Hirdetés
. Hirdetés

Kína űrvédelmi rendszert épít, hogy megállítsa a nem kívánatos látogatókat

|

Peking azt tervezi, hogy "nyomon követ és megtámad" egy aszteroidát, hogy pályáját 2025-re megváltoztassa.

Hirdetés

Kína olyan rendszert kíván kiépíteni, amely képes hatékonyan nyomon követni az aszteroidákat és potenciálisan megváltoztatni pályájukat, hogy megvédje a Földet egy esetleges becsapódástól.

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) helyettes vezetője, Wu Yanhua vasárnap elárulta, Peking várhatóan egy kísérlet keretében valamikor 2025-ben egy "megtámad" egy égitestet.

Hirdetés

A tervek szerint egy olyan földközeli aszteroidafigyelő és -védelmi rendszert állítanának fel, amely potenciálisan űrhajók védelmére is alkalmas lenne - mondta Wu a kínai központi televíziónak az idei kínai űrnapon tartott rendezvényen.

A rendszer, amely földi és űrbázisú elemeket egyaránt tartalmazna, katalogizálná és elemezné az aszteroidákat, hogy megállapítsa, melyek jelentenek potenciális veszélyt a Földre vagy az emberiség űrbeli tevékenységeire. A rendszer egy olyan számítógépes szimulációs keretrendszert foglalna magában, amely modellezné a lehetséges aszteroida-becsapódásokat - magyarázta.

A projekt még a kínai hatóságok jóváhagyására vár - jelentette a Global Times, hozzátéve, hogy "több részleg összehangolását" igényli.

Nem Kína az egyetlen nemzet, amelyet aggaszt az aszteroidák által a Földre jelentett fenyegetés. A NASA is hasonló projektet fejleszt. Az amerikai űrügynökség 2021 novemberében indított egy szondát, amelyet arra terveztek, hogy egy kisebb aszteroidába csapódjon be, hogy tesztelje, lehetséges-e annak pályájának megváltoztatása becsapódás útján, és hogy ez hatékony bolygóvédelmi eszköz lehet-e egy ilyen fenyegetés ellen.

A SpaceX egyik Falcon 9 rakétájára szerelt, DART nevű szonda a tervek szerint egy nagyobb aszteroida körül keringő kis űrsziklába csapódik be, ami a százalék töredékével változtatja meg a holdacska sebességét - de eléggé ahhoz, hogy a Földről megfigyelhető és mérhető legyen. A szonda várhatóan körülbelül 10 hónappal az indítás után éri el a célpontját.

A NASA tavaly októberben közölte, hogy a következő 100 évben egyetlen ismert, komoly károkat okozni képes aszteroida sem lesz ütközési pályán a Földdel. Az ügynökség azonban hozzátette, hogy az ilyen űrsziklák 60 százaléka valójában felfedezetlen maradhat.

Az oroszországi Cseljabinszk város felett még 2013-ban robbant fel egy meteor. Bár az égitest elégett a légkörben, és csak kis darabjai érték el a Földet, a robbanás következtében több mint 1600 ember sérült meg, több tucatnyian kerültek kórházba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.