Hirdetés
. Hirdetés

Netflix-féle algoritmussal térképezték fel a rák jeleit a teljes genomban

|

A mutációk a rák kialakulásának fő mozgatórugói, de megértésünk nagy része a rákban az egyes gének változásaira összpontosít.

Hirdetés

Egy nemzetközi tudóscsoport mesterséges intelligencia segítségével térképezte fel azokat a jeleket a teljes genomban, amelyek a rák kialakulását jelzik. A kutatók szerint az algoritmusuk hasonló a Netflix által használthoz, 21 olyan gyakori hibát azonosítottak, amelyek az emberi DNS-ben fordulnak elő, amikor a rák elkezd növekedni.

"A rák egy összetett betegség, de bebizonyítottuk, hogy figyelemre méltó hasonlóságok vannak a kromoszómák változásaiban a rák kialakulásakor és növekedése során" - mondta Dr. Ludmil Alexandrov, az San Diego-i Kaliforniai Egyetem docense, a Nature tudományos folyóiratban a kutatást ismertető tanulmány társszerzője. "Ahogyan a Netflix meg tudja jósolni, hogy melyik sorozatot választjuk legközelebb, úgy hisszük, hogy képesek leszünk megjósolni, hogyan fog viselkedni a rák, a genomja korábban átélt változásai alapján" - tette hozzá.

Hirdetés

A kutatók az algoritmusukkal 9873 beteg genomikai adatait vizsgálták meg, akik 33 különböző típusú rákban szenvedtek. A vizsgálatok 21 kópiaszám-változást (a kromoszómák szerkezetében és hosszában bekövetkező változásokat) azonosítottak a genomokban. E 21 szignatúra közül legalább egy jelen volt az általuk elemzett minták 97 százalékában. Ezeket a szignatúrákat aztán a daganatok különböző jellemzőivel - többek között azzal, hogy mennyire agresszív vagy túlélhető a daganat - tudták összekapcsolni.

"Ahhoz, hogy egy lépéssel a rák előtt járjunk, előre kell látnunk, hogyan alkalmazkodik és változik" - mondta Dr. Nischalan Pillay, a University College London docense, a kutatás társvezető szerzője.

A kutató szerint mutációk a rák kialakulásának fő mozgatórugói, de megértésünk nagy része a rákban az egyes gének változásaira összpontosít. Hiányzik az átfogó kép arról, hogyan lehet a gének hatalmas tömegeit másolni, áthelyezni vagy törölni anélkül, hogy ez katasztrofális következményekkel járna a daganatra nézve.

Pillay a Cosmos magazin szerint még hozzátette: "Ha megértjük, hogyan jönnek létre ezek az események, az segíteni fog abban, hogy visszanyerjük a rákkal szembeni előnyünket. A genomszekvenálás terén elért eredményeknek köszönhetően most már láthatjuk, hogy ezek a változások hogyan játszódnak le a különböző ráktípusokban, és kitalálhatjuk, hogyan reagálhatunk rájuk hatékonyan."

A csapat most egy olyan tervrajzon dolgozik, amelyet a kutatók arra használhatnak, hogy megjósolják, mennyire lesz agresszív egy rák, és hol vannak gyenge pontjai vagy sebezhető pontjai a lehetséges kezelésekkel szemben. Remélik, hogy az orvosok is képesek lesznek használni a tervrajzot.

Az algoritmust és más szoftvereszközeiket szabadon hozzáférhetővé tették más kutatók számára, hogy a többi tudósok is kialakíthassa saját könyvtárait. "Úgy véljük, hogy ha ezeket a nagy teljesítményű számítástechnikai eszközöket ingyenessé tesszük más tudósok számára, az felgyorsítja az előrehaladást a betegek számára személyre szabott, a legjobb túlélési esélyeket nyújtó rákbetegség-tervrajz elkészítése felé" - mondta Christopher Steele, a tanulmány első szerzője, a University College London kutatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.