Hirdetés
. Hirdetés

Közel 100 főre bővül a HCEMM kutatói közössége

|

Újabb két kutatócsoport kezdte meg munkáját a transzlációs medicinára fókuszáló HCEMM projekt keretében.

Hirdetés

Újabb két kutatócsoport kezdte meg munkáját az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett, számos szakmai partner összefogásával megalapított, transzlációs medicinára fókuszáló Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) keretében, így már 16 tématerületen közel 100 tudós folytathat élettudományi kutatásokat. A HCEMM-hez most csatlakozó Bödör Csaba molekuláris biológus, aki a vérképző daganatok genetikai kutatására, míg Wohner Nikolett tudományos főmunkatárs a vérrögképződés és a vérzékenységgel járó betegségek hátterének vizsgálatára fókuszál.

A HCEMM kutatási projekt keretében a transzlációs medicina, vagyis az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése és a nemzetközi értékelési rendszeren alapuló tudományos kiválóság biztosítása áll. "A kormány és a partnerintézmények összefogásának köszönhetően a HCEMM intézményi költségvetése 2024-ig megközelíti az 55 millió eurót. A HCEMM a benyújtott 169-ből a tizenegy nyertes pályázat egyike lett és a legmagasabb, 15 millió eurós támogatást nyerte el. A most csatlakozott két új kutatócsoporttal közel 100 nemzetközileg is jegyzett kutatót foglalkoztatunk" - hangsúlyozta dr. Christoph W. Sensen, a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ főigazgatója.

Hirdetés

A folyamatosan bővülő kutatói közösség most két új taggal bővült:

Bödör Csaba 2008-ban szerzett PhD fokozatott a Semmelweis Egyetemen. Molekuláris biológus, szakterülete a hematológiai, vagyis a vérképző rendszer daganatainak genetikai kutatása. Jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező kutató, melyet elsősorban az Európai Hematológiai Társaság posztdoktori ösztöndíjasaként szerzett Londonban. Hazatérését követően, az MTA Lendület Programjának támogatásával megalapította a Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoportot a Semmelweis Egyetem I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében, majd az idei évtől kezdődően csatlakozott szenior transzlációs kutatócsoport vezetőként a HCEMM tudományos közösségéhez. A HCEMM-SE Molekuláris Onkohematológiai kutatócsoport különböző vérképző daganatok genetikai hátterének vizsgálatára fókuszál. A kutatócsoport olyan molekuláris eltérések azonosításán dolgozik, amelyek befolyásolják vagy előre jelzik a páciensek különböző kezelésekre adott válaszát. A kutatások célja a mindennapi diagnosztikában és betegellátásban is alkalmazható korszerű eljárások kifejlesztése, amelyek elősegíthetik az érintett páciensek személyre szabott kezelését és nyomon követését.

Wohner Nikolett a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika tanársegédje, a Biokémiai Tanszék tudományos munkatársa. Szakterülete a belgyógyászaton belül a hematológia, vagyis a vérrel kapcsolatos, csontvelőből kiinduló betegségek, illetve a különböző véralvadási zavarok kutatása. Posztdoktori munkája során vérzékenységgel járó betegségek kialakulási mechanizmusával foglalkozott, eredményei új terápiás lehetőségek kidolgozását tehetik lehetővé. A L'Oréal- UNESCO "Nők a tudományban" 2017 díjazottja, amit tudományos publikációiért és kutatási eredményeiért érdemelt ki. Nemzetközi tapasztalatot Párizsban szerzett, ahonnan hazatérve elnyerte a HCEMM projekt junior kategória támogatását 5 évre, így megnyílt számára a lehetőség önálló labor kialakítására, saját kutatócsoport felállítására. A HCEMM projekt keretében a véralvadási rendszer molekuláris szintű vizsgálatát, a vérrögképződés és a vérzékenységgel járó betegségek hátterét vizsgálja, mely jelentős nemzetközi érdeklődésre számot tartó kutatási terület. A vérrögképződéssel járó betegségek és azok szövődményei mintegy 10 millió embert érintenek évente a világon, ezek nagyrésze megelőzhető lenne. A laboratórium és a kutatás is a Semmelweis Egyetem falain belül valósul meg.

"A Nemzeti Laboratóriumok egyes tématerületek hazai szakmai csomópontjai, amelyek jelentős globális problémákra keresnek nemzetközi szintű választ mindamellett, hogy a kutatási eredményeknek közvetlenül is hasznosulniuk kell. Ezeknek az elvárásoknak a HCEMM maradéktalanul megfelel, így Nemzeti Laboratóriumként a molekuláris medicina legmodernebb irányzataival foglalkozó́ regionális, tudományos központjává válhat a jövőben" - hangsúlyozta Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese.

A HCEMM projektet az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja finanszírozza.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.