM: harminc európai ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit

|

Huszonhat uniós tagállam és további partnereik kapcsolják és hangolják össze, teszik egységessé, átjárhatóvá és átláthatóvá már meglévő adatrendszereiket.

Hirdetés

A világ legnagyobb, közlekedési adatplatformok közötti együttműködése jött létre a NAPCORE (nem összetévesztendő a PET-palack újrahasznosító kezdeményezéssel) projekt elindulásával - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A kooperáció keretében huszonhat uniós tagállam és további partnereik kapcsolják és hangolják össze, teszik egységessé, átjárhatóvá és átláthatóvá már meglévő adatrendszereiket. Magyarország a tapasztalatcsere mellett az új technológiák alkalmazásában, a szabályozások kidolgozásában is szeretne csatlakozni az élenjáró országokhoz.

Az összefogásnak két nagy célja van, egyrészt ha minden európai polgár egyszerűen és gyorsan hozzá tud férni a közlekedési adatokhoz, akkor könnyebben tájékozódhatnak, biztonságosabban juthatnak el úti céljukig. Másrészt a fejlesztés hozzájárul a trendváltó technológiák, az elektromos és az önvezető autózás térnyeréséhez is.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy az összekapcsolódó adatrendszerek egyáltalán nem a végfelhasználóknak nyújtanak majd szolgáltatást, összefésülésük előnyeit mégis minden közlekedő megtapasztalhatja. "Az okostelefonokon vagy a járművekben nagyobb gyakorisággal frissíthető, pontosabb digitális térképek segítik a jövőben a tájékozódást. A naprakésznél aktuálisabb, részletes információkhoz juthatunk majd hozzá például az elérhető elektromos töltőkről vagy a szabad kamionos pihenőhelyekről. A NAPCORE előmozdítja az önvezető és hálózatba kapcsolt autózás ügyét is, hiszen az ilyen járművek működéséhez nélkülözhetetlenek a legfrissebb térképek, a valós idejű forgalmi adatok" - mondta Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

Mint ismeretes, a NAPCORE projektben a közreműködő államok száznál is több szakértője dolgozik össze azért, hogy a közúti és közösségi közlekedéssel kapcsolatos adatokat egységesen, szabványosított formátumban gyűjtsék és kezeljék. Az így előállt információkat változatlanul a tagországok nemzeti hozzáférési pontjain keresztül osztják majd meg az adathasználókkal.

A rendszer bevezetése óta összegyűlt tapasztalatokra építve, a nemzetközi fejlesztéssel a magyarországi rendszer és felület is megújulhat. Az adatok automatikus kicserélésére szolgáló portált hazánkban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemelteti. A magyar részvételt az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) pénzügyi alapból elnyert 108 millió forint forrás tette lehetővé. A nettó 127 millió forint összköltségű beruházáshoz nyújtott támogatás kedvezményezettje és a NAPCORE hazai partnere az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A közös célok megvalósítására kitűzött határidő 2024 vége, de a felek ennél távlatosabb, jövőorientált együttműködés megalapozását is tervezik.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.