Hirdetés
. Hirdetés

Obama technológiai szabályozást sürget a közösségi médiában megjelenő dezinformáció ellen

|

A volt amerikai elnök szerint a mesterséges intelligencia pedig még rosszabbá teszi a helyzetet.

Hirdetés

Barack Obama volt amerikai elnök bejelentette, hogy a dezinformáció online terjedése árt az amerikai demokráciának, ezért a technológiai iparnak szabályozásra és jogszabályokra van szüksége a probléma kezeléséhez. "Úgy tűnik, hogy ezeknek a platformoknak a kialakítása rossz irányba billent minket" - mondta a Stanford Cyber Policy Center rendezvényén.

Minderre akkor került sor, amikor a kongresszus egy sor reformot fontolgat a technológiai ipar hatalmának megfékezésére, beleértve a versenytörvényeket, a magánélet védelmét és a 230. paragrafus néven ismert jogi pajzs módosítását, amely lehetővé teszi a tartalom moderálását, de egyben megvédi a platformokat a felhasználók bejegyzéseiért való felelősségtől.

Hirdetés

Ez a vita már évek óta zajlik Washingtonban. Obama álláspontja azért figyelemre méltó, mert a reformok hívei közül sokan úgy tekintenek a kormányára, mint aki barátságosan viszonyul a technológiai iparhoz. A Google állítólag szoros kapcsolatot ápolt az Obama adminisztrációval, például a Tech Transparency Project által közzétett tárgyalási feljegyzések áttekintése szerint több száz alkalommal találkozott a munkatársakkal.

"Talán soha nem választottak volna elnökké, ha nem lettek volna olyan weboldalak, mint - és most magamra hagyatkozom - a MySpace, a Meetup és a Facebook, amelyek lehetővé tették, hogy fiatal önkéntesek serege szerveződjön, pénzt gyűjtsön, és terjessze az üzenetünket" - mondta Obama. "Ez az, ami megválasztott engem."

De Washington és a Szilícium-völgy kapcsolata akkoriban kevésbé volt feszült. A dolgok 2016-ban, Donald Trump elnökké választását és a Facebook Cambridge Analytica-botrányának leleplezését követően változtak meg drámaian.

Obama azt mondta, hogy "nincs meggyőződve arról, hogy a 230. paragrafus teljes hatályon kívül helyezése a válasz". Joe Biden elnök, aki Obama alelnöke volt, a Fehér Házért folytatott kampánya során kiállt egy ilyen politika mellett, bár a demokraták többsége kevésbé szélsőséges álláspontot képviselt.

Obama kimért megközelítést alkalmaz. Szerinte a kongresszusnak meg kellene fontolnia a törvény reformját, és a platformoknak "magasabb szintű gondosságot kellene megkövetelniük, amikor az oldalukon történő reklámozásról van szó".

"Ha megfelelően strukturált, a szabályozás elősegítheti a versenyt, és megakadályozhatja, hogy a piacon már jelenlévők kiszorítsák az új innovátorokat" - mondta Obama.

Sok konzervatív törvényhozó azzal vádolta a közösségi médiavállalatokat, hogy ideológiai alapon cenzúráznak, bár a platformok ezt tagadták, és azt mondták, hogy egyszerűen csak érvényt szereznek a közösségi irányelveiknek. Obama jelezte, hogy a szólásszabadsággal kapcsolatos érveknek komoly korlátai vannak.

Obama a technológiai platformok kialakítása körüli nagyobb átláthatóság mellett érvelt. Szerinte az internetes cégek nem egyedül felelősek a társadalmat átszakító polarizációért. "Amit azonban a közösségi médiaplatformok tettek, köszönhetően növekvő piaci dominanciájuknak és a sebességre helyezett hangsúlyuknak, az az, hogy felgyorsították az újságok és más hagyományos hírforrások hanyatlását" - mondta.

Obama közvetlenül a technológiai cégekhez és alkalmazottaikhoz fordult, elismerve a jogszabályok előmozdításának nehézségeit.

"Ez egy lehetőség a vállalatok számára, hogy helyesen cselekedjenek. Úgy fognak pénzt keresni, hogy közben jobban fogják érezni magukat" - mondta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.