Hirdetés
. Hirdetés

Itthoni adattárolással indít hibrid felhős szolgáltatást a T-Systems

|

A Microsoft Azure Stack technológiára épülő IaaS szolgáltatás a nyilvános felhő előnyeit kínálja a vállalatoknak, de az érzékeny adatokat a T-Systems Cloud & Data Center létesítményében őrzi, így a megfelelési követelmények teljesítéséhez és a késleltetést nem tűrő peremhálózati alkalmazásokhoz is jó választás lehet.

Hirdetés

A T-Systems budapesti adatközpontjában 2021 májusától hozzáférhető Azure Stack Hub szolgáltatás olyan hazai intézmények és vállalatok számára is lehetővé teszi a felhőmegoldások bevezetését, amelyeket eddig jogszabályi előírás - az érzékeny adatok Magyarországon tartásának kötelezettsége - akadályozott a nyilvános felhő használatában. A fejlett, hibrid felhős infrastruktúra kiépítését segítő megoldás a cég szerint újabb lendületet adhat a felhő járványhelyzetben egyébként is felgyorsult itthoni térhódításának.

- Az elektronikus információbiztonsági törvény meghatározott érzékeny adatok tárolását csak Magyarország területén üzemeltetett és tárolt elektronikus információs rendszerekben teszi lehetővé, ezért a kormányzati és közigazgatási, valamint egészségügyi intézmények, a hazai vállalati és intézményi szféra jelentős része eddig nem, vagy csak erősen korlátozott módon vehette igénybe a rugalmas, biztonságos és költséghatékony felhőmegoldásokat - mondta Gonda Gábor, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója. - Azure Stack Hub szolgáltatásunkkal ezek a szervezetek hibridfelhő-infrastruktúrát használhatnak a nyilvános felhő hatékonyságával és költségelőnyeivel, miközben a jogszabály által érintett adataikat az ország területén belül tarthatják. Multiplatform megoldásunkkal ráadásul adatközponti hátterű alkalmazásaikat az eltérő operációs rendszereket használó asztali és mobileszközökön is külön kódolás nélkül hozzáférhetővé tehetik.

Jelentős technológiai és üzleti előnyökkel bír a hibrid felhő a jogi előírások teljesítésén felül is. A helyi adatközpontok korszerűsítésének és az IT-kapacitás gyors, rugalmas bővítésének beruházásigénye hibrid felhős szolgáltatásokkal minimalizálható, ráadásul a költségek a működési keret terhére számolhatók el. Minthogy az adatok a szolgáltató - kiberbiztonsági szempontból is kiemelkedő szintű védelmet adó - adatközpontjában fizikailag elérhető közelségben maradnak, a hibrid felhő a nyilvános felhőnél gyorsabb válaszadást és szünetmentes elérést biztosít üzleti szempontból kritikus peremhálózati, tőzsdei és más alkalmazásokhoz is.

A magyar felhő-piac a járvány időszakában évi 20 százalék feletti ütemben nőtt, és a továbbiakban is várhatóan évente átlagosan 15 százalékkal bővül majd az IDC előrejelzése (Hungary Cloud Services Market 2020-2024 Forecast and 2019 Analysis) szerint. A felhőalapú IT szolgáltatások használata a teljes hazai vállalati és intézményi szegmensben közel 30 százalékra tehető, ami mintegy 72 ezer szervezetet jelent.

- Várakozásaink szerint három év múlva a teljes hazai informatikai költésen belül közel 36 százalék lesz a felhő részaránya, azaz minden harmadik IT-re fordított forintot valamilyen felhőmegoldásra szánnak majd a vállalatok - mondta Füredi Gábor, a T-Systems technológiai értékesítéstámogató divíziójának vezetője. - Fő motivációjuk a beruházási és az üzemeltetési költségek, valamint az adatközponti lábnyom csökkentése, azaz a fizikai hely megtakarítása, a bárhonnét elérhető szolgáltatások bevezetése, a behatolás és illetéktelen hozzáférés elleni, magas szintű informatikai védelem, az alkalmazások nagyobb megbízhatósága és rendelkezésre állása, továbbá a gyors bevezethetőség lesz.

A T-Systems Cloud & Data Center adatközpontjában elérhető Azure Stack Hub a nyilvános felhőszolgáltatásokhoz hasonló modellben, havi díjas előfizetéssel és fogyasztásalapú elszámolással is használható. Az elsőként elérhető IaaS infrastruktúra szolgáltatások köre a tervek szerint PaaS platformszolgáltatásokkal bővül majd, és a hazai kereslethez igazodva a Microsoft mellett más platformszállítók technológiái is megjelennek a palettán.

Már megkezdődött az Azure Stack Hub belakása, mondta a T-Systems, az első felhasználók az ipari szegmens és a pénzintézeti szektor vállalatai. Számukra a T-Systems igény esetén olyan szolgáltatásokat is ad, mint a felhőérettség-vizsgálat, a migrálható alkalmazások kiválasztásának segítése, a felhőprojektek megtervezése és kivitelezése, költségoptimalizálása, valamint a tapasztalatok kiértékelése további felhőprojektek indításához, továbbá saját fejlesztésű, egyedi nagyvállalati adatbázis-szolgáltatásait is elindítja az Azure Stack Hub platformon.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.