Hirdetés
. Hirdetés

Oroszország legalizálta a szabadalomlopást a 'barátságtalan' országoktól

|

Oroszország azt mondja, hogy vállalkozásai bárkitől ellophatják a szabadalmakat, amennyiben azok "barátságtalan" országokhoz köthetők.

Hirdetés

Oroszország gyakorlatilag legalizálta a szabadalomlopást mindazoktól, akik a vele "barátságtalan" országokhoz kötődnek, kijelentve, hogy a jogosulatlan felhasználásért nem jár kártérítés.

A héten kiadott rendelet jól illusztrálja azt a gazdasági háborút, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója körül folytatnak, miközben a Nyugat szankciókat vet ki, és hátat fordít Oroszország hatalmas olaj- és gáziparának. Az orosz tisztviselők az állami média szerint felvetették annak lehetőségét is, hogy feloldják egyes védjegyekre vonatkozó korlátozásokat, ami lehetővé tenné az Oroszországból tömegesen kivonuló márkák, például a McDonald's további használatát.

Hirdetés

Szakértők szerint a jogi oltalom elvesztésének hatása vállalatonként eltérő lesz, attól függően, hogy van-e értékes szabadalmuk Oroszországban. Az Egyesült Államok kormánya már régóta figyelmeztet a szellemi tulajdonjogok megsértésére az országban; tavaly Oroszország már az első kilenc ország között volt a "kiemelt megfigyelési listán", amelyet a szellemi tulajdon védelmének állítólagos elmulasztása miatt vezetnek. Innentől viszont úgy tűnik, hogy az orosz szervezetek nem perelhetők kártérítésre, ha bizonyos szabadalmakat engedély nélkül használnak fel.

A szabadalmi rendelet és a szellemi tulajdon védelmének további feloldása jóval az ukrajnai háború esetleges enyhülésén túl is hatással lehet a nyugati befektetésekre Oroszországban - mondta Josh Gerben, egy washingtoni szellemi tulajdonjogász. Azoknak a cégeknek, amelyek már eddig is kockázatokat láttak az orosz üzletben, még több okuk lesz az aggodalomra.

"Ez csak egy újabb példa arra, hogy Putyin örökre megváltoztatta Oroszország és a világ kapcsolatát" - mondta Gerben.

Új vasfüggöny ereszkedik le Oroszországra az ukrajnai invázió közepette

Az orosz rendelet megszünteti a védelmet az ellenséges országokban bejegyzett, ott üzleti tevékenységet folytató vagy állampolgársággal rendelkező szabadalomtulajdonosok számára.

A Kreml nem adott ki rendeletet a védjegyek védelmének megszüntetéséről. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium azonban a múlt héten közölte, hogy a hatóságok fontolgatják "az egyes olyan árukban foglalt szellemi tulajdon használatára vonatkozó korlátozások megszüntetését, amelyek Oroszországba történő szállítása korlátozott" - írta a Tass orosz állami hírügynökség, és a lehetséges intézkedések találmányokat, számítógépes programokat és védjegyeket érinthetnek.

A minisztérium szerint az intézkedések "enyhítenék az ellátási lánc megszakadásainak, valamint a nyugati országok új szankciói miatt kialakult áru- és szolgáltatáshiánynak piacra gyakorolt hatásán" - közölte a Tass.

Gerben elmondta, hogy a védjegyekről szóló rendelet megnyitná az utat az orosz vállalatok előtt, hogy hasznosíthassák az amerikai márkaneveket, amelyek leállították üzleti tevékenységüket Oroszországban. Egy hipotetikus példát hozott fel, amely a McDonald's-t érinti, az egyik legújabb globális óriáscéget, amely a közvélemény nyomására felfüggesztette tevékenységét Oroszországban. A Starbucks és a Coca-Cola a növekvő közvélemény nyomására szintén felfüggesztette üzleti tevékenységét Oroszországban.

Az, hogy a McDonald's ideiglenesen bezárja 850 oroszországi éttermét, jelentős döntés egy olyan vállalat számára, amely bevételeinek 9 százalékát Oroszországból és Ukrajnából szerzi. Védjegy-védelem nélkül Oroszország "átvehetné a bezárt McDonald's-okat, és hagyhatná, hogy a helyi üzemeltetők üzemeltessék az éttermeket, és McDonald's-nak nevezzék őket" - mondta Gerben.

A szellemi tulajdon védelmének Oroszország általi megszüntetése háborús időkben nem példa nélküli. A Smithsonian Magazine leírja, hogy a német Bayer cég hogyan veszítette el az aszpirinre vonatkozó amerikai szabadalmát, amikor az amerikai kormány lefoglalta az ellenséggel kapcsolatban álló cégek tulajdonát.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.