Hirdetés
. Hirdetés

Metaanyag elmekontroll alatt - újfajta gondolatvezérelt gépek jöhetnek

|

Az agy-gép interfészek már lehetővé teszik a gondolatok bizonyos módon történő olvasását.

Hirdetés

A kizárólag gondolatok által irányított metaanyag megváltoztatja elektromágneses tulajdonságait, és "varázsütésre" különböző reflexiós mintákat hoz létre. Ez a kísérletben bemutatott elmekontroll azért működik, mert egy speciális technológia beolvassa az alany agyhullámait, és azokat különféle digitális jelekké alakítja, amelyek viszont szabályozzák a metafelület alakját és töltését.

Az agy-gép interfészek már lehetővé teszik a gondolatok bizonyos módon történő olvasását. Az elektródákkal rögzített agyhullámok segítségével a számítógépek például gondolatokat vagy nyelvet és képeket olvashatnak, sőt gondolatokat is továbbíthatnak egy másik agyba. A protézisek vagy akár a drónok gondolatvezérléssel is irányíthatók.

Hirdetés

Ruichao Zhu, a kínai Hsziani Légierő Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport most a gondolatszabályozás egy másik formáját fejlesztették ki. Kísérletükben az emberi agyhullámok egy metaanyag viselkedését szabályozták. Ez egy olyan felület, amelynek szerkezete lehetővé teszi az elektromágneses sugárzás egzotikus fénytörését és diffrakcióját. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a metafelület a beállítástól függően különböző mértékben veri vissza és szórja a mikrohullámokat - számolt be a Scinexx.de.

Ez a technológia egy elektromosan vezérelhető metafelületen alapul. Szabályos szerkezetű, milliméter vékony rudakból áll, amelyek alakja és tájolása digitális jelek segítségével változtatható. A kísérlethez a kutatók ezt a dinamikus metaanyagot úgy programozták be, hogy négy különböző, nullák és egyesek sorozataként kódolt jelet alakítottak át négy különböző abszorpciós vagy visszaverődési mintává.

A csapat kivezette a gondolatjelet ennek a metaanyagnak a vezérléséhez a fej külső oldalán lévő elektródák segítségével. Ezek olvassák az agy elektromos tevékenységét, és Bluetooth-on keresztül továbbítják az agyhullámok mintáját a vezérlőegységnek. Az ebbe a modulba már beépített algoritmusokat úgy programozták, hogy felismerjék a személy éberségi fokát az agyhullámmintából. Korábbi tanulmányokból ismert, hogy bizonyos agyhullám-összetevők a koncentrációval növekednek.

A vezérlőmodul egy másik mikroszámítógéppel kiegészítve négy előre programozott jel egyikét küldi a metafelületre, a felhasználó figyelmi szintjétől függően, amivel megteremti a kapcsolatot a gondolatok és a metaanyag között. "A mögöttes ötlet az, hogy egy anyag elektromágneses válaszát közvetlenül a felhasználó agyhullámain keresztül irányítsák" - magyarázták a kutatók.

Az agy-anyag interfész gyakorlati tesztjében egy tesztszemély ült egy sugárzáselnyelő falú szobában. A metafelületet függőlegesen egy asztalra állították fel a sugárforrástól kis távolságra, amely gigahertzes tartományban irányított rádiósugarat bocsátott ki a felületre. Zhu és csapata mérőműszerek segítségével meg tudta állapítani, hogy a metafelület különböző területei milyen erősen és milyen irányba verik vissza a sugarakat.

És valóban, amikor a tesztszemély határozottan egy dologra koncentrált, a metafelület más fénytörési mintát mutatott, mint amikor gondolatait hagyta elkalandozni. A mért reflexiós minták jól megfeleltek a korábban modellben szimulált mintáknak - a kutatók beszámolója alapján. Így lehetővé vált a metaanyag elektromágneses tulajdonságainak szabályozása a gondolat erejével.

"A jövőben ez az elv más gondolatvezérelt funkciókra is kiterjeszthető, beleértve az intelligens érzékelőket, az 5G/6G kommunikációt vagy akár a figyelem monitorozását" - magyarázták Zhu és munkatársai. A kutatásról szóló tanulmány az eLight folyóiratban jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.